Home Vijesti Komadina: Samo Zagreb treba imati poseban status!

Komadina: Samo Zagreb treba imati poseban status!

1355
3

Komadina-partitokracije_ca_largeNajavljena izmjena Zakona o regionalnoj i lokalnoj samoupravi kojom bi Split, Osijek i Rijeka dobili ovlasti Zagreba, a tri županije ostale bez velikog dijela sredstava, pa bi i bez pristanka skupštine morale predati 16 posto poreza na dohodak, nije reforma već urušavanje sustava osobito važnog za rad školstva i zdravstva. Rekao je to danas župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

U sustav se može unijeti toliko promjena koliko ih sustav može izdržati, inače se urušava. Hrvatskoj treba nekoliko većih regija, a ovo nije ta cjelovita reforma.

Samo tri od 20 županija ostaju bez velikog novca, rekao je Zlatko Komadina i nazvao to lošom promjenom u krivo vrijeme. Njemu sve to više liči na financijsku sanaciju proračuna triju gradova, a županijski proračun može biti mani i više od 100 milijuna kuna: Naravno da ćemo napisati proračun za iduću godinu, ali što ćemo napisati, danas ja to vama ne mogu reći. U ovom mjesecu se pišu proračuni, a ne mijenjaju se zakoni.

Namjena sredstava iz poreza na dohodak nije unaprijed određena, pa bi ona ovisila o odlukama gradova, a ovo je jako loš način kompenzacije gradovima za milijune koje će izgubiti rasterećenjem dohotka građana, zaključio je primorsko-goranski župan.

U europskoj uniji nema ovakvih primjera, samo glavni gradovi uživaju poseban status, zaključio je Komadina uz ogradu da sve govori na temelju informacija iz medija jer na predsjedništvu SDP-a ovakve izmjene nisu bile tema, barem kada je on bio prisutan.(radio rijeka)

3 COMMENTS

 1. Županije su postkomunističko djelo bivših članova Partije, pa tako i Komadine, koji ih nije izmislio, ali koji “uživa” plodove svojih kolega iz HDZ-a. Komadina se protivi da novac iz županije ide gradu Rijeci, a jedino Zagrebu priznaje poseban status u državi, pa ga pitam kakav bi bio Washington da ima kao Zagreb, poseban status te da se u njega SLIJEVAJU SVI DOLARI S A D? Taj poseban status je isto plod megalomanije Partijaca u HDZ-u, jer najdraže im je raspolagati s 90% novaca Hrvatske, pa dijeliti po njihovom ključu, odnosno sve druge siromašiti ili ne pomagati da se ravnomjernije razvijaju SVI djelovi Hrvatske.

 2. Ono na što smo svi mi Riječani osjetljivi je djelovanje institucija (odjela) Županije na istom prostoru na kojem djeluje i Grad Rijeka pa se s pravom postavlja pitanje kakva je u stvari vrijednost ove institucije kao takve osim što je Gradski proračun manji za cca 300 milijuna kuna.
  Sigurno je da će se donošenjem Zakona o Gradu Rijeci, kojim Zakonom se treba urediti sam položaj, djelokrug i ustrojstvo Grada Rijeke, sve sukladno članku 33. Ustava Republike Hrvatske kojim se većim gradovima Zakonom mogu dati ovlasti Županije, postići daleko veći financijski efekti koji bi se trebali u daljnjem toku stvari pojednostaviti donošenje prostornih planova, konačno dobiti priliku korištenja i upravljanja pomorskim dobrom i dr. ali i puno boljim povezivanjem sa jedinicima lokalne samouprave u zaleđu Grad Rijeke.
  Na sva pitanja koja neće bitu uređena navedenim Zakonom, a odnose se na Grad Rijeku kao jedinicu lokalne samouprave koja će ujedno imati položaj jedinice područne (regionalne) samouprave, primjenjivati će se odredbe Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
  Grad Rijeka dakle može imati položaj Županije sa svim pravima i obvezama sukladno Ustavom Republike Hrvatske ma koliko se bunio sadašnji župan Komadina na kojega će se jedino i odnosti negativan efekat donošenja gore spomenutog Zakona.
  Dakle sadašnja Županije treba po meni preseliti svoje sjedište u Delnice i baviti se valorizacijom prostora Goskog Kotara i otoka uz istovremeno stavljanje sadašnjih eskluzivnih prostora u prodaju ili najam.

 3. čovjek se bori za svojih 20000 kn plaće + privilegije iako gotovo ništa ne radi. Komadina je deklarirani neradnik i nesposobna osoba, ništa taj nije napravio za ovu županiju. Izjavit da Zgb mora jedini imat specijalni status je katastrofalna izjava za SDP . Uostalom njegova stranka nije po pitanju decentralizacije ništa napravila ni za vrijeme Račana ni Milanovića
  Rijeka treba bit grad-županija, izvan PGŽ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here