Home Najnovije KOMENTAR: Zašto gradovi uopće organiziraju glazbene koncerte?

KOMENTAR: Zašto gradovi uopće organiziraju glazbene koncerte?

1303
0
Piše: Mario Nakić/Liberal.hr

Thompsonov koncert na splitskoj rivi, u organizaciji Grada Splita, povukao je pitanje financiranja. Mediji koji nisu skloni desnici poslovično povlače to pitanje svaki put kad neki grad plati Thompsonu za nastup. Da je riječ o nekom drugom izvođaču ili glazbenom bendu, recimo Let 3 ili Prljavom kazalištu, ne vjerujem da bi itko od njih postavio pitanje financiranja koncerta.

A ja ću postaviti to pitanje tako da vrijedi za nastup bilo kojeg glazbenog izvođača, bez obzira bio on miljenik ljevice ili desnice. Zašto jedinice lokalne samouprave uopće organiziraju glazbene događaje, zašto ih financiraju ili sponzoriraju novcem poreznih obveznika?

To rade gradovi i općine diljem RH – za doček Nove godine, za Dan grada i još neke nacionalne praznike ili lokalne fešte. Netko će možda reći da jedinice lokalne uprave to trebaju raditi kako bi njihovo stanovništvo imalo zabavni sadržaj, ali to nije dobar argument. Jer za takve stvari postoje privatne agencije kojima je djelatnost organizacija glazbenih i drugih događaja. One će prepoznati potrebu i potražnju pa će, sukladno tome, i ponuditi sadržaj kakav publika želi.

Posao jedinica lokalne samouprave ili njihovih turističkih zajednica može biti samo iznajmljivanje javnog prostora po određenoj cijeni, ali to treba raditi transparentno i po istim uvjetima prema svima. Ukoliko je događaj humanitarnog karaktera, onda se jedinica lokalne samouprave može odreći naknade od koncerta. Ako je riječ o nekom datumu za koji bi moglo biti više zainteresiranih agencija, poput Dana grada ili dočeka Nove godine, gradska uprava može raspisati javni natječaj i odrediti neke minimalne uvjete koji ne smiju diskriminirati organizatore prema njihovom sjedištu ili na bilo koji način, već isključivo po sadržaju i kvaliteti njihove ponude.

Ovako, kad jedinica lokalne samouprave organizira ili sponzorira zabavne događaje novcem poreznih obveznika, nanosi se nepravda njenim građanima. Thompsonov koncert (sada navodim njega, ali može biti riječ o bilo kojem drugom izvođaču) financiraju svi građani Splita, a to uključuje i one koji nisu njegovi fanovi, koji nisu došli na koncert i koji ga ne bi financirali inače. Zašto se to radi? Pa nije to temeljna zdravstvena njega ili temeljno obrazovanje.

Zdravstvo i obrazovanje su sektori u kojima se možemo manje-više svi složiti da ćemo sudjelovati u financiranju onih koji si to ne mogu sami priuštiti, ali odlazak na glazbeni koncert nije nešto bez čega će netko umrijeti ili ostati uskraćen za prilike u budućnosti. Zašto bismo financirali takve stvari drugima? Koje je moralno opravdanje?

Zar ne bi bilo bolje da je taj novac ostao kod poreznih obveznika? Gradovi koji su u stanju stotine tisuća ili milijune kuna godišnje trošiti na glazbene koncerte, previše uzimaju svojim građanima. Imaju višak novca u gradskom proračunu, što znači da mogu smanjiti ili možda čak ukinuti prirez. Pa kada građanima ostane više novca od njihovih zarađenih plaća, onda će lakše moći sami platiti i odlazak na koncert glazbenika kojeg žele slušati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here