Home Najnovije KOMENTAR: MOST prvo treba resetirati sebe

KOMENTAR: MOST prvo treba resetirati sebe

1198
0
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić
Piše: Boris Bradarić

Sve je počelo onog dana kada je MOST otišao javnom bilježniku kako bi pokazao svojim biračima da ne namjerava s nikim ulaziti u koaliciju. Bit izlaska na izbore je prezentirati svoj program biračima i onda ga kroz koalicijsku vladu u potpunosti ili u velikoj većini realizirati kroz potpisani postizborni koalicijski sporazum.
“Mi ćemo vam dati uvjete, vi ćete sprovoditi reforme, a mi ćemo vas u Saboru kontrolirati”. To vam ispada kao da svome susjedu kažete kako mora napraviti kameni zid na međi o svom trošku. Vi ćete samo nadgledati pa ako vam se ne sviđa onda ćete ga srušiti. To se drugim riječima zove “muko moja pređi na drugoga” i to u politici ne prolazi. Ako su tako mislili voditi politiku onda nisu ni trebali izlaziti na izbore.

Od postizbornih pregovora napravili su licitaciju

Kao što sam napisao u svojoj prthodnoj kolumni, koliko god se nekome sviđao ili nesviđao HDZ, volja birača se mora poštovati. HDZ koalicija je osvojila najviše glasova i prema tome njima se daje prednost u pregovorima. Glavna točka MOST-ovog programa je borba protiv polarizacije hrvatskog društva. Riječi koje je izgovorio Stipe Petrina o HDZ-u ne idu baš u smjeru onoga što je MOST promovirao cijelo vrijeme svoje izborne kampanje. MOST ne smije pregovarati na dva fronta u isto vrijeme. To nije licitacija nego ozbiljni pregovori s budućim kolicijskom partnerima. Tek onog trenutka kada se HDZ-ova koalicija i MOST ne mogu dogovoriti oko nekih glavnih točaka koalicijskog sporazuma, pregovori se prekidaju i tek onda SDP dolazi na red za pregovore. To je demokratska procedura koja se mora poštovati inače ćemo ponovo dobiti ovo što se dogodilo s Dragom Prgometom.

Most ne može predlagati svog premijera

Ako MOST ne želi Karamarka ili Milanovića za premijera onda su to uvjeti koji se rješavaju u toku koalicijskog pregovaranja. HDZ ili SDP su ti koji onda trebaju ponuditi novog premijera Vlade, a ne MOST. Volja birača i tu se mora poštovati, a premijer uvijek dolazi iz najveće koalicije stranke. O tome ne smije biti polemike, a niti oko broja ministarskih mjesta. Ministarska mjesta se dijele proporcionalno broju osvojenih saborskih mjesta i tu nema ucjenjivanja.

Drago Prgomet je žrtva MOST-ovog i vlastitog nepoštivanja demokratske procedure

Osobno mogu razumjeti Dragu Prgometa i frustracije oko preuzimanja odgovornosti za buduću hrvatsku Vladu. Signali koji su poslani od strane MOST-a, prvo o manjinskoj vladi, a onda i o vladi nacionalnog jedinstva su više nego konfuzna, kontradiktorna s javnobilježničkim potpisom, i s praktično-političkog stanovišta neozbiljna.
Sklapanje postizbornog sporazuma je mukotrpan i dugotrajan posao. Onaj u Njemačkoj je trajao skora tri mjeseca i nakupilo se skoro 300 stranica sporazuma. Milanović i Karamarko žele to prebiti preko koljena i kupiti MOST-ovce s foteljama. Isto tako, Drago Prgomet, bez obzira na svoje osobne probleme s Karamarkom nije se trebao sam sastajati s Milanovićem. Upravo iz ovih razloga (korupcijskih) koalicijske pregovore u Nizozemskoj vodi kraljev informator. To je kraljev čovjek od povjerenja koji pregovore vodi po strogo zacrtanoj proceduri.

MOST-ov izborni program je slabo razrađen i nedorečen

Kao i SDP-ov i HDZ-ov program MOST isto tako nema razrađen izborni program. Nema projekcija niti razrađenih mjera iz kojih bi se onda mogao složiti dobar paket za pregovore. Kada sam čitao stranačke programe u svojoj analizi nisam toliko bio kritičan prema MOST-ovom programu nego sam samo navodio iza čega stoje. Od svih programa koje sam pročitao, stranka Pametno je definitivno imala najbolje složen izborni program. Stvarno je šteta da su obje opcije prekinule suradnju prije izbora. MOST bi s tim programom i s programom koji je napravila Martina Dalić ali i sa studijom Instituta za javnu upravu koju je vodio profesor Koprić imao daleko bolji i kvalitetniji reformski paket za pregovore.

MOST treba prvo resetirati sebe

Za Hrvatsku bi stvarno bila šteta da MOST bude raskomadan od strane SDP-ovog i HDZ-ovog postizbornog koruptivnog stroja. MOST je htio resetirati Hrvatsku ali sada MOST prvo treba resetirati samog sebe. Još nije kasno da se počne poštovati demokratska procedura i da se kontaktiraju stručnjaci koji su već dali konkretne prijedloge, kao što je prof. Koprić, ali i stranka PAMETNO i da se složi dobar paket reformskih mjera koji će onda biti osnova za kvalitetne pregovore. Prvo s HDZ-om, a onda možda i s SDP-om. Isto tako, MOST se ne bi tek tako trebao odreći Drage Prgometa ukoliko dođe do resetiranja MOST-ovih glava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here