Home Mozaik Kako se pripremiti za potpunu pomrčinu Sunca 8. travnja

Kako se pripremiti za potpunu pomrčinu Sunca 8. travnja

575
0
pexels melissa mayes 6707258

Događaj obećava biti izvanredan, s potpunim mrakom sunca koji će trajati više od 4 minute

Ljubitelji astronomije bruje o sljedećem nadolazećem nebeskom događaju. 8. travanj 2024. obilježit će potpuna pomrčina Sunca. Neizostavna je to prilika za promatranje jedne od najevokativnijih predstava koje nudi naš Sunčev sustav. Međutim, postoji važna napomena koju treba imati na umu: nažalost, ova pomrčina neće biti vidljiva iz Hrvatske.

Gdje će biti vidljiva pomrčina Sunca 8. travnja

Događaj obećava biti izvanredan, s potpunim mrakom sunca koji će trajati više od 4 minute. Međutim, da biste se mogli diviti ovom fenomenu, morat ćete se preseliti na određeno geografsko područje. Pomrčinu Sunca moći će se vidjeti samo s uskog pojasa kopna koji prolazi kroz Meksiko, središnji i zapadni dio SAD-a i manji dio Kanade.

Stoga se pripremimo za praćenje prijenosa uživo i slike ove nesvakidašnje pomrčine Sunca, svjesni veličine i ljepote kozmosa koji nas okružuje.

Sljedeće spektakularne pomrčine Sunca

Pomrčine Sunca predviđene za 2026. i 2027. obećavaju da će biti doista izvanredne.

Dana 12. kolovoza 2026. potpuna pomrčina Sunca proći će sjevernom hemisferom, osvijetliti nebo Europe, sjeverne Afrike i Sjeverne Amerike. Čini se da je glavni događaj zakazan za 2. kolovoza 2027., kada će se nad Lampedusom moći vidjeti potpuna pomrčina Sunca.

Ova pomrčina već je dobila nadimak “pomrčina milenija”, jer će obuhvatiti područja bogata drevnim civilizacijama, od Mediterana do Istoka. Glavne lokacije za svjedočenje ovom spektaklu uključuju Gibraltar, Alžir, Egipat, Saudijsku Arabiju, Sicilski tjesnac i Libiju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here