Home Sport KOMENTAR: Daliću, oslobodi zvijer!

KOMENTAR: Daliću, oslobodi zvijer!

338
0
Piše: Boris Bradarić

Pratite nas na Viberu

Ziheraša Dalića ponovo je pomilovala sreća. Njegova ziheraška igra protiv Maroka i Kanade umalo nas je stajala plasmana u osminu finala. Na našu sreću, tragičar Lukaku, koji je inače igrao ozlijeđen, promašio je 3 zicera u zadnjih 15 minuta utakmice. Ono što veseli nakon ove utakmice je tečniji protok lopte od zadnje linije prema sredini. To smo stvarili boljom pozicijskom igrom igrača gdje smo uspijevali ubaciti slobodnog igrača u njihov međuprostor. Za razliku od prve dvije utakmice gdje je naš igrač koji je primao loptu, u sredini ili na stranama, imao problema pronači rješenje za brzu protočnost lopte, protiv Belgije gledali smo jednu daleko bolju Hrvatsku.

Ono što sam spomenuo u prijašnjoj analizi, kada protiv sebe imate blokovsko pomicanje protivnika koji igra visoki pressing onda igrač koji prima loptu mora imati najmanje dva rješenja. Kada imate statičare oko sebe koji ostaju unutar protivničkih linija onda ste svoga igrača sa loptom osudili na mrcvarenje. On nije samo blokiran od protivničkih igrača nego je zatvoren i od vlastitih igrača, a to je ono najgore što mu se može dogoditi.

Danas u ovom brzom nogometu, ako ne znate igrati bez lopte niti kreirati slobodan prostor za suigrača, onda bez obzira na vaše individualne kvalitete, imate problema i sa najslabijim reprezentacijama. Ono što smo vidjeli kod hrvatskih igrača protiv Belgije je bilo daleko više prilaženja, otvaranja i ulaženja u međuprostor suigrača zbog čega je naš igrač s loptom mogao brzo i točno predati loptu našem slobodnom igraču. Nakon duplog pasa, bježanja od protivničkog igrača i primanjem lopte u međuprostoru tu i tamo smo znali dobro okrenuti stranu ali još nedovoljno brzo tako da nismo često mogli stvoriti poziciju jedan na jedan. Kada smo je i stvorili Peršić nikako da ubaci u petu brzinu. Napadač u naletu je uvijek korak ispred obrambenog a iskusni napadač uvijek ide okomito prema protivničkom golmanu. Tu nema pimplanja niti kočenja, jer ako izgubiš brzinu gubiš prednost.

Povrh toga nedostajao nam je dobar razigravač. Livaja nije odigrao loše ali nakon ulaska Petkovića moglo se vidjeti da je on daleko jači na lopti. Bolje prima loptu leđima, bolje se izvlači na stranu i bolje kreira slobodan prostor za nadolazeće vezne igrače. Dalić je ponovo Kramarića stavio na krivu poziciju tako da nije bilo pritiska na protivnički šesnaesterac iza Livaje. U trenutku kada napadač/razigravač kreira prazan prostor okomita lopta mora doći u protivnički šesnaesterac ili blizu njega. Najmanja dva vezna moraju biti na 20 metara od gola i dva u boxu pokrivajući prostor ispred prednje i zadnje stative. Bez obzira radi li se o centaršutu ili povratnoj, imate pokrivene pozicije, a dva vezna mogu prihvatiti odbijene lopte i pucati iz udaljenosti. Samo s dobrim postavljanjem osiguravate si najmanje 10 udaraca na gol. Statistika kaže da od 10 udaraca u okvir gola skoro 2 ulaze u mrežu.
Taj završni pritisak na protivnički gol još uvijek nije optimalan, što zbog krivog odabira igrača i pozicija ali i zbog loših priprema prije utakmice. Kada brusite taktiku na treningu simulirate pojedine akcije i kretanja igrača.

Često se može vidjeti da igrači nisu sinhronizirani i da neki igrači ne znaju svoju poziciju. 80 posto prilika za pogodak dolaze iz simuliranih/default akcija, a samo 20% od grešaka protivnika ili igrom slučajnosti. S dobrim ekipama, bez obzira kako dobro igrali morate računati da će oni imate najmanje 2-3 pravih prilika za pogodak. Sve ovo što sam prije napisao daje vam taktičku i psihološku prednost i jedan pogodak razlike u većini utakmica, a to je razlika između vrhunskih i prosječnih reprezentacija. Hrvatska po igračima spada u sam vrh i to bi trebali znati i pokazati na svakoj utakmici. Daliću, oslobodi zvijer.

Previous articleAs: Hrvatski branič s crnom maskom je otkriće Svjetskog prvenstva
Next articleBila je mrtva 40 minuta, a nakon buđenja iz kome opisala je nevjerojatne stvari: ‘Nakon ovoga se više ne bojim smrti’ (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here