Home Vijesti Komadina: Županija podržava riječku aglomeraciju

Komadina: Županija podržava riječku aglomeraciju

1440
0

prstenPrimorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je u petak na sastanku s načelnicima i gradonačelnicima riječkog prstena u Kastvu da županija podupire utemeljenje riječke aglomeracije.

“Iako to smatramo parcijalnim, a ne cjelovitim rješenjem u decentralizaciji sustava, mislimo da je to najbolje rješenje kako bi se mogao iskoristiti decentralizirani dio fondova EU, a to je pet posto”, rekao je župan.

Županijski proračun više nema novca za financiranje nekih projektnih rješenja u gradovima i općinama osim obavljanja osnovne djelatnosti. “Smatram da je korisno da Rijeka i općine izvuku tih svojih osamdesetak milijuna kuna godišnje i upotrijebe ih za projekte onako kako se dogovore unutar aglomeracije”, ocijenio je Komadina u izjavi za novinare.

Aglomeracija je skup većih ili manjih naselja koja svojim gravitirajućim funkcijama (gospodarskim, zdravstvenim, kulturnim i prometnim) tvore jedinstvenu cjelinu. Ta naselja mogu biti dio jednog grada ili općine, a mogu biti sva naselja u jedne općine ili grada, odnosno naselja koja pripadaju više općina ili gradova.

Osim udruživanja u aglomeraciju, na sastanku je bilo riječi i o projektima koje županija provodi u suradnji s gradovima i općinama riječkog prstena. To su izgradnja ambulante i nogometnog kampusa u Kraljevici, nogometnog kampusa u Kostreni, nove školske dvorane u Hreljinu, rekonstrukcija osnovnih škola Jelenje-Dražice i Viškovo, izgradnja nove škole na Marinićima, nastavak projekta “Platak” te izgradnja doma za starije u Kostreni, naveo je župan.

Kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović ocijenio je da je takav sastanak dobra prilika za razmatranje otvorenih tema, posebice onih vezanih uz život građana. Ustvrdio je da je potrebno što više koordinacije i suradnje za ostvarenje odgovarajuće razine učinkovitosti javnih služba za građane.

To je bio prvi sastanak primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine s načelnicima i gradonačelnicima s područja županije, podijeljene prema podregijama. Riječki prsten čine općine i gradovi koji okružuju Rijeku.

Utemeljenje administrativne riječke aglomeracije omogućeno je zakonskim odredbama po kojima četiri najveća grada u Hrvatskoj, Zagreb, Split, Rijeka i Osijek mogu utemeljiti svoja interesna područja s okolnim jedinicama lokalne samouprave s kojima čine prostornu cjelinu, a pomoću kojih bi se lakše povlačio novac iz europskih fondova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here