Home Najnovije Komadina: Ili zatvaranje ili povećati uvoz cjepiva

Komadina: Ili zatvaranje ili povećati uvoz cjepiva

1112
0

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina za Dnevnik N1 kazao je kako je nužno učiniti nešto po pitanju situacije s koronavirusom u zemlji.

Komadina je Vladi poručio kako, ako oni nemaju novca za interventni uvoz cjepiva, njegova županija će sudjelovati financijski u nabavi.

“Nije pitanje jesmo li bogati nego da smo spremni participirati u novcu. Više smo zaraženi od drugih, turistička smo županija i imamo više liječničkog, medicinskog osoblja koje potroši cjepivo, a građani ne dolaze na red.

Ako treba, spremni smo – građani plaćaju poreze, imamo proračunsku pričuvu, i ako treba možemo participirati”, rekao je Zlatko Komadina.

Sve europske zemlje imaju neke probleme s uvozom cjepiva, rekao je.

“Nemamo puno izbora, ili zatvaranje ili povećati uvoz cjepiva. O ruskom se cjepivu još raspravlja, a mi imamo svoju agenciju za lijekove, zašto se ne odobri? Treba povećati broj procijepljenih ljudi”, naglasio je Komadina.

Državni stožer rekao je da odlučivanje o mjerama prepušta lokalnim stožerima i kada je u pitanju cijepljenje, pa tako i kada je u pitanju odluka oko toga koje će se dobne skupine cijepiti ili se neće cijepiti AstraZenecom.

“AstraZeneca očito je pokazala neke probleme , no mislim da je bolje cijepiti se ičim nego ničim. Mjesta za prepucavanje nema, zarazu treba smanjiti. Ništa od toga da se svađamo nemamo”, kazao je.

Treći val je očito u nekom nailasku, rekao je Komadina.

“Virus se šiti, građani moraju razumjeti da sami prenosimo virus i moramo smanjiti kontakte”, rekao je.

PGŽ stožer ide u još strože mjere – online škola, a spominje se i povratak rada kafića na ‘kava za van’ princip.

“Zadnjih dana su nam se smanjili brojevi, ali imamo najveću incidenciju u zemlji. Smanjili smo broj učenika u zemlji koji su u kontaktu, no sada idu i praznici i vidjet će se utječu li škole na zarazu. Ako brojevi budu rasli, morat će se ići prema rigoroznijim mjerama. Puno je odgovornih ljudi, no neki ne poštuju baš propisane mjere.

Pitanje je mjere između zdravstvene, gospodarske i psihosocijalne situacije. Ljudi se žele družiti, ali mjere moraju postojati. Lokalni stožeri su najvažniji. Mora se kontrolirati i upozoravati ljude, obilaziti kafiće, razmicati stolove…”, kazao je Komadina.

Želja za putovanjem među zemljama Europe je velika, i Komadina vjeruje da će turizam biti moguć.

Previous articleFilipović: Priželjkujem Miletića u drugom krugu, to će biti najjednostavnije!
Next articleKBC Rijeka uvodi uslugu PCR testiranja uz plaćanje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here