Home Vijesti Kolaps prometa kod Delte?

Kolaps prometa kod Delte?

1336
0

Riječanima prijeti kolaps prometa u središtu grada jer će od sredine studenoga do kraja siječnja zbog gradnje ceste D-404 biti zatvorena Ulica Slavka Cindrića zajedno s oba pripadajuća ulaza u parkiralište Delta, što znači da se bitno umanjuje propusna moć ionako zagušenih ulica u središtu Rijeke. Novo privremeno prometno rješenje jučer su predstavili predstavnici Grada Rijeke, Rijeka prometa, Hrvatskih cesta, GP »Krk« i prometne policije uz zajednički apel svim građanima da imaju strpljenja i razumijevanja, te uz molbu da bez neophodnog razloga ne putuju prometnim koridorom oko Delte, odnosno kroz središte grada.
    Zbog zatvaranja Ulice Slavka Cindrića sav promet koji dolazi iz smjera Ulica Ivana Zajca bit će preusmjeren u Ribarsku ulicu te kroz Fiumaru i Ulicu Rade Šupića obilazno oko parkirališta Delta sve do Šetališta Andrije Kačića Miošića, gdje će privremeno biti otvoren istočni ulaz u parkiralište Delta (po jedna ulazna i jedna izlazna prometna traka). Tu će se nalaziti spoj s autobusnim kolodvorom »Autotroleja«, s kontejnerskim terminalom Brajdica te s nastavkom Cindrićeve ulice u smjeru Pećina ili Vežice. Hrvatske ceste su kao investitor ceste D-404 zacrtale da će prometno spojiti cestu D-404 i izgraditi križanje s Cindrićevom ulicom do kraja siječnja iduće godine, što znači da će Riječani trpjeti znatna ograničenja u prometu puna dva i pol mjeseca i to u razdoblju uobičajeno povećanih prometnih gužvi tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.
   
Prve blaže promjene u prometu počinju se provoditi već od 31. listopada u 18 sati kada se uvodi zabrana prometa u Ulici Milana Smokvine Tvrdog osim za autobuse i lokalno stanovništvo, pored čega će se uvesti i zabrana parkiranja u Ribarskoj ulici, što znači da će »pauk« raditi maksimalnim pogonom. Izmjestit će se i autobusna stajališta u Ribarskoj (seli na Trg Bana Jelačića), Šetalištu A. K. Miošića i Titovom trgu (seli u Milana Smokvine Tvrdog). Već od 7. studenoga zatvara se dio Cindrićeve ulice, ali će još oko dva tjedna biti otvoreni postojeći ulazi u parking Delta, koji će biti zatvoreni negdje poslije 20. studenoga, što znači da će tada u potpunosti biti primijenjeno novo prometno rješenje uz uvođenje obilaznog pravca oko Delte.
    Prometnu regulaciju provodit će i kontrolirati Rijeka promet i prometna policija, a prema procjeni Danijela Frke iz Rijeka prometa najkritičnije će biti lokacije u Ribarskoj ulici i na Šetalištu A. K. Miošića, gdje se očekuju i najveće gužve, odnosno najveće prometno opterećenje, poglavito tijekom jutra i poslijepodneva kada je promet i inače povećan zbog dolaska i odlaska na posao. Odgovarajući na novinarski upit kada će biti otvorena cesta D-404, Josip Berečki iz Hrvatskih cesta kazao je da se datum još uvijek ne zna, jer se i dalje izrađuje projektna dokumentacija za opremanje tunela Pećine i tunelskog priključka na Tower centar. Dodao je i da se zasad ne može precizirati kako će izgledati prometni režim nakon 30. siječnja iduće godine kada bi se trebalo početi koristiti novo križanje ceste D-404 i Cindrićeve ulice o čemu se izrađuje prometni projekt. 
   
Niti pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević nije mogla decidirano odgovoriti na pitanje hoće li u trenutku otvaranja ceste D-404 biti završena rekontrukcija Trga Bana Jelačića, jer se o uređenju Trga još razgovara s predstavnicima riječkog Konzervatorskog odjela. Međutim, sigurno je da će autobusi na vrijeme preseliti na novu lokaciju kod postojećeg prigradskog terminala »Autotroleja« na Delti. Ukoliko se postigne dogovor o načinu rada s konzervatorima i ukoliko se projekt tijekom studenoga pripremi sasvim je moguće da i uređenje Trga Bana Jelačića bude gotovo u svibnju ili lipnju iduće godine. Ukoliko se to ne ostvari pripremljena je i rezervna varijanta privremenog prometnog rješenja i uređenja Trga.
    – Smatrali smo da je u interesu građana da na vrijeme obznanimo nova prometna rješenja koja moramo uvesti zbog uklapanja ceste D-404 u mrežu gradskih prometnica. Možemo samo apelirati na strpljenje i razumijevanje. Vjerujem da će građanima sve ovo ipak biti lakše ako znamo da se sve radi zbog ceste D-404 koja će na kraju bitno rasteretiti i riješiti neke od kroničnih problema u prometu, kazala je Miličević. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here