Home Kolumne Koliko dugo još moramo čekati Oluju svih oluja?

Koliko dugo još moramo čekati Oluju svih oluja?

117
0
Piše: Boris Bradarić

Ljubav prema domovini urođena je ljudska osobina. Kao što volite svoju rodnu grudu, roditelje , braću i sestre, puteve po kojima ste hodali kao dijete, mirise i boje koje ste upijali u sebe sve te godine dok ste odrastali, sve te utiske i otkrića uokvirili ste u vaš osjećaj ljubavi prema domovini. To je nešto što vam je dragocjeno i nešto što ne želite izgubiti. Kada otvorite oči i vidite novo jutro koje vas mazi i miluje te osjećate nadolazak još ljepšeg dana od onog jučerašnjeg, pa vam se svakodnevno vraća taj osjećaj punoće života. Spoznaja domovine vraća vam duševni mir, sigurnost te nadahnuće da će vaš rad biti od obostrane koristi kako za vas tako i za voljenu domovinu.

Osjećaj da će vam domovina pružiti ravnopravnost u svakomo pogledu, pravnu sigurnost i da neće biti podređenih a sposobnih, naspram priviligiranih i nesposobnih. Nepravda stvara društvenu apatiju što dovodi do zatvaranja društvene strukture koja u svojoj konačnici smanjuje društvenu pokretljivost, odnosno prelazak iz jedne u drugu društvenu klasu. S time se sadašnjim političkim i ekonomskim elitama trasira put da sačuvaju svoj nezasluženi politički i ekonomski utjecaj kroz više generacija.

Dobro je da se domovina poklopi s administrativnim granicama države u kojoj živite ili da se poklopi sa etničkom pripadnosti naroda kojem pripadate ali to ne mora biti od presudnog značaja, kada govorimo o ljubavi prema domovini. Za svakog čovjeka domovina je drugačija jer domovina je veliki dio mene, a ja sam mali dio svoje domovine. I zato domovina mora biti iznad nas, nježna i zabrinuta kao mama, a čvrsta i odlučna kao tata ili obrnuto. Rentiranje na staroj slavi te uništavanje temeljnjih načela društvene pokretljivosti koja se isključivo mora temelji na sposobnosti i kapacitetima pojedinaca ili grupa, uništava širokopojasnu potporu domovini i slabi ljubav prema njoj.

Domovina je kada kao dijete dođete doma iz škole, s trojkom, sretan i zadovoljan, znajući da su oni učenici koji su dobili četiri ili pet, to i zaslužili. Domovina je kada dobijete zaslužen posao u gradskoj čistoći, a sretni ste da su vam šefovi oni koji su u školi bili bolji od vas. Radite svoj posao kako najbolje znate i umijete znajući da će oni bolji i pametniji iz škole, s vama zajedno, osigurati bolju budućnost za vas i vašu obitelj, i za društvo u cjelini. Domovina je kada znate da će vam financijski slabostojeća mama ili nona završiti u društvenom domu za starije, ili bolnici, bez da imate bilokakvog političkog utjecaja. Domovina je kada ste naporno i pošteno odradili svoj životni vijek i kada ćete imati mirnu i spokojnu starost bez da se smrzavate i gladujete.

Oluja koja se dogodila 1995.godine nema baš nikakve veze za domovinom koju nosimo i njegujemo u svom srcu. Netko tko nam je bio saveznik i prijatelj za vrijeme vojne Oluje sada je možda najveći neprijatelj naše domovine. Ako ste svoju domovinu morali tražiti u nekoj drugoj zemlji onda znajte da nam naša domovina ima jako puno neprijatelja u vlastitim redovima i da još uvijek obični hrvatski građani čekaju svoju “Oluju svih oluja”. Dan kada ćemo konačno potpuno osloboditi svoju domovinu, vratiti ljude i uništiti nepravdu.

Previous articleSirove strasti u centru Pule!
Next articlePolicajac u Albaniji gliserom ubio curicu (7) pa se na plaži potukao s njezinim ocem

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here