Home Kolumne KOMENTAR: Ostavite nadu (i zube) kad idete na godišnji odmor

KOMENTAR: Ostavite nadu (i zube) kad idete na godišnji odmor

1615
0
Piše: Mirjana Kazija
Piše: Mirjana Kazija
Piše: Mirjana Kazija

Kvaliteta javnih usluga nešto je o čemu stalno naši vlastodršci trube. Kao stalno se govori o pravima pacijenata, važnosti da dobijete kvalitetnu uslugi, bla, bla, trućž, truć…“Radimo na tome!“ „Masterplan i bla, bla plan“ „Liste čekanja“ za one koji uspiju preživjeti itd. Lijepo je to čuti, ali kad se spustite u brutalnu realnost i svakodnevicu čini vam se da vi i ministar živite u dvije različite države. I živite! Nije da vam se priviđa!
Evo primjera! Odete na zasluženi godišnji odmor. Na ne tako udaljeni i prekrasni Rab. I zaboli vas zub ili, nedaj bože, padne plomba…Možete se slikati! Onako u selfie varijanti jer – uslugu popravka zuba dobiti nećete. Ne u Domu zdravlja na Rabu. Tamošnji stomatolozi, ne pružaju usluge nepoznatima. Boje se ljudi nepoznatih faca i njihovih zubnih tegoba. No, ludi optimizam, obično cvjeta u ludim državama pa krenuh po svoju uslugu stomatologu. Mislim, plaćam zdravstveno, plaćam dopunsko, a “zahvat“ ne zahtijeva više od desetak minuta…Valjda nije takav problem…
U čekaonici samo jedna oznojena i blijeda žena.
„Pauza je“, kaže mi. Od deset do deset i trideset.
„Ok“, kažem ja i sjednem
Prošla pauza, pokucam. Nema odgovora. Kaže mi gospođa da sestra prima pozive, ali je još na pauzi. Doktor ne reagira na podražaje. Bez sestre.
Nakon punog sata, stiže sestra sa najlonskim vrećicama punim špeže. Ne pozdravlja nas, ignorira naše prisustvo. Ulazi u ordinaciju. U međuvemenu dolazi jedan gospodin. Izlazi sestra i poziva gospodina da uđe. Gospođa me informira: „On je naručen“ Mi nismo, pa ako nas u tefterima nema, valjda i ne postojimo, pomislim.
Nakon, gotovo dva sata, uspijevam postaviti pitanje i zatražiti uslugu. Rezignirano me izvješćuju da nema šanse. „Javite se svojoj doktorici!“ Ok, moja je u Rijeci, preživjet ću nekako, ali gdje da se javi neki Čeh ili Nizozemac?
„Ok“, kažem, „mogli ste me informirati i prije dva sata da uzalud ne sjedim“ . Gledaju me iznenađeno! Čemu prigovaranje?
Gospođa u čekaonici šuti, ona je odavdje i nije joj se za zamjerati. A nije ni naručena!
U svakom slučaju, ako idete na Rab, ostavite svaku nadu, i mobilni dio zubala kod kuće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here