Home Kolumne KOMENTAR: Zašto 60 posto ‘dobrih’ građana ne izlazi na izbore!

KOMENTAR: Zašto 60 posto ‘dobrih’ građana ne izlazi na izbore!

781
0
Piše: Boris Bradarić

Frontman Živog zida Pernar zalijepio je zanimljivu obavijest na svom FB profilu indirektno prozivajući one koji ne izlaze na izbore za ovako stanje u državi. Po njegovoj logici, da smo mi koji obično ne izlazimo na izbore dali glas oporbi, danas bi u Hrvatskoj teklo med i mlijeko. Ne znam mogu li govoriti u ime onih 60% na koje se je cijenjeni saborski zastupnik pozvao, ali eto za sebe mogu reći da sam nakon intelektualnog debakla “najinteligentnije” hrvatske stranke HSLS-a i duge apstinencije konačno svoj glas dao MOST-u. Momci iz Metkovića, čuveni graditelji neretvanskih mostova imali su zadatak izgraditi samo jedan jedini most koji će hrvatsku inteligenciju i stručne ljude ponovo vratiti u politiku. Kada se “glavni intelektualac” Grmoja pozvao na njemačku demokratsku praksu malo tko je mogao naslutiti da će se ta podrška “dobrih” građana, od 20%, tako brzo istopiti.

Da su dobri građani imali razloga svih ovih godina izlaziti na izbore, onda bi Pernar najvjerovatnije samo prošetao Saborom kao i ona djeca kojima je on osobno bio vodič. Dobri ljudi ne izlaze na izbore jer nemaju nikakvu alternativu ili opciju.To vam je kao kada uđete u trgovinu u kojem prodaju samo dva ista mlijeka. Jedan u boci, a drugi u tetrapaku, pa ti biraj. Da malo slikovito dočaram o čemu se ovdje radi, usporediti ćemo 209 dana mukotrpnih pregovaranja nakon kojih je Nizozemska dobila koalicijski ugovor između 4 stranke. Tih cca 300 stranica ugovora koji je sastavio kraljev informator, bivši ministar Gerit Zalam, treba još dati zastupnicima i članovima predsjedništva stranaka na razmatranje kako bi se dao finalni blagoslov, a kralj bio u mogućnosti dati mandat budućem premijeru.

Ako se pitate što stoji u tom ugovoru i kako je moguće da netko može pregovarati 209 dana, a da se uopće ne pregovara o raspodijeli plijena (ministarstava). D66, kao lijevi liberalni centar i Kršćanska Unija imaju malo drukčije poglede što se tiče trošenja proračunskih novaca i prioriteta, pa je usuglašavanje njihovih izbornih programa trajala mjesecima. VVD liberali, te CDA-demokršćani nalaze se u političkom spektru između njih pa su se oni naštimavali po njima. Iz tog ugovora se da iščitati da će Nizozemci od 2019. imati samo dva porezna razreda. Za primanja do 68.000€ plaćati će se porez od 36.9% a sve preko toga oporezuje se po stopi od 49.5%. Najniži PDV se podiže s 6 na 9% ( hrana, lijekovi, frizer, kultura). Više novaca će se odvojit za vrtiće i dječji doplatak. Osobni kapital na koji se ne plaća porez se povećava s 25.000 na 30.000€, a porez na dobit se smanjuje. Do 200.000€, porez na dobit se smanjuje sa 20 na 16%, a sve preko toga s 25 se smanjuje na 21%. Dividenda se više neće oporezivati kako bi se privukle strane kompanije.

Otkaz radnicma se pojednostavljuje ali naknada za nezaposlene ide na gore. Za poslodavce se skračuje plaćanje radnika kada su bolesni sa 2 godine na 1 godinu, a minimalna satnica za one samostalne biti će između 15 & 18 €. Vojska dobiva 1.5 milijardi € više, policija 450 milijuna € više a oni koji šire antidemokratske ideje biti će strožije kažnjavani.Studenske stipendije ostaju iste ali se školarina prepolavlja. Autoputevi će biti ponovo osvijetljeni, uvode se više lokalnih vlakova a infrastruktura dobiva dodatnih 2 milijarde €. S ovim koalicijskim ugovorom određene su smjernice za svako ministarstvo prije nego je imenovan bilo koji ministar.

I sada se postavlja pitanje kako to da stranački izborni programi nizozemskih stranaka idu u tako sitne detalje i da se prije postavljanja bilo kojega ministra točno zna što će raditi sljedeće 4 godine? Ministar Marić nije bio na nikakvim izbornim listama, a kad je dobio ministarsko mjesto, s ekipom “stručnjaka” išao je razraditi novu hrvatsku poreznu politiku. Tko mu je dao mandat za uvođenje novih poreza? Birači? Nisam u ničijem izbornom programu pročitao o uvođenju poreza na nekretnine. A vi? Da li znate zašto vam je gradonačelnik Rijeka podigao cijenu odvoza smeća? Uz dužni respekt prema bivšem ministru Dobroviću i njegovoj studiji ali u procesu donošenja političkih odluka na razini stranačkih ogranaka i središnjica nešto debelo smrdi na trulež i amaterizam. Gdje ima truleži i amaterizma tamo nema pametnih niti samosvjesnih ljudi. Oni se klone tih krugova. Da ima pametnih stranaka i pametnih političara onda bi recimo studija bivšeg ministra bila sastavni dio izbornog programa neke stranke i ona bi bila obavezujući dio nečijeg koalicijskog sporazuma. Kada sada glasujete za recimo SDP-ovu prijeizbornu koaliciju na razini grada Rijeke ili PGŽ, tim ljudima ste u stvari dali bianco ček, a računi njihovog amaterizma i nesposobnosti će vam biti isplaćeni par godina poslije kroz razno razna poskupljenja ili iseljavanja.

Jesu li nizozemski političari daleko pametniji od naših? Jesu. Jesu li Nizozemci u prosjeku pametniji od Hrvata? Nisu. U čemu je onda kvaka? Trebali bi pročitati nizozemski Izborni zakon i Zakon o strankama. Mozda ćete onda shvatiti zašto je Pernar uspio ući u Sabor, a da ne zna izračunati točan iznos PDV.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here