Home Kolumne KOMENTAR: Karamarkova lustracija počinje od – Karamarka

KOMENTAR: Karamarkova lustracija počinje od – Karamarka

2775
0
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić

Izvorno je lustracija (lat. lustratio – rasvjetljivanje) pojam iz starorimske religije koji je označavao obredno čišćenje od grijeha, ispitivanje savjesti i pomirenje. Starorimska lustracija provođena je nakon događaja kao što su krvoprolića, babinja, dodiri s pokojnikom i slično. Lustrirane su bivale osobe, životinje i stvari u određenim prilikama, osobito prije nego što će ući ili biti unesene u koje posvećeno mjesto.
Politička lustracija je provjera i uklanjanje iz javnog političkog života onih osoba koje su bile aktivne u službi totalitarnih režima (članovi nacionalsocijalističke i komunističkih partija te službenici i doušnici njihovih tajnih službi). Provodi se u nekim državama Europe počevši od pada realsocijalističkih režima kao dio opće dekomunizacije društva, a ranije je provedena i pri denacifikaciji poratne Njemačke (wiki)

Lustraciju prvi započeli saveznici u toku WWII
Prve političko-intelektualne čistke nisu započeli komunisti, već zapadni saveznici. Amerikanci su u rujnu 1944 započeli lustraciju uz pomoć francuskog antifašističkog pokreta u takozvanoj drakonskoj kampanji, uklanjanjem književnika, profesora, akademika iz javnog života, a koji su bili vezani za francusku profašističku vlast (Petain-Laval) od 1940 do 1944 godine. Čistke i likvidacije nastavnika, profesora i novinara Amerikanci nastavljaju u ljeto 1945, i to prije samog Ninberškog procesa. Milijuni ljudi ostali su bez posla, prvenstveno visokoškolovani koji su morali ispuniti posebne upitnike (Fragebogen). Lustracija nije trajala dugo, pa su već nakon nekoliko godina svi bili žurmo rehabilitirani (Caspar von Schrenck-Notzing, Charakterwäsche, 1963). U toku hladnog rata Amerikanci su bili toliko pametni da su ušli u Wannseeinstitut SD, vrhunski obavještajni ured koji je u doba WWII usko surađivao s SS-om. Institut je vodio mladi pravnik, Major General Walter Schellenberg (1910–1952, koji je u vrijeme rata koristio vještine visokoobrazovanih evropskih akademika i intelektualaca čiji je zadatak bio da studiraju komunističku ideologiju i način razmišljanja. Uspjeh National Socialist German Wannseeinstitut SD instituta Amerikanci su pretočili u znanstvene discipline kao sto su Sovietology i Kremlinology koje su kasnije koristili u borbi protiv komunizma. Velika većina njemačkih nacističkih inženjera i znastvenika završio je u američkim kompanijama koje su tada razvijale nove tehnologije u borbi protiv svjetskog komunizma.

Hrvatska fašistička lustracija od 1945 godine.
Lustraciju, i to u malo represivnijem obliku obliku, preuzimaju i hrvatski komunisti. Krajem 1945 godine uvode se slični upitnici za sve hrvatske intetektualce (Zoran Kantolić, Hrvatski institut za povijest, Review of Croatian History, 2005, br.1). prilikom čega je velik broj njih likvidiran. Odatle i počinje dugogodišnja šutnja kako zapadnih saveznika tako i današnje Evropske unije. I pokojni predsjednik Tuđman shvatio je ovakav oblik ciljane političke lustracije koja se mijenja s obzirom na trenutne primarne političke ciljeve. Pošto je i sam bio pripadnik hrvatskog komunističkog pokreta, promjenom političkih ciljeva (hrvatskog osamostaljenja) posegnuo je za vještinama Hrvata koji su radili u bivšim režimima, a koji su bili potrebni da bi Hrvatska postigla svoj primarni cilj (nezavisnost). Tek dolaskom školovanih časnika iz JNA i pripadnika policijskog-obavještajnog miljea hrvatska vojska i obavještajni aparat poprimio je profesionalne razmjere koji su bili presudni u konačnoj pobjedi nad velikosrpskom agresijom.

Želja jednog dijela hrvatske populacije za dekomunizacijom Hrvatske dobrim dijelom temelji se na rezoluciji Europskog vijeća (1481.) od 3. veljače 2006., koja oštro osuđuje komunističke zločine. No ta rezolucija nije pravomoćna. Od 157 prisutnih (od ukupno 317), za tekst rezolucije glasovalo je 99 europskih zastupnika, a protiv teksta rezolucije 42 zastupnika, 12 je bilo suzdržano. Nakon toga bilo je dosta medijskih službenih i neslužbenih svađa i kritika povodom donošenja rezolucije, pogotovo od strane Rusije, kao i kod brojnih ljevičarskih i liberalnih intelektualaca diljem Europe.

Nova postkomunistička lustracija Hrvatske
Odmah se postavlja kronološko pitanje godine s kojom treba početi lustraciju, kako i u kojoj mjeri? 1941? Od 1945? Od 1971? Od 1991? Od 2015? Koje slojeve hrvatskog stanovništva i koje struke ona mora obuhvatiti? Koliko duboko ona mora zadirati? Moraju li žrtve moguće lustracije, tj. dekomunizacije, biti samo članovi bivše KPH ili, pak, njihovi pomagači od kojih većina njih nikada nisu bili članovi KPH, ali koji su igrali bitnu ulogu u intelektualnom, diplomatskom i medijskom legitimiranju jugoslavenskog komunističkog terora? Ili ta lustracija treba zahvatiti i pripadnike i simpatizere svih totalitarnih režima, pa i onog ustaškog ? Većina pripadnika KPH razišla se po svim novonastalim strankama uključujući i HDZ. U sve te stranke prenijeli su mentalni komunističo-balkanski sklop KPH, dok se u nekim dijelovima društva i uprave njeguje prikrivena proustašoidna ideologija. Na kraju, postavlja se pitanje s kojih političkih pozicija i s kojih osobnih demokratskih razina Karamarko zagovara političku lustraciju? Je li Karamarko toliko liberalan i toliko demokratski pismen da razumije pojam primarne političke lustracije 2015 godine?

Političku lustraciju treba provesti nad političkim strankama
Moja osobna politička lustracija je počela 1989. godine kada sam počeo raznositi novine po amsterdamskim četvrtima, nakon završenog Pomorskog fakulteta u Rijeci. Ulaskom na slobodno tržište rada bio sam prepušten svojim trenutačnim limitirajućim intelektualnim mogućnostima i stručnim vještinama. U vrlo kratkom periodu sam shvatio da uspjeh ovisi o tome koliko ću sam željeti i moći uložiti u samog sebe i koliko će zajednica imati koristi od toga. Liberalna demokracija i tolerantno društvo zahtijeva viskoku razinu demokratske pismenosti, a ona počinje i završava u strankama i tek onda se prelijeva na društvo u cjelini. U nizozemskom Donjem domu (našem Saboru) nizozemski parlametarci svakog dana, osim subote i nedjelje, dolaze na posao. Već u 8:30 do 10:30 čitaju pristiglu poštu, odgovaraju na pitanja i dogovaraju radne posjete institucijama čije ministarstvo prate. Od 10:30 do 12:00 imaju sjednicu kluba zastupnika gdje raspravljaju o pitanjima koja će se naći na parlamentarnim sjednicama. U 12:30 do 13:00 preuzimaju peticije onih koji osobno stoje pred parlamentom. Utorkom od 14:00 do 15:00 mogu postaviti pitanja pojedinim ministrima čije ministarstvo prate. Od 15:00 pa do 17:00 su sjednice odbora, a od 15:00 do 20:00 su sjednice parlamenta. Važno je napomenuti da nisu svi prisutni, niti moraju biti tamo cijeli dan, jer je većina zauzeta stručnim odborima koji raspravljaju o pitanjima koji zalaze u njihovu domenu djelovanja i koji se pripremaju za drugu sjednicu parlamenta. Kod preuzimanja vlasti nikad nisam čuo za neki „clean start“ jer to bi značilo da parlametarci nisu radili svoj posao zadnje 4 godine.

Karamarko radi u fušu za HDZ
Kada govorimo o Karamarkovoj lustraciji onda moramo napomenuti da Karamarko uopće ne odlazi na svoj posao niti obavlja poslove za koje je plaćen od strane poreznih obveznika. Umjesto da sjedi cijeli dan u Saboru i radi svoj posao preko saborskih odbora, on u fušu radi kao Predsjednik HDZ. To je poruka koju on kao visoki političar i možda budući premijer šalje građanima Hrvatske. Naslijeđe SKH je duboko ukorjenjeno u sve pore hrvatskog društva uključujući tu i samog vođu oporbe. Politička kasta je postala parazit ovog društva. Kada bi Karamarko želio napraviti pravu lustraciju 2015 godine onda bi prvo morao početi od samog sebe, članova svoje stranke, branitelja, crkve, a tek poslije udario po svim drugima. Primarna politička lustracija 2015. godine se treba prije svega sprovesti, ne zbog 1941, 1945 , 1971 ili 1991 godine, nego zbog onih 28 posto hrvatskih građana koji plaćaju ovaj cirkus od države, a koji će, ako se ovako nastavi, biti i kruha gladni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here