Home Kolumne KOMENTAR NENADA BUNJCA: Kako je posrnuo projekt NK Rijeka!

KOMENTAR NENADA BUNJCA: Kako je posrnuo projekt NK Rijeka!

1239
0
Piše: Nenad Bunjac

Prizor koji je obilježio susret; igrači su pokunjeno pošli zahvaliti navijačima na podršci – bilo ih je gromoglasnih dvije stotine protiv Lokomotive na stadionu u Kranjčevičevoj ulici- bacili dresove na dar, ali jedan se vratio u teren. Kapetana Rijeke, golmana Andreja Prskala. Poruka jasna „ti predvodiš ovu momčad na terenu, ti si odgovoran za njihovu igru“. Prskalo se pognute glave, u nevjerici, povrijeđeno zaputio ravno u svlačionicu.
No, Armada je bila u pravu, Rijeka je igrala u slowmotionu, bezvoljno, s puno tehničkih pogrešaka i bez pritiska. Teretnjak bez dovoljno konjskih snaga u stroju.
Način na koji je trener Kek vodio utakmicu, neplodno improvizirajući, simptomatično je za stanje duha u momčadi. Stavi napokon Vešovića na krilo, iza njega Grka Mavriasa i u drugom poluvremenu kod zaostatka od gola, on vraća Vešovića na beka, vadi Mavriasa, uvodi Gavranovića i Hebera kojeg raspizđenog vadi nakon dvadeset minuta očajne igre i uvodi Črnica, slovenskog napadača koji jedva zabija i na treningu.
Jebe lud zbunjenog dok mu jedino igraju Mišić i Pavičić. Zuta ko muha bez glave leti uz aut liniju i kad uspije napokon savršeno centrirati nikoga nema u šesnaetercu jer Bradarić, Gorgon i Vešović neki kurac raspravljaju na suprotnom krilu?! Gorgon, Heber, Elez, Punčec, Zuta, Matel, posebno tehnički slab i taktički neuk Acosty, totalno su van forme, ne mogu loptu dvaput dodati pravolinijski. Trener Kek kemija i ne pogađa, moguće je da je došlo i do obostranog zasićenja.
Što se zapravo dešava u NK Rijeci, otkud takva nagla rezultatska kriza, neprepoznatljivo lice momčadi i pad šampiona? Kakav je status Keka, otkuda se pojavio „slučaj Gavranović“, je li predstojeća pretvorba kluba uvukla nervozu u zajednicu i što je stvarno naumio predsjednik kluba Damir Mišković? Što je točno zapelo u rekonstrukciji stadiona i s povratkom na Kantridu? Odgovori i ključevi su u rukama jednog čovjeka, a zna se „kod koga su ključi.“

KLJUČAN POVRATAK REPUTACIJE MOMČADI I KLUBU, NITKO NE KUPUJE LUZERA

Prije svega da razjasnimo termine i situaciju: šampionska Rijeka je projekt vođen ljubavlju prema Primorju & Kvarneru, ali koji mora donijeti i profit kako bi klub samostalno funkcionirao. Naravno, neće klub donijeti profit, nego izgradnja infrastrukturnih, pratećih sadržaja i nogometna Akademija. Volpi, odnosno njegovom trgovačkom društvu Social Sport, gotovo je u cijelosti isplaćeno ukupno ulaganje od 80 milijuna kuna kroz pozajmice, oni se povlače iz vlasničke stukture s pravom prvenstva u nekim budućim ulaganjima i prepuštaju kontrolu nad 70% dionica Damiru Miškoviću. Koncepcija razvoja? Mišković je zamislio rekonstruirati Kantridu, od Rujevice napraviti omladinski pogon, vid nogometne Akademije koja bi po uzoru na europske klubove sličnog profila, svake sezone „izbacila“ dva igrača. Rujevica bi proizvodila igrače, a Rijeka od njih stvarala afirmirane igrače koji puno vrijede na nogometnom tržištu. Igrački roster i plaće moraju biti u rangu austrijske lige, ne smiju odnositi više od 50% godišnjeg klupskog proračuna koji iznosi oko 50 miijuna kuna.
No, „Miško“ ima problem; nema svježeg kapitala za drugu fazu projekta, potrebno je tridesetak milijuna eura u sljedećoj petoljetki. Klupski insajderi tvrde da je tom pitanju prilično hermetičan, ali svima je dao do znanja da će biti uključen u novu vlasničku strukturu. Širi optimizam, ali kolo je već krenulo naopačke. Prvo je imao sukob s Armadom, sad mu se momčad raspada po šavovima, trebaju mu pojačanja koja će teško u zimskom prijelaznom roku pronaći sportski direktor Srećko Juričić i vratiti život u NK Rijeku u normalu.
Nitko ne kupuje luzera, vratiti reputaciju momčadi i klubu trenutno je najbitnije.

SLUČAJ GAVRANOVIĆ KAO POSLJEDICA POSLOVANJA S MAMIĆEM

Mnogi će reći da je Miškovićeva ideja preustroja kluba zapravo replika Mamićevog modela Dinama. Jak omladinski pogon, snažna momčad koja je predodređena za titulu i sudjelovanjima u europskim natjecanjima osigurava prodaju mladih i formiranih igrača. Specifičnu težinu Miškovićevoj koncepciji, bez obzira na slčnost, jest što radi transparentno i uglavnom u javnom interesu. Problem je u puno plićem igračkom bazenu, skromnom trenerskom kadru i činjenicom da bi Mišković morao promijeniti karijeru u nogometnog managera kako bi se uspio posvetiti uspjehu projekta. A on ima svoju bogatu i uspješnu karijeruu Volpijevom poslovnom carstvu koje počiva na nigerijskim naftnim bušotinama, ne treba mu još jedna što znači da mora ponaći jakog čovjeka zavidnog životopisa za tu poziciju.

Btw, kad smo već kod Miškovića i Mamića, spomenimo i bedasti rasplet Gavranovićevog transfera u Dinamo. Sugovornici koji poznaju svijet nogometnog managmenta tvrde da sigurno mora postojati dogovorena klauzula koja zabranjuje igru protiv svog budućeg kluba, posebice jer za njega isplaćen dio odštete. E sad, nije ugodna situacija, ali je profitabilna jer su svi na dobitku: NK Rijeka kojoj ide četiri milijuna eura plus Pavičić, Gavranović s poduplanom vrijednošću od 3 milijuna eura se isplaćuje i Dinamo koji slabi najvećeg rivala i kupuje zvučno pojačanje za HNL ligu. I otud toliki cirkus oko Gavre kojeg je klub želio poštedjeti navijačkog gnjeva liječničkom ispričnicom, ali istina je poput vode koja uvijek nađe svoje korito, jednostavno iscurila u javnost. Trener Kek je „lud od te priče“, ali kako je u interesu kluba, trpi i održava Gavranovića u formi.

KEKOVA MISIJA NA KVARNERU NIJE JOŠ ZAVRŠENA

Ujedno, Kek je Miškovićev „kamen temeljac“ preustrojenog kluba u budućnosti, nema vremena, niti razloga mijenjati ga jer njegov posao još nije završio na Kvarneru. No, Kek stvarno voli nogomet i raspolaže profesionalnim ambicijama. Dobro mu je u Rijeci, iako mu nerijetko serviraju sagnjilu verduru od igrača, ali vjerojatno ne bi odbio poziv Seville ili renomirane reprezentacije.
Sreća u nesreći je reprezentativna stanka u kojoj trener Kek mora biti k’o smrt ozbiljan, presložiti momčad i odigrati uspješan nastavak prvenstva kako bi odagnao napetost koja vlada oko kluba. Treba Miškoviću kupiti vrijeme za pronalazak investitora, nakon vlasničke pretvorbe, znati će se i realni rokovi za rekonstrukciju Kantride i arhitektonsko dovršenje Rujevice. Grad Rijeka još prije godinu dana prikupio je svu bitnu građevinsku dokumentaciju, oni su svoj dio dogovora ispoštovali. Nigdje ne gori, zasad se cijeli plan drži vremenskih gabarita, ali tek slijedi uzbudljivo razdoblje za NK Rijeku.

ARMADA U PRVOM ROVU KLUBA

I teško je završiti priču o NK Rijeci, a da jedva spomeneš Armadu. O motivima sukoba s Miškovićem i klubom, nekoliko je interpretacija, ovisi tko priča. Jedni su tvrdili da je Armada „bušila Miškovića“ jer je obustavio financijsku pomoć Armadi i na njih poslao „kornjače“ pooštrivši sigurnosni režim, drugi da Mišković nema respekta prema nukleusu Armade, iako im je navodno pružao izdašnu financijsku pomoć plaćajući gostovanja kluba i reprezentacije, hladni pogon navijačke udruge i sve nešto bla bla. No, nakon što zaostajemo dvanaest bodova za prvoplasiranim, čvrsto držimo zadnje mjesto u skupini Europske lige još se oporavljajući od suzavca u Milanu, u Armadi su prešli preko svega i podržali klub u najgorem rezultatskom nizu u posljednjih deset godina. Rijetko se viđa tolika odanost klubu koji kad je zamolio Armadu da se suzdrži od tradicionalne bakljade u 60. minuti protiv Austrije Beč jer u suprotnom nećemo vidjeti Milan na Rujevici, samodisciplinirano sačuvali pirotehniku za neki drugi put, recimo, za euforični trening pred nesretnu utakmicu s Lokomotivom? Zagovornika i protivnika pirotehnike na utakmici ima podjednako, meni su bakljade full ok dok je netko ne zafrlji u glavu nevine osobe.
Sve u svemu, iako momčad djeluje k’o pripita skupina nogometnih veterana, klub je stabilan, trener Kek će već ishendlati momčad, Mišković ima pretvorbeni plan za koji još uživa podršku navijača i Grada. Dobili su bianco ček od javnosti, ali s jasnim rokom trajanja i porukom jer se sa sudbinom NK Rijeke ne zajebava. Nismo niti Hajduk kojeg vodi ulica, nismo niti Istra gdje će lovu oprati pretili Amer. Uglavnom, daleko je kraj ovoj priči, imali smo sjajan zalet, sad treba pregrmjeti dramatičan zaplet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here