Home Biznis Komunistička Kuba ulaže u obrazovanje više od Skandinavije

Komunistička Kuba ulaže u obrazovanje više od Skandinavije

158
0

cubahealthKuba je s 12,9% potrošnje od ukupnog BDP-a koje izdvaja za obrazovni sektor na prvom mjestu u svijetu. Do sada se smatralo da taj primat pripada skandinavskim zemljama i Novom Zelandu, međutim, prvo su mjesto morali ustupiti zemlji koja se nosi s problemima zbog financijskih i ekonomskih sankcija koje su joj nametnule SAD. Napomenimo kako Island izdvaja 7,8% od ukupnog BDP-a, Švedska 7,3%, Novi Zeland 7,2%, Norveška 7,3%, a Finska 6,8%.

‘Ovo je dokaz osjećaja odgovornosti vlade, te govori kako nam je prilikom pripremanja nacrta proračuna jedan od većih prioriteta razvoj obrazovnog sustava i omogućavanje svima besplatan pristup’, izjavio je ministar obrazovanja dr. Rodolfo Alarcón Ortiz.

Usprkos američkoj blokadi koja traje već više od pola stoljeća, kvaliteta kubanskog obrazovnog sistema, predstavlja primjer koji mnoge druge, bogatije države još uvijek ne samo da nisu dostigle, već su na ulicama mnogih gradova svijeta mladi koji traže besplatno školovanje, žrtve policijske represije, pendreka, vodenih topova, suzavca, gumenih metaka, a neki su zbog traženja pravde i obrazovanja za sve, platili životom.

Kuba je do siječnja 1959. imala samo tri javna sveučilišta, koja je pohađalo oko 15. 000 studenata, a u kojima je radilo jedva 1000 sveučilišnih profesora.

Danas, 2013., prema posljednjim podacima, na Kubi radi 77. 000 profesora, od toga njih 54. 000 s punim radnim vremenom, a sveučilišta pohađa 261. 000 studenata na 104 različita fakulteta koji su razvrstani u 67 znanstvenih, tehnoloških i humanističkih sveučilišnih centara.(business.hr)

Previous articlePotvrdio njemački sud: Na Facebooku moramo koristiti prava imena!
Next articleVIDEO: Jackass iz Mrkoplja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here