Biznis

Kineski ulagači zainteresirani za zadarsku i riječku luku

Kineski ulagači zainteresirani za zadarsku i riječku luku

Na četvrtome ministarskom sastanku Kine i 16 zemlja središnje i istočne Europe (CEEC), održanome jučer u kineskom gradu Ningbou, naglasak je stavljen na nekoliko projekata, naveo je Tomislav Mihotić u razgovoru za Hinu nakon tog sastanka. Prije svega, tu je Pelješki most, gdje je po prvi puta jedna kineska kompanija na javnom natječaju dobila projekt koji se financira sredstvima EU-a.

Luka Zadar ovih dana potpisuje ugovor s kineskim partnerima o suvlasništvu, naglasio je Mihotić i dodao da je to za kinesku stranu logistička točka preko koje bi širili svoju trgovinu ne samo na hrvatsko, već i europsko tržište.

Interes za suradnju Kina iskazuje i za Luku Rijeka. “Najavili smo im da će uskoro biti objavljen tender za terminal u Luci Rijeka, koji će se moći preuzeti u koncesiju. Sasvim sigurno će i kineske firme biti zainteresirane”, smatra Mihotić i navodi da su se o tome raspitivali i u najvećoj kineskoj luci Ningbou.

Dodao je da je Hrvatska iskazala interes za uspostavu izravne zrakoplovne veze s Kinom, što bi pridonijelo povećanju dolazaka turista u Hrvatsku s toga golemog tržišta. I druge zemlje središnje i istočne Europe pokazale su interes za time.

Ministarski sastanak Kine i CEEC zemalja održan je u sjeni mogućeg trgovinskog rata između SAD-a i Kine. “Brine nas mogući trgovinski rast između Kine i SAD-a. Želimo suradnju s oba ta velika tržišta tako da moramo pronaći način da ta suradnja nastavi funkcionirati”, naveo je Mihotić.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. NATO - ne kinezi

    June 11, 2018 at 18:14

    NATO narodna sigurnost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Biznis

More in Biznis

Čačić: Problem nije Uljanik grupa nego Uljanik, 3.maj nema problem!

spMarch 21, 2019

U 2017. godini poduzetnici s područja Urbane aglomeracije Rijeka povećali izvoz 15,3%

spMarch 14, 2019

Treći put odgođen stečaj 3. maja

spMarch 12, 2019

Uljanik pred konačnim slomom, Vlada će pokušati spasiti 3.maj

spMarch 9, 2019

Članica Liste za Rijeku Nelida Pogačić u izvršnom odboru EFA-e

spMarch 8, 2019

Horvat: Stvari su se u Uljaniku prikrivale godinama, netko će morati odgovarati

spMarch 8, 2019

Radnici skupljaju potpise za stečaj 3. maja

spMarch 7, 2019

Mađari zainteresirani za plin s hrvatskog LNG-a

spMarch 7, 2019

Horvat o Uljaniku: Ostvare li se dobre stvari koje pripremamo, neće biti stečaja

spMarch 6, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.