Home Biznis Kinezi moderniziraju prugu Rijeka-Zagreb i hrvatske luke?

Kinezi moderniziraju prugu Rijeka-Zagreb i hrvatske luke?

1209
0

Hrvatska i Kina spremne su otvoriti “dijamantno razdoblje” u svojim odnosima, izjavio je u srijedu u Zagrebu kineski premijer Li Keqiang, signalizirajući koliki značaj Peking daje suradnji s Hrvatskom, javlja N1.

Li je u utorak stigao u Zagreb, u misiju jačanja jačanja odnosa sa zemljama srednje i istočne Europe koje Kina želi snažnije uključiti u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put”.

Radi se o prvom posjetu nekog kineskog premijera Hrvatskoj i šestom susretu Lia s predsjednikom hrvatske vlade Andrejem Plenkovićem u posljednje dvije i pol godine.

Li kaže kako to pokazuje spremnost dviju strana da odnose uspostavljene prije 27 godina podignu na višu razinu.

“Hrvatska je lijepa zemlja koju zovu biserom Jadrana i Mediterana”, rekao je Li na početku sastanka dvaju izaslanstava.

“Iako smo geografski udaljeni, spremni smo zbližavati naša srca i otvoriti dijamantno razdoblje naših odnosa”, istaknuo je.

Hrvatska i Kina potpisat će u srijedu nekoliko gospodarskih ugovora, uključujući o željezničkoj infarstrukturi i poljoprivredi.

Odnosi Zagreba i Pekinga dosegli su višu razinu nakon što je kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation izabrana za gradnju Pelješkog mosta.

Idući veliki konkretni projekti mogli bi biti modernizacija nizinske pruge Zagreb-Rijeka i hrvatskih luka, rekao je uoči Lijeva dolaska premijer Andrej Plenković.

Dvije vlade potpisat će šest sporazuma u Zagrebu i još četiri u Dubrovniku na summitu Kine i 16 država srednje i jugoistočne Europe.

Sporazumi se odnose na željeznicu, poljoprivredu, digitalnu suradnju državne uprave s Huaweijem, Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, znanost i sport.

Godišnja trgovinska razmjena dviju zemalja iznosi oko milijardu eura, daleko u korist Kine. Prošle je godine Hrvatsku posjetilo 250.000 turista.

Li je u Zagreb doputovao s izaslanstvom od 250 ljudi, nastavljajući intenzivne kontakte Pekinga i Zagreba posljednjih nekoliko godina.

On će se u srijedu sastati osim s premijerom Andrejem Plenkovićem, i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović te predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

“Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj i šansa za hrvatsko gospodarstvo”, ocijenio je Plenković.

Nakon bilateralnog posjeta, Li će u Dubrovniku četvrtak i petak biti na osmom summitu 16+1, formatu u kojem će se sastati s premijerima zemalja srednje i istočne Europe.

Redovni sastanci na vrhu omogućili su manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s tom svjetskom gospodarskom silom s više od 1,3 milijarde stanovnika.

Kina je posljednjih godina počela više ulagati u srednju i jugoistočnu Europu. Inicijativu 16+1 smatra integralnim dijelom svog megaprojekta “Jedan pojas, jedan put” – suvremenog Puta svile i jednog od najambicioznijih projekata u svijetu.

Premijer Li došao je u Hrvatsku nakon summita EU-a i Kine u Bruxellesu.

Kinesko-europska gospodarska razmjena dnevno iznosi više od milijardu eura, što Europu čini najvećim trgovinskim kineskim partnerom. Kina je, pak, drugo najveće tržište za europska dobra i usluge, iza američkog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here