Home Vijesti Kina je na novim službenim kartama proglasila dio Rusije svojim teritorijem

Kina je na novim službenim kartama proglasila dio Rusije svojim teritorijem

449
0

Kineska državna služba Standard Map Service predstavila je set geografskih karata za 2023. godinu, na kojima je po prvi put dio #ruskog teritorija označen kao dio Kine. Riječ je o otoku Bolshoy Ussuriysky na rijeci Amur.

Prema ugovoru iz 2008. između Rusije i Kine, otok je podijeljen između dviju zemalja. Nova službena karta Kine označava cijeli otok kao najistočniju točku kineskog teritorija. U obrazloženju se ističe da je “karta izrađena u skladu s nacionalnim standardima za crtanje granica Kine i drugih zemalja svijeta”.

Službeni set karata koristit će se u raznim medijskim materijalima, uključujući vijesti, knjige i promotivne materijale. Karte se također mogu koristiti kao osnovne referentne informacije.

Otok Bolshoy Ussuriysky zauzima površinu od 327 do 350 četvornih kilometara, ovisno o razini vode u rijeci. Od ranog 19. stoljeća vodila se duga borba između Rusije i Kine za kontrolu nad njim, no 1920-ih i 1930-ih godina sovjetske trupe “uzele su pod stražu” otok.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, otok je ostao pod ruskom jurisdikcijom. Kina je imala poseban interes za teritorij, osporavajući njegov status od 1964. Rusija je 2008. godine predala Kini zapadni dio otoka Bolshoy Ussuriysky i druge teritorije. Stručnjaci su tada ukazivali na dugoročne interese Moskve za stabilnim odnosima dviju zemalja.

Osim otoka Bolshoy Ussuriysky, Kina je na kartama označila #indijsku državu Arunachal Pradesh i pograničnu regiju Aksai Chin kao svoj teritorij. Indijsko ministarstvo vanjskih poslova već je protestiralo Pekingu.

Previous article(VIDEO) Bolesni dječak upoznao idola Mandžukića: Bio sam budan kad si zabio Engleskoj
Next articleMuž ju prevario s 19-godišnjom nećakinjom pa ovo pronašla u dnevnom boravku: Skoro je povratila kad ga je podignula

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here