Home Mozaik Kako odabrati pravu kremu za sunčanje 

Kako odabrati pravu kremu za sunčanje 

95
0
pexels moose photos 170195 1029896

More, planina ili grad? Najvažnije je zaštititi kožu od sunčevih zraka.

Izreka kaže “sunce ljubi lijepe”, ali morate biti jako oprezni kada se odlučite izložiti sunčevim zrakama. Dolazak ljeta sinonim je za sunčanje, kao i za more i večeri na otvorenom. Za dobru preplanulost potrebna je sigurna i učinkovita zaštita koja čuva naše zdravlje. Prečesto se, međutim, izlaganje suncu provodi na pogrešan način, podcjenjujući učinke koje sunčeve zrake mogu imati na kožu. Važan saveznik za zaštitu kože je krema za sunčanje. Predstavljamo vam par korisnih savjeta kako odabrati pravu kremu za sunčanje.

U gradu ili na odmoru obavezno koristite kremu za sunčanje

Učinci sunca na kožu ovise o nama i našem ponašanju. Sada se zna da se pri izlaganju suncu mora pridržavati ispravnog ponašanja. I to ne samo pri pravim “sunčanim kupkama”, kao ljeti, nego tijekom cijele godine. Svakodnevno i stalno, čak i u gradu, treba koristiti proizvode koji imaju faktor zaštite od sunca (SPF) za određeni tip kože (fototip). Ova zaštita danas je često prisutna čak i u mnogim kremama protiv starenja i puderima. Ali treba uzeti u obzir da se valjanost i zaštitna učinkovitost uvijek nalaze u stvarnom kapacitetu zaštite od sunca. Prenizak SPF nikada nije dovoljan.

Koža je osobito ugrožena

Koža je, naime, osobito na stalno fotoeksponiranim područjima poput lica, ruku i dekoltea, svakodnevno ugrožena, čak i u gradu. Stoga se mora svakodnevno štititi korištenjem kozmetičkih proizvoda s odgovarajućim faktorom zaštite od sunca, koji sadrži UV filtre. Što se tiče lica, ono mora biti posebno zaštićeno. Isto pravilo vrijedi i za kožu ruku i dekoltea. Stoga bi ih bilo poželjno svakodnevno štititi posebnim proizvodima za ta područja.

Proizvodi moraju imati odgovarajuću razinu zaštite od sunca, sposobnom (između ostalog) smanjiti pojavu bora i tamnih mrlja. Kada je izlaganje suncu dugotrajno i događa se u određenim uvjetima, primjerice ljeti, na moru ili čak u planinama, moraju se poduzeti veće mjere opreza. Osim izbjegavanja izlaganja suncu tijekom najtoplijih sati i eventualne uporabe kape, naočala i zaštitne odjeće, morate odabrati najprikladniju zaštitu od sunca u skladu s okolnostima. Zapravo, izbjegavanje ponovljenog crvenila i opeklina od sunca tijekom vremena ključno je za smanjenje mogućih ozbiljnih dugoročnih učinaka na kožu”, objašnjava prof. Celleno, dermatolog i predsjednik AIDECO-a.

Kako odabrati pravu kremu za sunčanje

Kreme za sunčanje predstavljaju jedan od najvažnijih sredstava zaštite kože. 

Definicija kreme za sunčanje, prema zakonodavstvu, je: bilo koji “preparat” (krema, ulje, gel, mlijeko, sprej) namijenjen za doticaj s ljudskom kožom, s isključivom ili glavnom svrhom zaštite od UV zraka putem njihovog upijanja. Ovi proizvodi stoga predstavljaju najvažnije obrambeno oružje kože od sunca. 

Poznavanje fototipa

Ali odabir kreme za sunčanje koja najbolje odgovara vašim potrebama nije uvijek i nije za svakoga tako jednostavan. “Prvi element koji treba uzeti u obzir za orijentaciju je poznavanje vašeg fototipa. To daje naznaku kako vaša koža reagira tijekom izlaganja suncu. Među raznim klasifikacijama za definiranje različitih fototipova, najčešće korištena identificira šest fototipova, utvrđenih na temelju individualnih karakteristika (kao što su više ili manje tamna put, boja očiju i/ili kose) i odgovora kože nakon izlaganja. na sunce.

Vrste kože

Osobe s fototipovima I, II i III lakše pocrvene i izgore pa će se morati zaštititi proizvodima s visokim ili vrlo visokim faktorom zaštite od sunca. S druge strane, oni tamniji (fototip IV, V i VI) i već preplanuli mogu odabrati kreme za sunčanje s nižim zaštitnim faktorom, iako je važno da se uvijek zaštite nekoliko puta tijekom izlaganja. Međutim, poznavanje vlastitog fototipa još uvijek je dosta slabo. Važno je potražiti pomoć stručnjaka iz sektora (dermatologa, kozmetologa, farmaceuta) kako bi se popunila ta praznina i posljedično mogao odabrati pravi proizvod za zaštitu od sunca. 

Preporuča se započeti korištenjem proizvoda za sunčanje s visokom ili vrlo visokom zaštitom (30/50+). Tek kasnije, nakon što ste već preplanuli, odnosno prirodno zaštićeniji od oštećenja sunčevog zračenja, moguće je procijeniti mogućnost korištenja proizvoda za sunčanje s nižim zaštitnim faktorom. No uvijek imajući na umu da je potrebno je nastaviti s “inteligentnim” ponašanjem, objašnjava predsjednik AIDECO-a.

“Water Resistant” i “Very Water Resistant”

“Ispravan izraz za definiranje proizvoda sa zaštitom od sunca koji imaju sposobnost veće otpornosti na kontakt s vodom nije “woterproof”, već “vodootporan” ili “vrlo vodootporan”. Time se žele izbjeći nesporazumi u vezi s njihovom sposobnošću, uvijek djelomičnom, da zaštite kožu od sunca. U ovom slučaju, potrebno je višestruko nanošenje proizvoda tijekom dana. Upotrijebljeni pojmovi znače da solarni proizvod, omogućuje s razumnom učinkovitošću provođenje 2 kupke po 20 minuta ako je “vodootporan” ili 4 kupke po 20 minuta svaki ako je “vrlo vodootporan”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here