Home Food & Travel Kako prepoznati kvalitetnu salamu? Vodič za razumijevanje kako uživati ​​u njoj

Kako prepoznati kvalitetnu salamu? Vodič za razumijevanje kako uživati ​​u njoj

345
0
pexels-mali-maeder-457444

Elegancija šunke ili eksplozivan okus talijanske mortadele privlači cijeli svijet, ali vjerojatno je kraljica suhomesnatih proizvoda salama. Najjednostavnija je za izradu. 

Ali kako prepoznati dobru salamu? 

Prepoznavanje kvalitete salame zahtijeva analizu nekoliko čimbenika, a to su izgled, aroma, konzistencija i okus.
Preporučamo trajnu salamu jer je glavna karakteristika ovog proizvoda to što je na bazi mljevenog mesa i podvrgava se fermentaciji. Zbog ovog zadnjeg razloga, cijena je često vrlo indikativna za kvalitetu: one koji koštaju manje od 15 eura po kilogramu, mogu imati nedostatke. No, apsolutno izbjegavajte salame koje imaju previše sastojaka (poput mlijeka u prahu i sl.) koji se često dodaju kako bi se poboljšala čvrstoća nareza kada je meso loše.
Prepoznavanje kvalitete salame zahtijeva analizu različitih čimbenika: izgleda, mirisa, konzistencije i okusa. Ne zaboravite etiketu.

1.  Izgled dobre salame

Salama treba biti ujednačene boje i bez čudnih mrlja. Boja mora biti jarko crvena, ne tamna ili blijeda niti previše neujednačena; masnoća po mogućnosti ružičasta, ali u osnovi bijela. Važno je da mast nije žuta jer je to simptom promjene koja dovodi do užeglog okusa. Nijansa može varirati ovisno o upotrijebljenim sastojcima, ali općenito bi trebala djelovati svježe. Masnoća mora biti dobro raspoređena i homogena u cijeloj smjesi.

2. Miris dobre salame

Dobra salama ima svjež i privlačan miris. Ako salama ima neugodan ili kiselkast miris, to može biti znak kvarenja. Miris mora biti nježan i imati začinske note poput papra, komorača ili bobica kleke. Mnogo je salama intenzivnih aroma koje su vrlo kvalitetne, pa je u ovom slučaju općenita indikacija mnogo banalnija: miris koji vam je neugodan loš je znak, u suprotnome ste vjerojatno sigurni.

3. Konzistencija kvalitetne salame

Pritiskom salama bi trebala malo popuštati, ali ipak ostati dosta kompaktna. Premekana konzistencija može ukazivati ​​na problem ili se jednostavno radi o salami koja još nije dovoljno zrela, “not ready” kako bi rekli o vinu.

Međutim, kada režemo salamu, kriška ne smije biti ni pretvrda ni premekana, već zbijena do prave mjere. U njoj ne smije biti rupa ili šupljina. Čak i kad skinemo ovojnicu sa salame imamo neke indikacije: ako proizvod ima prirodnu ovojnicu, ona se bez poteškoća mora odvajati od mesa.

4. Okus kvalitetne salame

Okus treba biti uravnotežen između masnoće i mesa, s pravom kombinacijom začina. Soli ne smije biti ni previše ni premalo. Količina soli mora istaknuti druge okuse. Dobra salama ostavit će dugotrajan okus u ustima bez neugodnih zaostataka.

5. Važnost oznake

Nikada ne smijemo zaboraviti da ispravna analiza zahtijeva i pažljivo čitanje. Visokokvalitetne salame sadrže prirodne i prestižne sastojke. Provjerite podrijetlo salame na etiketi. Suhomesnati proizvodi koji nemaju što skrivati, ​​jasno i s ponosom označavaju regiju ili zemlju proizvodnje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here