Home Vijesti Jučer zabijao mikrofon u guzicu, danas poziva na toleranciju

Jučer zabijao mikrofon u guzicu, danas poziva na toleranciju

1697
0

IMG_0373Povodom jučerašnji incidenata na otvranju Riječkih ljetnih noći oglasio se priopćenjem i gradonačelnik Obersnel koji je prije nekoliko dana, na Dan Svetog Vida bio akterom sličnog incidenta. Njegovu izjavu za javnost prenosimo u cjelosti:

‘Nakon jučerašnjeg događaja ispred zgrade HNK, gdje je upriličen performance u kojem su Marin Blažević i Oliver Frljić čitali poruke mržnje usmjerene prema njima i tihoj Rijeci tolerantnih ljudi, a koje su objavljene u Facebook grupi “Otkaz Frljiću i Blaževiću”, čini se je odraz u ogledalu za nekolicinu prisutnih bio prebolan pa su ogledalo morali razbiti incidentnim ponašanjem.
Ili, da zanemarim metafore, manja skupina građana jučer je na događanju ispred HNK izvjesila transparent koji poručuje da je Oliver Frljić sjeme razdora, potom je ta skupina pjevala pjesme poput “Zovi samo zovi svi će sokolovi za te život dati…”, a vjerujem da se unutar te manje skupine nalaze i neki od autora spomenutih poruka mržnje na Facebooku, ili pak autori govora mržnje u komentarima na portalima dnevnih novina. I konačno, iz te je skupine izašlo agresivno ponašanje prema autorima performancea. Vezano uz pjesmu „Zovi samo zovi…“ mislim da je važno imati na umu da nitko u ovom trenutku ne mora dati život za Hrvatsku slobodu jer je Hrvatska slobodna. Rijeka je slobodna. Bitke koje danas moramo voditi, drugačije su. Nisu u pitanju životi, krv i oružje, u pitanju su riječi i simboli.
Nadalje, napad na pročelnika Šarara sa samim performanceom i njegovom temom nije imao nikakve veze, već se u tom dijelu radi o incidentnom građaninu koji je iz sasvim drugih, posve osobnih razloga, iskoristio lokaciju i upriličeni događaj da pošalje svoju agresivnu poruku. To najbolje pokazuje što se događa kada se agresivni čovjek koji je van kontrole, godinama proglašava aktivistom, kada krila njegovom “aktivizmu” daju mediji i oni građani koji sa simpatijama bodre njegove neprimjerene agresivne, a ne aktivističke ispade i kada policija ne shvaća ozbiljno prijave o agresivnim porukama i djelima Miće Antolovića. Bilo je pitanje trenutka kada će nekoga fizički napasti.
Ovim priopćenjem želim prije svega demantirati teze da je Rijeka netolerantni grad. Rijeku ne predstavlja spomenuta mala skupina ljudi (u crnom). Rijeku predstavlja 300 lica u publici koja je s pažnjom pratila događaj i na kraju aplaudirala i Oliveru Frljiću i Marinu Blaževiću. Rijeku predstavljaju i svi oni koji nikada nisu napisali ni jednu poruku mržnje, ni u spomenutoj Facebook grupi niti igdje drugdje, čak i kada se s Frljićem ili Blaževićem u nečemu nisu slagali. Riječka većina su građani dobrih namjera.
Jučerašnji incident pred sve nas postavlja važno pitanje – koliko smo i što smo spremni tolerirati i jesmo li u toleranciji prešli dobru mjeru? Govor mržnje nije stvar za toleriranje, agresija nije stvar za toleriranje, fizičke prijetnje ili napadi nisu stvari za toleriranje.
Kao gradonačelnik Grada Rijeke, pozivam sve svoje sugrađane da se aktivno uključe u nužno pružanje otpora govoru mržnje pojedinaca. Ponizimo govor mržnje snagom drugačijih riječi i poruka, snagom riječke otvorenosti i jasnim reakcijama i stavovima koji će biti usmjereni protiv agresije i fizičkih obračuna.
Ujedno, pozivam i sve riječke medije, kao i sve institucije da se odgovorno postave prema pojavama u društvu koje su nabijene snažnom negativnom energijom i kojima ne smijemo dozvoliti da postanu dio svakodnevnog života.
Sjeme razdora u društvu nije Oliver Frljić. On je intendant i kazališni autor. Na obje razine zasad uspješno obavlja svoj posao. Sjeme razdora u hrvatskom društvu su agresija i poruke mržnje koje šalju pojedinci prijeteći, ne samo Oliveru Frljiću, nego i brojnim drugim osobama iz redova javnog života ili pak iz redova onih koji samo misle drugačije.
Rijeka u svojem dvorištu ne smije dopustiti eskalaciju takvih događaja.
U tom smislu, kao gradonačelnik Grada Rijeke poduzet ću, u suradnji s ostalim nadležnim institucijama, sve korake koji nam stoje na raspolaganju za dokidanje agresivnih poruka i postupaka navedenog manjeg broja ljudi’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here