Home Kolumne KOMENTAR: Nema podjela ma cijepljene i necijepljene, samo na odgovorne i neodgovorne!

KOMENTAR: Nema podjela ma cijepljene i necijepljene, samo na odgovorne i neodgovorne!

567
0
Piše: Boris Bradarić

Trebamo li mi koji smo se cijepili biti solidarni sa onima koji se ne žele cijepiti? Kada na to dodate da smo mi cijepljeni više epidemiološki odgovorni od necijepljenih, koji je onda smisao naše društvene odgovornosti ako će nas netko kažnjavati zato što smo bili odgovorni u borbi protiv ove pandemije?

Izlaz iz ovog pandemijskog stanja nacije je bio taj da smo se do završetka ljeta skoro svi trebali cijepili. Da smo postigli 90% procijepljenost (osim onih koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti) virus se ne bi imao gdje širiti. Čak se niti oni, kojima se broj antitijela spustio nakon 6. mjeseci od cijepljenja, ne bi trebali docijepljivati jer ih štitimo mi s jačim imunitetom. S viškom cjepiva, koje mi sada bez veze trošimo, mogli smo procijepiti siromašnije zemlje do te razine da spriječimo nastanak novih varijanti virusa koji bi mogli zaobići zaštitu sadašnjih cjepiva.

Četvrti val zaraze je val zaraze necijepljenih i onih koji su preboljeli koronu s blagim simptomima, a kojih je u biti i najviše. Broj antitijela ili takozvani humoralni imunološki odgovor, koji sprječava ulazak virusa u ćeliju, tijekom vremena slabi, naročito nakon blagog toka bolesti, već nakon 2 mjeseca od slabe zaraze. Puno njih koji su imali blage covid simptome skoro da i nemaju antitijela, tako da se u nekim zemljama tretiraju kao necijepljeni. Razina antitijela kod onih koji su preboljeli koronu varira od skoro ništa, pa do ekvivalentno nekome koji je dobio samo jednu dozu. Jedan dio onih koji su bili zaraženi s težim simptomima mogu imati broj antitijela kao i mi koji smo se cijepili sa dvije doze. Isto tako neujednačenost prirodne infekcije i posljedične imunosti (T-stanica) sigurno ne olakšavaju suzbijanje pandemije. Cijepljeni koji su se našli između zaraženih su samo koleteralne žrtve necijepljenih.

Nažalost, politikanstvo, FB znanstvenici i doktori su zagadili sve pa tako i povjerenje u javno zdravstvo. Cijepljenje nudi standardiziranost u protokolima (razina imunosti) i jedini je efikasni način da se zaustavi pandemija. Drugi efikasan način je socijalno distanciranje i izbjegavanje zatvorenih prostora ali malo je ljudi koji će moći izdržati primjenu osnovnih epidemioloških mjera godinama. I najuporniji, kao ja, će pokleknuti nakon dvije godine, pa nam cijepljenje ostaje jedina alternativa povratka u normalno ili blizu normalnog.

Svako ima pravo na svoj izbor, i jedino se tu slažem s njima. Nisam za to da se cijepljenje zakonski napravi obavezno za sve punoljetne građane ove države. Oni koji su se odlučili necijepiti i/ili neodgovorno ponašati moraju shvatiti da takav izbor donosi i odredene posljedice za takav izbor. Svi krivi izbori u poslu, ljubavi, prometu, zdravlju uvijek donose negativne posljedice za njih same i njihove najbliže. Krivi izbor u pandemiji pogađa sve nas odreda jer ne možemo nastaviti živjeti normalno, jer trošimo naš novac na sanaciju posljedica njihovog izbora, i ono što je najgore, netko će zbog njihovog izbora direktno ili indirektno izgubiti život.

U demokratskom društvu onima koji imaju ‘krivi’ izbor treba ponuditi alternativu u nastavku zajedničkog suživota koji smo regulirali Ustavom i zakonima. Ako je inkubacija virusa minimalno 2 dana onda je, negativan PCR test, svaki 3. dan, minimum minimuma njihovog doprinosa ovoj pandemiji. Isto tako ne vidim ama baš nikakav razlog zašto bih ja plaćao njihov PCR test, niti velike bolničke troškove proizašle iz tog njihovog izbora, ili bilo kakvu financijsku pomoć poduzetnicima s krivim izborom. Ova Vlada s Plenkovicem na čelu mora shvatiti da je strpljenje nas odgovornih pri samom kraju. Politikanstvo u vezi pandemije mora prestati. EU je uvela COVID potvrde za cijepljene kako bi se mogli vratiti u normalan život. To su još uvijek važeće znanstvene spoznaje koje će se evaluirati 1.7.2022.godine. Zagovarati popuštanje svih mjera poslije ljeta, a onda protestirati zašto nosioci COVID potvrda mogu ulaziti u krug bolnica odraz je najvećeg licemjerstva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here