Home Mozaik Kako bi mogla izgledati riječka Delta?

Kako bi mogla izgledati riječka Delta?

2783
3

Sinoć su objavljeni dugoočekivani rezultati natječaja za riječku Deltu, točnije idejnog urbanističkog-arhitektonskog natječaja za rješenja uređenja područja Delte i Luke Baroš u Rijeci, kojeg su raspisali Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka, a organiziralo i provelo Društvo arhitekata Rijeke.

Na natječaj je pristiglo 56 radova (od toga 24 rada internacionalnih timova), te je Ocjenjivački sud jednoglasno donio odluku o dodjeli TRI jednakovrijedne PRVE NAGRADE i to projektima autora Studio 3LHD te njiric+ arhitekti iz Zagreba i Porticus iz Splita.

Žiri je osim tri jednakovrijedne prve nagrade dodijelio i jedno posebno priznanje talijansko-hrvatskom timu Ghidoni, Garolimetto, Katačić i Katurić.

Podsjetimo, kako je bilo definirano programom, cilj natječaja bilo je prikupljanje prijedloga urbanističko-arhitektonskih rješenja za područje Delte, koji će uvesti inovativne modele održivog razvoja, u kojima će kvalitativne vrijednosti (okoliš), vrijednost identiteta (povijest, suvremeni urbani život) te inkluzivne vrijednosti (društvo i društvena očekivanja) definirati smjernice za područje Delte i potaknuti proces obnove za druge obalne zone u Rijeci, kao i na širem području istočne jadranske obale.

Međunarodni žiri koji je odlučivao o najboljim radovima djelovao je u sljedećem sastavu: Članovi – Elia Zenghelis, Srđan Škunca, Vedran Mimica, Pippo Ciorra, Vasa Perović, dr.sc.Vlado Mezak, Lučka Maroje Mrduljaš, zamjenici – Miroslav Gudelj i Siniša Glušica, konzultanti – Ivana Šoljan i Rene Lustig, tehnička komisija – Jana Rozman, Oliver Čikeš i Bojan Linardić te tajnica natječaja Maja Čukelj.

U nastavku pogledajte nagrađene radove i autorske timove koji su ih izradili:

Jedna od TRI jednakovrijedne PRVE nagrade (Rad pod rednim brojem “08″) Autor: Studio 3LHD d.o.o., iz Zagreba Projektni tim: SAŠA BEGOVIĆ, dipl.ing.arh. MARKO DABROVIĆ, dipl.ing.arh. TATJANA GROZDANIĆ BEGOVIĆ, dipl.ing.arh. SILVIJE NOVAK, dipl.ing.arh. TOMISLAV SOLDO, dipl.ing.arh LEON LAZANEO, dipl.ing.arh LARISA ČIŠIĆ, bacc.ing.arh NENAD ŠTRBAC, bacc.ing.arh
Jedna od TRI jednakovrijedne PRVE nagrade (Rad pod rednim brojem “08″)
Autor:
Studio 3LHD d.o.o., iz Zagreba
Projektni tim:
SAŠA BEGOVIĆ, dipl.ing.arh.
MARKO DABROVIĆ, dipl.ing.arh.
TATJANA GROZDANIĆ BEGOVIĆ, dipl.ing.arh.
SILVIJE NOVAK, dipl.ing.arh.
TOMISLAV SOLDO, dipl.ing.arh
LEON LAZANEO, dipl.ing.arh
LARISA ČIŠIĆ, bacc.ing.arh
NENAD ŠTRBAC, bacc.ing.arh
Jedna od TRI jednakovrijedne PRVE nagrade (Rad pod rednim brojem “10″) Autor: PORTICUS d.o.o. za projektiranje, Split Autorska grupa: DAMIR RAKO, dipl.ing.arh. SANJA RADOVNIKOVIĆ RAKO, dipl.ing.arh. IVAN JURIĆ, dipl.ing.arh. PETRA KLARIĆ, dipl.ing.arh. RADMILA PELAGIĆ, dipl.ing.arh STANISLAVA ODRLJIN, dipl.ing.arh
Jedna od TRI jednakovrijedne PRVE nagrade (Rad pod rednim brojem “10″)
Autor:
PORTICUS d.o.o. za projektiranje, Split
Autorska grupa:
DAMIR RAKO, dipl.ing.arh.
SANJA RADOVNIKOVIĆ RAKO, dipl.ing.arh.
IVAN JURIĆ, dipl.ing.arh.
PETRA KLARIĆ, dipl.ing.arh.
RADMILA PELAGIĆ, dipl.ing.arh
STANISLAVA ODRLJIN, dipl.ing.arh
Jedna od TRI jednakovrijedne PRVE nagrade (Rad pod rednim brojem “29″) Autori: njiric+ arhitekti d.o.o. / prof. HRVOJE NJIRIĆ ISKRA FILIPOVIĆ, dipl.ing.arh. IGOR SLADOLJEV, dipl.ing.arh. ANA DROPULIĆ, dipl.ing.arh
Jedna od TRI jednakovrijedne PRVE nagrade (Rad pod rednim brojem “29″)
Autori:
njiric+ arhitekti d.o.o. / prof. HRVOJE NJIRIĆ
ISKRA FILIPOVIĆ, dipl.ing.arh.
IGOR SLADOLJEV, dipl.ing.arh.
ANA DROPULIĆ, dipl.ing.arh

 

POSEBNO PRIZNANJE dodijeljuje se natječjanom radu pod rednim brojem “55“

Autori:
MATTEO GHIDONI, arhitekt, Venezia, Italija
CATERINA GEROLIMETTO, krajobrazna arhitektica, Verona, Italija
EDUARD KATAČIĆ, arhitekt, Split, Hrvatska
IVANA KATURIC, povjesničar umjetnosti – urban management, Dugi Rat, Hrvatska

 

Obrazloženje žirija svih natječajnih radova te radove konačno izvješće natječaja pogledajte na linkovima; natječajni radovi – obrazloženja / konačno izvješće.(vizkultura.hr)

Previous articleKnežević: Možemo žaliti za pobjedom
Next articleProvalnika pronašla ispod kreveta!

3 COMMENTS

  1. Uredjenje parka na delti , marina koja bi bila sigurno popunjena i za pocetak samo nekoliko zgrada su lako ostariva ideja ali nažalost iskustvo sa ovom nesposobnom vlasti sve se čini kao Nemoguća misija … Nikako mi nije jasno da nemogu u luku baciti par pontona i u mjesec dana imati marinu koju bi najmom za barke plaćali građani ovog grada koji bi se napokon okrenuli moru . Nažalost umjesto toga su nam u luku vezali 3 broda nekakvih multimilijunasa kojima su ponudili duplo manju cijenu nego u marini Icici. Po tome se vidi koliko razmišljaju o svojim građanima i unapredjenju života u ovom gradu .

  2. Principjelo nisam protiv da se u ovom gradu nešto gradi, ali mi građani odavno plaćamo kredit u povećanoj cijeni vode za zgrade i mehanički pročišćač na Delti.Pedeset milijuna eura za preseljenje tog prostrojenja i zgrada bi mi građani trebali platiti? E to su MAFIJAŠKA posla koja ne odobravam, neka ih plati investitor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here