Home Mozaik Kako zaštititi svoje podatke od Metine umjetne inteligencije

Kako zaštititi svoje podatke od Metine umjetne inteligencije

148
0
pexels brettjordan 5426402

“Imamo nove AI funkcije za vas.”

Obavijest se počela pojavljivati ​​prije otprilike tjedan dana na većini Facebook profila. Ako kliknete na njega, otvara se skočni prozor s objašnjenjem da je Meta spremna proširiti iskustva s umjetnom inteligencijom. To bi se trebalo dogoditi 26. lipnja. U drugom stavku važna informacija: korisnik ima pravo prigovora, sukladno europskom zakonodavstvu. Odnosno, možete uskratiti privolu za obradu vaših podataka za korištenje AI. Ostvarivanje istog prava promiče i model Instagram Story. On je tehnički sličan viralnom All Eyes on Rafah, koji točno objašnjava kako se suprotstaviti obradi podataka.

Obrazac za popunjavanje

Za obje platforme postoji obrazac za popunjavanje u kojem objašnjavate razlog zašto se želite usprotiviti obradi. Samo navedite da ne želite pridonijeti obuci umjetne inteligencije. A zatim ćete dobiti potvrdni e-mail. Dva obrasca,iskreno rečeno prilično komplicirana za pronalaženje, – onaj za Facebook i onaj za Instagram –, što puno govori o našim digitalnim pravima.

Svaki naš post je podatak

Krenimo od početka. Meta je razvila, kao i mnoge druge tehnološke tvrtke, model generativne umjetne inteligencije, sličan ChatGPT-u. Zove se Llama 3 i već je dostupan u Sjedinjenim Državama za korisnike Facebooka, Instagrama i Whatsappa. To je chatbot, pojednostavljeno rečeno, kojemu se mogu postavljati upiti u različitim prostorima platformi. U pretraživanju Instagrama i Facebooka ili kao privatne poruke. Ili, opet, kao tehnologija iza niza virtualnih influencera, temeljenih na stvarnim likovima (o čemu je već bilo riječi).

AI koristi materijale za uspostavljanje veza

Svi generativni AI sustavi trebaju podatke za rad. I ne može se reći da ih Meta nema. Svaka slika, video ili tekst koji objavimo unutar platforme su podaci, informacije koje, dane AI-ju, pomažu sustavu da razumije svijet. Da pojasnimo: nije da sustav pamti ono što smo napisali, nego koristi taj materijal za uspostavljanje veza, za razumijevanje korelacija između riječi i slika. Postove koje objavljujemo Meta je već koristila za treniranje Llame 3. To je prije nekog vremena potvrdio i Nick Clegg, predsjednik Globalnih poslova u tvrtki Marka Zuckerberga. On navodi kako je većina tog sadržaja bila “javna”, prema citatu koji prenosi Reuters.

Što znači zaštititi svoje podatke?

I ovo je prva točka pažnje. Odbijanje privole znači uskraćivanje Meti mogućnosti treniranja AI-a na našim podacima počevši od ovog trenutka. A sve što se dogodilo prije? Čini se da se ne računa: taj sustav već funkcionira polazeći od podataka korisnika Facebooka i Instagrama iz cijeloga svijeta, prikupljenih neselektivno kad se nije ni znalo čemu služe. I koji, sada, čine infrastrukturu na kojoj je ta tehnologija izgrađena. Druga točka pozornosti odnosi se na širu sliku. Da, protivljenje obradi podataka za obuku AI-a je korištenje svetog, legitimnog prava. Radi se samo o minimalnom dijelu načina na koji Meta koristi naše podatke. Čini, i nastavit će to činiti. Da predvidi naše ponašanje, da nam ponudi ciljano oglašavanje, da predloži sljedeći video za gledanje. Tome se nikako ne možemo suprotstaviti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here