Home Vijesti Koljanin: Važno je da Gradsko vijeće pošalje jasnu poruku vezanu uz sudbinu...

Koljanin: Važno je da Gradsko vijeće pošalje jasnu poruku vezanu uz sudbinu Teatra Fenice

646
0

Teatro Fenice već godinama propada, a postaje i velika opasnost za prolaznike. Tako su krajem ožujka otpalidijelovi fasade i zbog toga je ograđen prostor kako netko od građana ne bi stradao. Na idućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke nezavisni Marinko Koljanin je odlučio aktualizirati problem te pokušati poduzeti neke konkretne korake u spašavanju tog inače zaštićenog objekta.

Uoči sjednice Gradskog vijeća koja je na rasporedu u četvrtak pitali smo ga tko podržava njegovu inicijativu

Pokrećem ovu inicijativu uz podršku Liste za Rijeku, HNS-a i Akcije mladih te očekujem podršku ostalih stranaka. U zadnjih par mjeseci su to pitanje pitanjima na aktualnom satu tematizirali Predrag Miletić, Koraljko Pasarić i Tea Mičić Badurina.

Što je motiv da sa inicijativom izađete sada?

Smatram da je neodrživ  ovaj status u kojem se ništa ne događa i zgrada je od 2010 zatvorena za javnost. Zgrada Teatro Fenice sagradena 1914. za 10 mjeseci  vjerovatno je  najljepša secesijska zgrada na ovim prostorima, a radi se o zgradi s kazališnom dvoranom kapaciteta  oko 2650 sjedećih i stajačih mjesta.  To je 2150 u velikoj  dvorani,  a 500 u varijeteu. Zgrada je u 2013. uvrštena u prioritete Strategije kulturnog razvitka Grada Rijeke od 2013. – 2020. Mislim da je vrijeme da se intenziviraju napori za rjesenjem u situaciji kada vlasnik nema prevelik manevarski prostor s obzirom na visoke, neminovne troškove uređenja fasade i krova, a i na činjenicu da je zgrada zastićeno kulturno dobro RH od 2003. i  godinama nema ozbiljnog interesa za njenu kupnju, jer joj namjena ostaje kulturna. Nažalost, takvim slijedom događaja, zbog situacije i statusa quo zgrada nije ušla u program EPK2020!

Može li Gradsko vijeće učiniti ono što godinama nije uspjevala izvršna vlast?

Kao nezavisni vijećnik želim reci da ne treba politizirati ovo pitanje ali je vrlo važno da  predstavničko tijelo pošalje jasnu  političku poruku  izvršnoj vlasti da konačno pokrene procese. Prije svega da se  zaustavi propadanje zgrade i pokrenu razgovori s Ministarstvom kulture koje tvrdi da postoji i mogućnost imenovanja privremnog skrbnika nad zgradom. Ne treba gledati unatrag. Što je propušteno je propusteno. Sljedeće je procjena troškova sanacije zgrade i njezino stavljanja u funkciju. Postoji i privremeno rješenje da se ispita model najma zgrade i omogući njezino korištenje. Ne tvrdim da je problem lako rješiv ali nećemo ga riješiti dok ne pristupimo njegovom rjesavanju

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here