Home Vijesti KAKAV FIJASKO…Oštećen ploveći paviljon!

KAKAV FIJASKO…Oštećen ploveći paviljon!

160
28

Sapunica oko plovećeg hrvatskog paviljona koji je danas trebao biti izložen na Bijenalu u Veneciji završila je kao potpuna lakrdija. Unatoč mirnom vremenu i moru, paviljon se po putu raspao. Paviljon je jutros stigao u Veneciju ali je oštećen i neće biti predstavljen na Bijenalu. Teglenica s instalacijom je jučer isplovila iz Rijeke ali uz informaciju da će tamo ostati samo dva dana budući da nisu osigurana sredstva za sidrenje i vez. Osim toga, projektom nisu osigurana ni sredstva za osiguranje instalacije tijekom plovidbe što se pokazalo fatalnim. Prema svemu sudeći, paviljon će nakon havarije biti vraćen u Rijeku gdje bi treba biti popravljen.

Zanimljivo je da je i predstavljanje hrvatskog paviljona za EXPO 2010 u Shaghaiu završilo sličnom blamažom i sramotom. Paviljon je od otvorene lože koja je trebala predstaviti našu tradiciju okupljanja na trgovima, pretvoren u crveni paviljon s bijelim zastavicama. Razlog odustajanja od izvorne ideje službeno je bila – recesija uz poruku ministarstva vanjskih poslova da je važno – sudjelovati.

Previous articleSvjetska banka: Rebalans nije iskoristio priliku
Next articleFOTO GALERIJA: Prolom oblaka u Rijeci

28 COMMENTS

 1. Bravo arhitekti i organizatori! Svaka čast. Vi ni ne znate kako ste uspješno predstavili stanje hrvatske kulture danas! To je baš to: Nema para i putem se raspadne….Savršen slogan za Korzo 16, 51000 Rijeka i Josipa Runjanina 2, 10000 Zagreb!

 2. Ako je organizator ovog neuspjeha riječki Muzej suvremene umjetnosti onda je on i prvi odgovoran za ovakvu sramotu.Ravnatelj bi već sutra trebao dati ostavku.Ostavku bi zbog ovakve sramote trebao dati i gradonačelnik Rijeke kao predstavnik vlasnika muzeja te ministar kulture.Također bi oni trebali platiti i štetu nanesenu građanima Rijeke i Hrvatske.O našim pametnim arhitektima neću trošiti niti riječi.Već mi je dovoljno Randića i Turata.A Novi List je već odavno kupus novina.

 3. Cestitam na clanku! Jos jednom ste svojim vrlim akcentiranjem okrenuli noz prema svemu sto se dogadja u gradu. Vasa mrznja prema odredjenim strukturama u Rijeci, tolika je da Vam clanci sluze samo kako bi ismijali i nasladili se nad svakim posklizavanjem i to prikazali kao nesposobnost svih koji u gradu nesto pokusavaju uciniti. Nemojte ni slucajno sacekati da cujemo razloge za ovu nevolju, ismijavajte se s rodnim gradom i radite senzaciju od svega. Zaboravili ste u duhu svoje poznate objektivnosti napisati da je za sve kriv Obersnel. Da je kojim slucajem ovaj projekt privukao pozornost na Rijeku, ne bi vas bilo nigdje. Gdje su Vam clanci u kojima hvalite i isticete neke poduzetne stvari koje skrecu pozornost na nas grad na pravi nacin? Nigdje. Vi ste blog ciji se sadrzaj oslanja na frustraciju pojedinih neostvarenih politicara, ostatak sadrzaja i ovako citamo na drugim medijima s kojih ih preuzimate. Nevidjeno je prozirno koliko se trudite prikazati svoj rad kao opoziciono zrelo misljenje i novu struju koja bi mogla Rijeku pretvoriti u nesto bolje od postojeceg. Zaslono je za ovaj grad, da nema bolje opcije od SDP-a, a jos zalosnije sto ste Vi ti koji mislite kako mozete bolje. Zalosno da ne moze biti zalosnije.

 4. Boško, za tvoju informaciju o blamaži s paviljonom pišu danas manje-više svi hrvatski mediji:
  http://www.24sata.hr/news/hrvatski-ploveci-paviljon-raspao-se-na-mirnom-moru-/188432/
  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/raspao-se-hrvatski-ploveci-paviljon-na-putu-za-veneciju.html
  http://www.rtl.hr/raspao-se-hrvatski-ploveci-paviljon-video-8499
  http://www.ipress.hr/hrvatska/blamaza-raspao-se-hrvatski-ploveci-paviljon-na-putu-za-venecijanski-bijenalee–8667.html
  http://www.jutarnji.hr/hrvatski-paviljon-brod-raspao-se-na-putu-do-venecije/881467/

  i red je da pišu jer se ne radi o tvojoj privatnoj prćiji nego o projektu koji su financirali porezni obveznici pa su valjda iz tog razloga i opravdano očekivali da projektom upravlja netko s barem tolikim minimumom kompetencije da osigura pojavljivanje instalacije u Veneciji.

  Btw. u zaru obrane ‘najbolje opcije za grad’ (kakve veze ima članak i paviljon s aktualnom gradskom vlašću?!) koju eto napadaju crveni, žuti i roza vragovi potkrala ti se zanimljiva logička pogreška – u prvom komentaru tvrdiš da je za sve loše u projektu odgovorno ministarstvo kulture, a u drugom bi za sve dobro u projektu zasluge trebala pobrati aktualna gradska vlast. E, pa odluci se ili je:
  a) za sve krivo i dobro min.kulture
  b) za sve krivo i dobro odgovoran grad
  c) odgovorni i krivi i jedni i drugi

 5. ja bih molio boška da nam objasni poveznicu članka s SDP-om i Obersnelom te navede ‘poduzetne stvari’ naših vrijednih i samoprijegornih gradskih otaca koje se ovdje dovoljno ne hvali. siguran sam da će uredništvo prihvatiti drugarsku kritiku i postupiti po naređenju 🙂

 6. evo kaže na teveu voditelj cijelog projekta da nisu znali da će paviljonu naštetiti valovi 🙂

 7. Pa sta ako je rijeka danas da je ploveci paviljon propao? Bilo je i na svim vijestima na svim televizijskim kanalima? sta su se o rtl, nova i ostali takoder urotili protiv sdp? ili ne znam koga vec? O cemu ti lupetas Bosko?

 8. tko je protiv hdz-a taj je protiv hrvatske, a tko protiv sdp-a – taj je protiv rijeke. jednostavna formula za jednostavne mozgove jedino što je boško odabrao potpuno krivi povod i članak da nam to istrese u facu. nakupljalo se valjda čovjeku godinama pa pukao tamo gdje o njegovima nije bilo ni riječi 😉

 9. f1 bravo za oba komentara – i samo da naglasim, javni projekti financirani javnim parama su svetinja, dok to gospoda u vlasti ne shvate – mi smo u otvorenom građanskom ratu.

 10. kad su već spomenuti Randić & Turato …. moram nešto reći u vezi njihovog djelovanja – njih dvojica su nadogradili zgradu Tehničkog fakulteta u Rijeci (kao što je poznato). No, u tom nadograđenom dijelu izolacija je katastrofalna, zimi je prehladno slušati predavanja, a ljeti prevruće. Da ne govorim o tome kako strop i zidovi nikada neće biti opiturani i nikada neće vidjeti finu obradu.

 11. Boško ima pravo, ovaj portal bi trebao pisati o uspješnim rezultatima gradske vlasti: o uspješnom zapošljavanju rodbine i prijatelja u gradskim poduzećima, o uspješnom povećanju nezaposlenosti, o uspješnoj provincijalizaciji Rijeke u svim sferama života. Ne znate cijeniti dalekovidnost gradskih otaca!

  Živio Veliki Vođa Kim il Sung alias El Vepar !

 12. Logika bi trebala biti jednostavna, pisati morate i tu nema nista sporno, kritika na tekst ne znacid a se morate ustegnuti pisanja, upaliter razum. No pogledajte svoje senzacional naslove i prvu reakciju (Korzo 16) a ni posljednja by kvarner ne zaostaje. Vasa je zadaca kao medija edukacija i informacija, no ocito ne ide….

 13. Da nadodam… pogledajte naslov o reviji na stepenicama kraj Bonavije… zar je to naslov dostojan ozbiljnog novinasrstva? Vi kreirate javno misljenje, a to cinite uglavnom “na noz”. Kao da se meni citaju vijesti o modnim revijama i slicnim stvarima, ali da pisem trudio bih se prenijeti vijest o dogadjaju, ne se sprdao i omalovazavao to sto se netko bavi ovim ili onim.

  @f1, ti si na klasicnoj zamjeni teza…. Bas naprotiv, politika ovog sajta kojeg samovoljno nazivate portalom (!) je ta da tko god se ne slaze s Vasim misljenjem dolazi iz redova SDP-a. Nisam jednom napucen neka se vratim u gradsku upravu kad sam ostavljao sasvim dobronamjerne kritike i komentare.

 14. @boško, nisi odgovorio na pitanje: kakve veze ima članak o paviljonu s riječkim sdp-om? + moja opaska sdp=hdz nije zamjena teza nego odgovor na tvoje izjednačavanje grada s političkom opcijom koja je na vlasti u gradu. grad nisu samo oni, grad sam i ja i svi oni koji komentiraju ovdje i oni koji nisu zadovoljni smjerom u kojem ide grad i ovaj portal itd…isto radi i hdz na razini države i tu jeftinu foru nam prodaju već 20 godina ako ne i dulje.

 15. @f1, pa čitaj šta ti Bole piše. Pogledaj prvi komentar na ovako senzacionalno prenesen tekst. Čovjek s vremenom shvati da je cilj svih tih članaka isti… za svaku nevolju postaviti putokaz koji upire u gradsku upravu. Tko je kriv tome? Pa ne ja ili ti, već onaj tko takvim tekstovima formira mišljenje kod šupljoglave raje. Jer htjeli ili ne, i oni u Rijeka, i oni idu na izbore, i svi mi kusamo govna zahvaljujući i njihovim glasovima. Odgovornost na autorima teksta je veća od običnog članka koji krasi naslovnicu 12 sati i privlači debile da se razmahuju svojim političkim stavovima.

 16. Kakav je trebao iti naslov Bosko?
  Mozda ovo: ” Mali kiks, dragi ljudi. Ploveci paviljon je mrvu napukao. ”
  Jel to bolje?

 17. problem je u tome što ja nigdje u spomenutom članku ne vidim čime to upire u gradsku upravu?!? ali vidim da su vama dvojici u strahu velike oči…

 18. ako sam ja dobro pratio ovaj pothvat ima veze s rijekom utoliko što je paviljon ovdje bio usidren dva dana. nasu delegaciju za venecijanski bijenale financira i bira ministarstvo kulture republike hrvatske. pa mi nije jasno zasto neki misle da ovaj fijasko (a zaista ne znam kako ovo drugacije nazvati nego fijaskom) ima ikakve veze s rijekom i riječkom gradskom upravom. mislim da su neki komentatori promašili ceo fudbal.

 19. I ptice na granama znaju da ovaj portal ide na živce kobasičarima i gradskim parazitima… Ja mogu samo reći da je meni to samo dodatni motiv i stimulacija da ga i dalje pratim.Bravo RD, keep on working 😀

 20. Kakva sramota za Hrvatsku državu. Hrvatski arhitekti bi tebali znati da arhitekturi čini forma, funkcija, ali i konstrukcija, a hrvatski brodograditelji kako je teglenica plovilo koje se najčešće koristi na rijekama i jezerima. U ovom groznom primjeru nestručnosti odgovorne stručnjake znamo jer su javno prezentirani svojim imenom i prezimenom. Ali koje su osobe odgovorne za prihvaćanje jedne glupe ideje i pričinjenu financijsku štetu poreznim obveznicima?

 21. @brancin
  @Boško

  “@f1, pa čitaj šta ti Bole piše. Pogledaj prvi komentar na ovako senzacionalno prenesen tekst. Čovjek s vremenom shvati da je cilj svih tih članaka isti… za svaku nevolju postaviti putokaz koji upire u gradsku upravu. Tko je kriv tome? Pa ne ja ili ti, već onaj tko takvim tekstovima formira mišljenje kod šupljoglave raje. Jer htjeli ili ne, i oni u Rijeka, i oni idu na izbore, i svi mi kusamo govna zahvaljujući i njihovim glasovima. Odgovornost na autorima teksta je veća od običnog članka koji krasi naslovnicu 12 sati i privlači debile da se razmahuju svojim političkim stavovima.”

  PA KAD JESU KRIVI, oni postavljjaju konzervatore, oni daju naloge inspekcijama, oni su mast koja podmazuje taj podmićeni stroj koji se zove Grad Rijeka (da se ne shvatimo krivo, isto kao i sve druge organizacije u ovoj korumpiranoj državi) a na nama je da ih prozivamo za svaku sitnicu i učimo ih kako se ponašati – svi zajedno da učimo kako živjet demokratsko društvo.

  A ne se ideološki stavljat na jednu il drugu stranu i onda prelazit preko principa jer se radi o “našima” – TI “NAŠI” SU NAJGORI, jer prvo treba počistit ispred svojeg praga da možeš drugima srat – al vi ste se uhvatili u klasičnu dvopartijsku podvalu i što je najgore, upozoravate druge da su u krivu… ts ts ts…

 22. en.wikipedia.org/wiki/File:Expo02_op6987.jpg , dragi posjetitelji portala, evo kao izgleda izvorni paviljon francuskog arhitekta Jean Nouvela, Ideja iz 2004., izvorna ideja. Hrvatski paviljon je tek bijedna kopija tog izvornika.

 23. nije bilo para da se napravi kako treba ali ima para da se popravlja nepopravljivo. lako je s tuđim novcima po glogu mlatit

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here