Home Kolumne Kako je raditi na riječkom lokalnom mediju?

Kako je raditi na riječkom lokalnom mediju?

1142
5

Prije nego počnem, ističem kako se ovdje ne radi o radu na svim lokalnim medijima već jednom posebnom. O kojem točno trebalo bi biti jasno svima koji znaju čitati između redaka.  Ukoliko vam se uopće da. Razlog zašto ne želim otkriti pravo  ime (svoje ili firmino) leži u potraživanjima, dugovanjima, povratima itd.   Hajd´mo reći da se za ove potrebe taj lokalni medij zove Mrtvi kanal (što bi kroz neko vrijeme mogao i biti).

Već neko vrijeme ustaljeno je mišljenje kod dotičnog poslodavca da će tapšanje po leđima i komplimenti  napuniti frižider, a raznorazne kompenzacije platiti račune i napuniti auto benzinom. Jer naravno, prijevoz nije plaćen. Zašto bi bio? Bitno je samo da se pojavite na poslu, kako god znali. Što je najgore od svega, puno djelatnika mjesecima je tamo radilo ( ili radi) bez plaće. Točnije, primili su je jedan mjesec, pa dva ne. Tada bi došla polovica  koja bi  ljudima  ublažila stres, potom jedan dio na ruke dok je račun bokiran iz raznoraznih razloga , treći bi se dio očekivao za još nekoliko mjeseci i ubrzo bi mizerne plaće (koje su nekima prelazile 3000 kn, drugima ne) zaostale toliko da je čekanje od 3,4,5,6,7,8 pa i 9 mjeseci postala svakodnevica (ovisno koliko duge ste tamo). Zašto uopće ostati u takvoj firmi, dobro je pitanje.  Posao čovjeka uzme. Onaj kome ide, zaljubi se brzo. U priče, kamere, različite ljude, privilegije i na kraju krajeva, prepoznavanje na ulici.

Ali uskoro slijedi kaos. Zašto? Bivši kolega vas uputi na provjeru  uplaćenih  doprinosa . Dolazak do informacije malo potraje, ali uskoro shvatite da ih nema. Jako dugo (Hvala Slavku Liniću što je stao na kraj isplati plaća bez doprinosa). I samim time su vam platne liste lažne, jer na njima crno na bijelo stoji da su doprinosi uplaćeni. A i spomenute liste dobili ste samo kada ste ih sami isključivo tražili. Pomirili ste se s činjenicom da nećete dobiti svoj novac, pogotovo ako niste pristali na kompenzaciju. Pa i ako ste pristali na dio,  upitno je hoćete li dobiti ostatak. Osim uz prijetnju  odvjetnika, što se u ovoj firmi, naravno, događalo. U međuvremenu se čelni čovjek „Mrtvog kanala“ promijenio i sad „nema veze“ s odrađenim poslom.  Ili zaostacima. No opet, službeno nikad nije ni imao mjesto direktora, pa šta sad…. Najgore od svega je neprestano zapošljavanje novih ljudi iako stari nisu već dugo plaćeni. Suosjećate jer će neki podijeliti istu sudbinu. Drugi, već poznati na riječkoj medijskoj sceni, ipak je primaju. Odnosno, su je primali. Sada više ne, jer su i oni otišli. Priča za kraj vodi do najnovije situacije, povrata poreza.  Do informacije nije teško doći. Obrasci koje je firma priložila Poreznoj nisu ispravni. Kako i hoće, kada na  IP obrascu koje ste sami priložili stoji da ste primili plaće koje niste vidjeli. Posljednji rok za dostavu obrasca je 31.12. pa s obzirom na datum postoji mogućnost da nećete dobiti čak ni povrat poreza….

I eto, priča o jednom riječkom lokalnom mediju ovdje staje. Ima toga još, ali ovo je i više nego dovoljno. Neki će možda zamjeriti što ne piše o kome je riječ ili tko sam ja. Neki će prepoznati sebe i biti ljuti zašto je išta od ovog uopće napisano. Drugima neće biti važno. Ali meni je važno. Neka se zna: „Ne cveta cveće ni u naše preduzeće“.

5 COMMENTS

 1. iz aviona se vidi da je ritv, i tu karmu imam otkako je osnovan, i nikad se tamo nista nece promijeniti

 2. Ne samo RITV, nego i veeeeelika većina ostalih lokalnih medija. Kad bi porezna i ostale institucije malo pročešljale te medije (čak i u nazad 10-15- tak god.) mislim da bi ih po zakonu (ako uopće postoji) sve pozatvarala, kao i njihove vlasnike i suvlasnike.
  Žao mi je svih bivših kao i sadašnjih djelatnika koji su iskorišteni, prevareni i zakinuti za svoja prava i primanja u skoro svim lokalnim medijima. Slažem se da se tamo neće nikad ništa promijeniti, jer su se politika, stranački interesi, čak i crkva davno slizali s nemoralnim i neobrazovnim vlasnicima tj. prevarantima i varalicama.
  Možda će EU malo pročisti tu našu lokalnu medijsku močvaru. 🙂 Možda!

 3. Ne bi rekla da se radi o ritv, budući da piše mrtvi KANAL, prije će biti da je KANAL RI. Tamo je nedavno došao novi
  direktor, a i zaposlili su puno novih. Sramota je da se sve to radi sa novcem grada i zupanije, odnosno nasim. Jednom
  ce valjda doći kraj tome da se “njihovi ” mediji financiraju našim novcem, pa onda još i ovo.
  prije EU, stizu izbori.

 4. I ja mislim da se odabirom fiktivnog imena “Mrtvi kanal” ciljalo na TV stanicu sa riječju “Kanal” u imenu, no sumnjam da i u drugoj lokalnoj televiziji (ma koja od njih dvije bila) “cveta cveće u preduzeće”.
  Od početka je bilo jasno da je Rijeka, odnosno riječko gospodarstvo preslabo za čak dvije lokalne TV. A u međuvremeno je postalo preslabo i za jednu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here