Home Biznis Svjetska banka: Rebalans nije iskoristio priliku

Svjetska banka: Rebalans nije iskoristio priliku

605
0

Nakon žestokih kritika u Saboru i stručne javnosti ni Svjetska banka nije najbolje primila rebalans hrvatskog proračuna za ovu godinu. Iz Svjetske banke su izjavili da se povećanje deficita u hrvatskom proračunu kreće u suprotnom smjeru od ostalih europskih zemalja koje pokušavaju srediti svoje javne financije budući da je cijena kapitala sve veća, a dugogogodišnje ranjivosti, koje uključuju i visinu javnog duga, prešle su razinu održivosti. Također kažu da je rebalans bio prilika za zaokret u vođenju ekonomske politike i za stvaranje povoljnijeg investicijskog okružja, no prilika nije iskorištena, prenosi HRT.

Usvajanje Programa gospodarskog oporavka u travnju 2010. godine, koji je podržala i Svjetska banka, izazvalo je pozitivne reakcije tržišta no sa zadrškom jer se čekala provedba mjera iz Programa. U Svjetskoj banci podsjećaju se očekivala reforma u socijalnom sektoru, u subvencijama i javnoj upravi te smanjenje javne potrošnje.

Uspoređujući Hrvatsku sa sličnim zemljama javna potrošnja od oko 47 posto BDP-a i porezno opterećenje od oko 40 posto BDP-a i dalje su na visokoj razini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here