Home Vijesti Klub Akcije mladih i Liste za Rijeku: Licemjerne prozivke SDP-ove koalicije

Klub Akcije mladih i Liste za Rijeku: Licemjerne prozivke SDP-ove koalicije

1197
0

Klub članova županijske skupštine Akcije mladih i Liste za Rijeku reagirao je danas na događaje vezane uz prošlotjedni prekid Skupštine županije primorsko-goranske i optužbe vladajuće koalicije upućene prema opozicijskim članovima Skupštine iznesene na tiskovnoj konferenciji dan kasnije.

‘Navodi predsjednika klubova iz vladajuće SDP-ove koalicije da će oporba biti kriva u slučaju odustajanja Ryanaira od Zračne luke Rijeka smatramo običnom lakrdijom, traženjem žrtvenog janjca te apsolutnom zamjenom teza. U prijedlogu točke, koja je na dnevni red uvrštena na samoj sjednici uz materijal uručen vijećnicima deset minuta prije početka sjednice, stoji da se Turistička zajednica Primorsko-goranske županije mora očitovati do 25.siječnja 2011. kako bi Ryanair mogao garantirati uspostavljanje zračne linije sa Londonom. Budući da su svi članovi Skupštine materijale za navedenu točku dobili tek 27. siječnja, dakle dva dana nakon isteka roka, smatramo da je isključivi krivac za eventualno nepotpisivanje navedenog ugovora vlast Primorsko-goranske županije predvođena Županom Komadinom. Podsjećamo vladajuće da vlast u PGŽ-u obnaša njihova koalicija koja osim što saziva sjednicu 2 dana nakon isteka roka ne uspijeva prikupiti niti dovoljno ljudi na sjednici kako bi mogli izglasati navedeno. Oporba im je svojim prisustvom osiguravala kvorum sve dok nije počelo nedemokratsko uskraćivanje riječi i nasilno provođenje odluke o preseljenju škola, unatoč protivljenju obje škole i školskih odbora.

Godinama Zračna luka Rijeka propada i nitko nije ulagao niti najmanje napora za pokretanje stvari sa mrtve točke. Godinama su propuštane prilike angažiranja niskobudžetnih kompanija, a sada kada se problem riječkog aerodroma konačno pomaknuo s mrtve točke, SDP-ova koalicija je nesposobna sazvati skupštinu na vrijeme. Sami priznaju da je rok za potpisivanje ugovora istekao dva dana prije sazivanja skupštine ali ipak imaju obraza prozivati oporbu za slučaj da pregovori sa Ryanairom propadnu što je vrhunac licemjerstva. Koliko su vladajućima ova točka i njena provedba bile bitne potvrđuje činjenica da ne samo da nisu održali kvorum koji su imali tj. nisu osigurali dolazak dovoljnog broja svojih vijećnika, već na sjednici nije bio prisutan ni sam vrh županijske vlasti predvođen Županom Komadinom.

Poseban slučaj licemjerstva su istupi Jagode Špalj koja je izvrijeđala oporbene vijećnike najistaknutije u raspravama u tekućem mandatu, dok ona sama svoju vijećničku naknadu zaslužuje samo šutnjom i podizanjem ruke. Istovremeno, njezin kolega Erik Fabijanić obmanjuje javnost lažnim tvrdnjama da je broj članova vladajuće koalicije u Županijskoj skupštini cijelo vrijeme bio 19 od ukupno 23 vijećnika koliko ih imaju u skupštini. Pozivam gospodina Fabijanića da javnosti objasni kako to da je Prijedlog mreže školskih ustanova prošao sa 22 glasa za i 11 protiv svih opozicijskih članova koji su se u tom trenutku nalazili u dvorani? Naime, u trenutku glasanja oporbeni vijećnici su nabrojali podignute ruke prebrojali 18 glasova vladajuće koalicije. Nakon što su upozorili predsjednika Skupštine da je za prijedlog glasalo 18, a ne 22 člana Skupštine, bahato im je odgovoreno da su ostali u međuvremenu otišli. Gospodine Fabijaniću, ako ste u tom trenutku imali 22 glasa kako to da ste ih cijelo vrijeme imali 19?

Diktatorski karakter Erika Fabijanića došao je do izražaja i u najnovijoj izjavi prema kojoj bi ravnatelji Prve Sušačke gimnazije i Škole za primijenjenu umjetnost morali dati ostavke ukoliko se ne slažu sa Županijskim prijedlogom. Jer kako on kaže: ‘Prijedlog mreže je politička odluka SDP-a i partnera i oni je moraju provoditi’. Ova izjava je u osnovi deplasirana teza, budući da su službena mišljenja obje škole koje se protive predloženom planu mišljenja nastavničkih vijeća i školskih odbora navedenih škola a ne (samo) njihovih ravnatelja.

Stav da se politička odluka vladajuće garniture mora provesti bez obzira što joj se protive oni na koje se odluka odnosi (u ovom slučaju učenici i njihovi roditelji te nastavnici škola, ali i svi oporbeni vijećnici) u potpunosti daje legitimitet odluci oporbenih vijećnika da napuste skupštinu odbijajući sudjelovanje u silovanju demokracije i provođenju političkog jednoumlja. Iz Fabijanićeve izjave vidljivo je da vladajući svjesno donose odluku koju obje škole smatraju štetnom i bez obzira na protivljenje učenika, nastavnika i školskih odbora samo kako bi pokazali svoju političku moć. U takvim političkim igrama i svjesnoj šteti koja bi se nanijela generacijama učenika dvije škole mi ne želimo sudjelovati.’, zaključuje se u reagiranju županijskog Kluba Akcije mladih i Liste za Rijeku kojeg potpisuje predsjednik Kluba Mario Alempijević.

Previous articleVIDEO: Pogledajte što Mubarak skriva od ostatka svijeta
Next articleVIDEO: Krađe u riječkim dućanima, ljekarnama…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here