Home Vijesti Klub Lista za Rijeku, Most, Nezavisni: Obersnelu, prestani s destrukcijom i priznaj...

Klub Lista za Rijeku, Most, Nezavisni: Obersnelu, prestani s destrukcijom i priznaj rezultate izbora!

1365
0
Petra Mandić, Zvonimir Peranić i Predrag Miletić

Na tiskovnoj konferenciji Kluba Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista i nezavisnog Josipa Kukuljana u sjedištu Gradskoga vijeća na Korzu 16, gradski vijećnici komenirali su gradonačelnikov poziv o samoraspuštanju Gradskoga vijeća.

Vijećnik Predrag Miletić konstatirao je: „Kada već gradonačelnik gospodin Obersnel govori o raspuštanju onda prije svega on treba raspustiti sebe jer nema ni legitimitet biti gradonačelnik. Sa izbornom podrškom od samo 16 % dobivenih glasova ukupnog broja birača u Rijeci, i s ovakvim ponašanjem prema također izabranim predstavnicima građana, a koji nisu dali povjerenje Obersnelu, teško da za sebe može reći da je gradonačelnik svih Riječana.
Propadanje grada, stalna poskupljenja koja daruje svojim sugrađanima kao produkt loše vođene politike je također razlog da prije svega raspusti sebe.
Za politiku vođenja komunalnog sustava i rad komunalnih poduzeća svugdje pa tako i u Rijeci je isključivo odgovorna izvršna vlast tj gradonačelnik, a nikako gradski vijećnici pogotovo ne gradski vijećnici ovog novog saziva.
U Gradsko vijeće nismo pali s Marsa nego su nas izabrali građani temeljem našeg programa koji nije sadržavao poskupljenja nego porezno rasterećenje naših sugrađana i poduzetnika koji žive u gradu s najskupljim komunalnim uslugama, najvišom komunalnom naknadom i maksimalnim mogućim prirezom.

Miletić: Gradonačelnikova priča prema kojoj njegov prijedlog rasterećuje industriju, nikome ne poskupljuje, a na kraju gradu uprihoduje 17% više svakako je za Nobelovu nagradu iz ekonomije.

Za to smo dobili mandat i za to se borimo u Gradskom vijeću. Ako gradonačelnik ima problem s tim neka on podnese ostavku. Gradonačelnikova priča prema kojoj njegov prijedlog rasterećuje industriju, nikome ne poskupljuje, a na kraju gradu uprihoduje 17% više svakako je za Nobelovu nagradu iz ekonomije.
Pozivamo ga da napokon prizna rezultate izbora i počne se ponašati konstruktivno umjesto destruktivno prema izabranim predstavnicima građana koji prema ukupnom broju glasova imaju veći izborni legitimitet od njega.“

Peranić: Sustav kakav je stvorio vođenjem politike zadnjih desetljeća više nije samoodrživ bez konstantnog upumpavanja dodatnih novaca jer je građana manje, poslovnih subjekata je manje, a uhljeba je više.

Vijećnik Zvonimir Peranić upitao se i izjavio: „Zašto je gradonačelnik sasuo paljbu po gradskim vijećnicima i učestalo prijeti građanima o raznim smanjivanjima standarda, okrivljujući gradske vijećnike?
Prvo prikriva činjenicu i pokuša ublažiti odluke kojima učestalo srozava standarad građana na način da svako toliko nešto poskupljuje.
Drugo, premješta fokus na gradske vijećnike sa svoje nesposobnosti i nesposbnosti članova uprava i direktora komunalnih i trgovačkih društava kojima je Grad Rijeka u većinskom vlasništvu. Jedino menadžersko planiranje za koje su svi sposobni jest izračunati koliko im novaca treba i to pretvoriti u poskupljenja.
Treće, implicitno zamagljuje činjenicu o mnoštvu nesposobnih i nestručnih kadrova koje je sam instalirao u nizu petoljetki, a za posljedicu imamo akumulirani gubitk u stotinama milijuna kuna.
Četvrto, sustav kakav je stvorio vođenjem politike zadnjih desetljeća više nije samoodrživ bez konstantnog upumpavanja dodatnih novaca jer je građana manje, poslovnih subjekata je manje, a uhljeba je više. Slijedi novi val zapošljavanja… Stvoren je novi Odjel gradske uprave i trebatće novi pročelnik/ca. HKD na Sušaku kao nova ustanova trebat će nova zapošljavanja. S druge strane svi parametri komunalnih društava ukazuju na smanjenje broja građana. Manje je školskih i radničkih pokaznih karti, manje je korištenje volumena plina, količine odveženog otpada, potrošnje energije u gospodarstvu… Samo je veći broj ekshumacija. Mogli bi zaključiti kako i mrtvi bježe iz Rijeke.
Pozivam Gradonačelnika da osim što se raspustio u svome radu, „raspusti“ ili „samoraspusti“ prvo sebe, pa ću podržtai prijedlog da zajedno s Gradskim vijećem izađemo pred građane.“

Mandić: Gradonačenik nema hrabrosti ići na izbore jer da ima održao bi barem izbore u vlastitoj stranci

Vijećnica Petra Mandić istaknula je: „Velecijenjeni gospodin Gradonačelnik pozvao je Gradsko vijeće da se raspusti jer mu se očito ne sviđa činjenica da su naši programi drukčiji od njegovog i da mi ne dopuštamo haračenje građana i podizanje cijena komunalnih naknada, zbrinjavanja otpada i sl.
Dodatno, cijenjeni gospodin Gradonačenik je očito zaboravio da postoje dva tijela vlasti u Gradu: Gradonačelnik i Gradsko vijeće. Ukoliko simbioza ne funkcionira valjda bi bilo normalno da svi testiramo vlastito povjerenje kod građana.
Stoga pozivamo Gradonačenika da sukladno zakonu on prvi da ostavku. Po njegovoj ostavci ostavku možemo dati i svi mi u vijeću pa neka se i ono raspusti i neka se raspišu izbori za jedne i druge. Tako ćemo lijepo svi testirati svoje povjerenje kod građana, a građani će tada moći opet odlučivati žele li sva ova povećanja cijena koja im nudi Gradonačelnik ili žele neke nove politike koje brinu o njihovim interesima na drugačiji način.
No, mislimo da cijenjeni gospodin Gradonačenik nema hrabrosti ići na izbore jer da ima održao bi barem izbore u vlastitoj stranci koje je i po starom i novom Statutu SDPa trebao održati najkasnije u roku 180 dana od konačnih rezultata lokalnih izbora. Znači najkasnije do prosinca 2017.Prekoračio je taj rok oko 4 mjeseca, a izbora u lokalnom SDPu nigdje na vidiku.
Zaključujem kako je sve ovo jedna velika farsa pozivanja na izbore od strane Gradonačelnika koji je još prije par mjeseci tvrdio da bi novi izbori uništili EPK 2020, a sada kada mu ne prolaze Odluke kojima želi haračiti građane izbore svesrdno zaziva.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here