Home Kolumne Jovanoviću, a četnici?

Jovanoviću, a četnici?

849
1
foto: HRT

Nakon što je objavljeno da Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čeka nečiju prijavu da bi se postupalo protiv nogometnog reprezentativca Joe Šimunića, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović je ljutito na svojem Facebook profilu najavio da će prijavu podnijeti upravo on jer je Za Dom spremni ustaški pozdrav.
Neshvatljivo oklijevanje HOO iskoristio je tako ministar Jovanović od čijeg obećanja da će “isušiti močvaru” hrvatskog nogometa nije dosad napravljeno ništa, pa mu ovo dođe kao dobra prilika da, “herojskog” li čina, eto, prijavi Joe Šimunića. A što Ž.J. najavi na fejsu to obično i uradi.
Nije teško, iako je malo nategnuto, složiti se s riječkim ministrom sporta da je kod tog Šimunićevog poteza došlo do, kako navodi, “povrede dostojanstva pojedinca, do diskriminacije na osnovu rase, etike, vjere, filozofskog i političkog mišljenja”, te da je to u suprotnosti s načelima i pravilima utvrđenim Olimpijskom poveljom. Umjesno je, međutim, postaviti pitanje da li je ministar Jovanović ne samo po funkciji, već i na osnovu svojeg dosadašnjeg djelovanja moralno kompetentan da pokreće to pitanje.
Odmah da kažem: nije! Na kvalifikacijskoj utakmici nogometnih reprezentacija Srbije i Hrvatske u Beogradu zapaljena je velika hrvatska zastava, a Jovanović to, prema njegovim riječima, nije vidio. Baš kao što nije čuo ni otvoreno četnikovanje na tribinama stadiona Marakana, uz pjevanje pjesama o đeneralu Draži Mihailoviću.
Također iz njegovog resora, ovaj put znanosti i obrazovanja sljedeći je primjer. Nakon kritike predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića upućene predsjedniku RH Ivi Josipoviću da se u hrvatskim udžbenicima povijesti govori o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, Željko je Jovanović požurio se poslati sve udžbenike u Beograd na uvid i kontrolu. Predsjednik Nikolić, koji se nije odrekao titule četničkog vojvode, ga je jednostavno ignorirao.
Čemu, doista, ti dvostruki kriteriji? Opravdana kritika ustaštva ne ide zajedno s prešućivanjem četništva. Štoviše, na primjeru udžbenika, i koketiranjem s njime, bez obzira koliko važni bili dobri odnosi Hrvatske sa Srbijom. Pogotovo znademo li da je agresija na Hrvatsku izvedena pod tri prsta, ali i dva znaka-simbola: crvenom zvijezdom petokrakom JNA i četničkom kokardom. Ministre Željko Jovanoviću, a četnici? (Giancarlo KRAVAR)

1 COMMENT

  1. Zadatak ove vlasti koju su im zadali UK i SAD jest podilaziti Srbiji, kako ne bi Srbija otišla prema Rusiji. E sad ova je vlast toliko revna u tom ispunjenju da potpuno ignorira ono što se događa u Srbiji, ali reagira na sve što se u Hrvatskoj događa, a što po njihovoj procjeni šteti ovoj vlasti. Prema tome, Jovanović točno sprovodi ono što je zadani cilj po kojem Hrvatska i Hrvati radi strane politike moraju jesti govna u vlastitoj zemlji. Da bi vlast još bolje služila stranim interesima, zato su i dobili 10 milijardi kuna koje imaju dva efekta: Prvi još nas više bacaju u govna i drugi da se ova podanička vlast održi na vlasti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here