Home Mozaik Kad se rodila, nazvali su je čudovištem, primala je krvava pisma, a...

Kad se rodila, nazvali su je čudovištem, primala je krvava pisma, a ona je promijenila SVIJET (FOTO + VIDEO)

500
0

Možda niste nikad čuli za Louise Brown, ali ona je jedna od najvažnijih osoba u povijesti.

Louise je, davne 1978. godine, postala prva beba u epruveti, a ona i njezina obitelj morali su se suočiti s prijetnjama i brojnim predrasudama.

Evo njene priče:

Svakog 25. srpnja Louise slavi rođendan. Ona je obična žena, ne razlikuje se od milijuna drugih Engleskinja. Ima muža i dvoje djece. Radi u brodogradilištu. Pa ipak, iako je nikada nisu upoznali, njezin rođendan slave roditelji diljem svijeta, kao i gotovo 8 milijuna njihove djece!

Louise je rođena kao “medicinsko čudo” koje je dr. Robertu Edwardsu 2010. godine donijelo Nobelovu nagradu za medicinu zbog izuzetnog doprinosa razvoju vantelesne oplodnje.

Louiseina majka Leslie neuspješno je pokušavala zatrudnjeti devet godina. I ona i Louisein otac John bili su potpuno zdravi, ali jednostavno nije išlo. Zatim su liječnici Patrick Stepto i oni im prišli u bolnici

Roberts Edwards predložio je revolucionarnu metodu – oplodila je jajnu stanicu izvan tijela, a zatim se vratila Leslie, koja bi tako ostala trudna. Danas ovaj postupak poznajemo pod imenom “in vitro” oplodnja, tj. Oplodnja, no prije 1978. nitko nije učinio ništa slično.

Devet mjeseci kasnije rođena je Louise. Leslie se porodila carskim rezom u bolnici u Oldhamu, na sjeveroistoku Engleske. Beba je imala 2,6 kilograma, bila je potpuno zdrava i – lijepa.

Njeno rođenje dalo je nadu milijunima parova diljem svijeta koji su se desetljećima borili za pravo da se ostvare kao roditelji. Procjenjuje se da je do sada između IVF postupaka rođeno između 6 i 8 milijuna beba. Čak su i Leslie i John kasnije dobili drugu kćer – Natalie, također začetu umjetno.

Ali – Louise je bila prva!

Louise je bila apsolutno savršena djevojka i nije se razlikovala od prirodno začetih beba koje su se rodile tog dana. No, nije ga zaobišla ni gorka “cijena slave”.

U prvih nekoliko mjeseci nakon njezina rođenja, njeni su roditelji bombardirani slovima punim mržnje. Stigli su i papiri poprskani krvlju, ljudi su napisali da će cijela obitelj izgorjeti u paklu, bebu Louise zvali su čudovište …

Jezivi komentari nisu ostali nezapaženi od strane liječničkog tima koji je izveo zahvat. Znanstvenici, političari i dio crkve kritizirali su liječnike, rekavši da je sama ideja “uvreda za prirodu”.

“Bilo je prijeteće i zastrašujuće, a s obzirom na vrijeme potrebno ljudima da ga sastave i pošalju po cijelom svijetu tromjesečnoj bebi, rekla bih da je to bio bolesni čin nekih bolesnih umova”, rekla je Louise za The Telegraph 2015.

Ipak, podrške je bilo. Uz ova pisma stigla je puna ljubavi, posebno od parova koji su, poput njezinih roditelja, godinama bezuspješno pokušavali dobiti dijete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here