Mozaik

Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak i Tanja Smoje briljirale kao ‘Predsjednice’

Katarina Bistrović Darvaš, Olivera Baljak i Tanja Smoje briljirale kao ‘Predsjednice’

Sinoć premijerno odigrane „Predsjednice” autora Wernera Schwaba i redateljice Bojane Lazić u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca s izvrsnim glumicama Katarinom Bistrović Darvaš, Oliverom Baljak i Tanjom Smoje izazvale su snažan pljesak i povike odobravanja.
Neki su uživali na početaku predstave uz puno smijeha, neke je najviše oduševio kraj, neki će doći ponovno, a mnogi su čuli ono čemu svjedoče gotovo svaki dan… Schwab istodobno duhovito i nemilosrdno rešeta malograđanštinu, ukazuje na skrivene i prešućivane društvene pojave jer pitanje je – što se skriva u mračnim podrumima ispod blistavih fasada…

Prema prvim dojmovima publike, predstava je to koju svakako treba pogledati, u prvom redu zbog briljantnih glumačkih kreacija Katarine Bistrović Darvaš, Olivere Baljak i Tanje Smoje.
„Tekst je provokativan, ali ne negativno, dapače, poseban je. Mnogo se toga može shvatiti i protumačiti na mnogo načina, čini mi se da ništa nije jednoznačno, da su ispod prvog značenja još barem dva. Puno je rečenica koje bi se dale izdvojiti kao top citati iz književnosti. A kod nas se gotovo i ne zna za Schwaba. Njegove drame treba postavljati, svaka čast – takav alternativac u nacionalnom kazalištu. Naravno, nije čudno što je to baš – Rijeka. Bravo”, „Izvrsna predstava, tri fenomenalne glumice. Njihova gluma bazira se na detaljima. Režijski koncept je jasan. Imam samo riječi hvale”, „Suvremena predstava, postmoderna poetika kakvu ovakav tekst i traži. Sjajno”, „Sviđa mi se što glumice pronalaze unutarnja opravdanja za sve i što si daju vremena, i sebi, pa tako i publici”, „Odličan je moment u kojem je jasno što se na kraju dogodi s Mariedl, ali nema nikakvog fizičkog realizma – izvrsno redateljsko rješenje”, „Njih tri su briljirale, velik je to glumački izazov, pobijedile su tekst, čestitam”, „Izvanredna glumačka izvedba, sve tri su iznimne”, „Predstavu svakako treba pogledati jer se radi o čistoći, čistunstvu i prljavštini suvremenog društva, pitanju klasne strukture koja se ponovno javlja, pitanju kapitala koji utjeruje strah u kosti. Tekst je vrlo aktualan, paralelan sa svijetom u kojem živimo, u kojem sustav smješta ljude u kutijice, u kojem se etiketira”, „Bravo za odabir teksta, za autorski tim i glumice. Izgovara se istina”, „Punkeri su super”.
U godini kada se obilježava 60. godišnjica rođenja Wernera Schwaba, njegov tekst tek je po drugi put postavljen u Hrvatskoj od prvog uprizorenja u Austriji 1990. godine, a oba je puta do hrvatskog kazališta došao zahvaljujući vrsnom prevoditelju Seadu Muhamedagiću. Redateljica „Predsjednica” je Bojana Lazić, dramaturginja je Olga Dimitrijević, a zajedno su adaptirale tekst. Autor glazbe je Vladimir Pejković, Scenografkinja je Zorana Petrov, kostimografkinja je Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret je Damjan Kecojević, dok je oblikovatelj svjetla Boris Blidar.
Reprize „Predsjednica” su na programu 29. i 30. svibnja u 19:30 sati.

 

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Javna tribina: Važnost hrvatskog jezika u prevoditeljstvu

spFebruary 16, 2019

VIDEO: Autotrolej izgorio i na Grobničkoj balinjeradi!

spFebruary 16, 2019

Šarena rijeka mališana „obojila“ je Korzo

spFebruary 16, 2019

Utrka karetima i Fritulijada u Omišlju

spFebruary 16, 2019

Maškarice danas ‘okupiraju’ Korzo

spFebruary 15, 2019

Koncert za Valentinovo u Zajcu: Poklonite buket najljepših ljubavnih pjesama

spFebruary 13, 2019

Nakon rasprodanih predstava u Šibeniku i Zagrebu Sextra Large stiže i u Rijeku!

spFebruary 12, 2019

Male maškare osvojit će Opatiju: Rekordan broj djece na 23. Dječjem karnevalskom korzu

spFebruary 11, 2019

EPK brojčanik već u kvaru?

spFebruary 8, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.