Home Vijesti Klub navijača Armade tužio Željka Jovanovića jer je nosače transparenta ZDS nazvao...

Klub navijača Armade tužio Željka Jovanovića jer je nosače transparenta ZDS nazvao nepismenim ustašofilima!

453
0

Udruga Klub navijača Armade pokrenula je tužbu protiv bivšeg saborskog zastupnika Željka Jovanovića zbog njegovog komentara posvećenog performansu na Mostu hrvatskih branitelja kada je skupina navijača istaknula transparent ‘HOS – Domovini na ponos’ uz poruke Riječani i ZDS te zastavu HOS-a. Jovanović je tada na facebooku napisao:

“U predvečerje uoči velikog datuma u povijesti Rijeke, 75. obljetnice oslobođenja grada od njemačkih okupatora i pobjede nad nacizmom, fašizmom i ustaškim zločincima pozivam sve nepismene ustašofile da obnove gradivo iz povijesti i da nas poštede relativiziranja ustaštva i ustaškog poglavnika Pavelića koji je uz ustaški poklič “ZDS” Rijeku, Istru, Zadar i otoke prodao fašistima.
Povijest je učiteljica života, s vremena na vrijeme nekima je, očito, potrebno ponoviti povijesne činjenice. Anemični stav Plenkovića i njegovih najbližih suradnika prema ustaškom pozdravu ZDS, šačica jada koja zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja u Rijeci je slika Hrvatske koja kod svih građana neopterećenih drugim i drugačijim izaziva osjećaj nemira, tjeskobe, rezignacije i gađenja. Zato nemojmo okretati glavu, povlačiti se i šutke dopuštati toj manjini krivotvoritelja povijesti da svojim revizionističkim ispadima bacaju ljagu na antifašizam i Domovinski rat u našoj demokratskoj, proeuropskoj i multikulturalnoj Rijeci. Živio 3. maj, Dan oslobođenja Grada Rijeke!”

Zbog ovog komentara od Kluba navijača Armade Jovanović je dobio tužbu kojom se od njega traži odšteta od 75.000 kuna. Tim povodom Jovanović se obratio reagiranjem koje objavljujemo u cijelosti:

U Hrvatskoj treba zakonom zabraniti ZDS i sve rasizme i spriječiti ovakve apsurde da ukazivanje na ustaške zločine oni koji mašu ustaškim znakovljem tuže za naknadu „štete ugledu“.
Danas sam dobio rješenje Općinskog suda u Rijeci da se očitujem na tužbu (u prilogu) Kluba navijača „Armada Rijeka“ kojom traže da me se kazni sa 75.000,00 kuna, jer sam svojim objavama citiram „grubo vrijeđao tužitelja (znači „KN Armada“) te time neupitno povrijedio tužiteljevo pravo osobnosti…“. Iz priloženog vidite o čemu se radi. Na stranu sad da u mojoj objavi nigdje nema spomena „Kluba navijača Armada Rijeka“, pa je samim tim ova tužba promašena, još gore je što zaista „šačica jada koja zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja“ u Rijeci na ovaj način pokušava obračunati s ljudima koji se bore protiv relativizacije ustaštva i ušutkati ih dok oni istovremeno, bez ikakvih sankcija, mašu ustaškim znakovljem i izvikuju ustaške pozdrave.
Što ću odgovoriti na ovu tužbu. Jasno i nedvosmisleno: Pozdrav ”ZDS!” nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH. Korištenje tog pozdrava (i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru je nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima. Nikako drukčije. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom. (https://www.autograf.hr/zasto-treba-zakonom-zabraniti-zds-i-sve-rasizme/). U gotovo svim europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima, te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija Holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao ”govor mržnje” per se i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima. A u Hrvatskoj? U Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se „ minorna šaka jada“ kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti. Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske, zaključuje Jovanović u svom reagiranju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here