Home Vijesti Koncesija na plaži Ploče ili kako od građana napraviti budale

Koncesija na plaži Ploče ili kako od građana napraviti budale

1906
1
obi2
Obersnel u svibnju 2013.: ‘Ja sam donio odluku da se ide u koncesiju i za to preuzimam odgovornost’

Trakavica zvana nepoštivanje koncesijskog ugovora od strane koncesionara plaže Ploče na Kantridi se, nažalost, nastavlja. Nakon što su građani prije nekoliko dana svojim brojnim pritužbama i pozivima komunalnim redarima prislili Grad Rijeku i Odjel za komunalni sustav da reagira na kršenje koncesijskog ugovora od strane tvrtke Hemingway d.o.o., sredinom ovog tjedna koncesionar je konačno počeo poštovati odredbe ugovora te je smanjio broj ležaljki na dozvoljenih 50, pomaknuo ih 5 metara od mora i maknuo špagu kojom je ogradio prostor plaže na kojem su ležaljke. Međutim, već jutros posjetitelji plaže Ploče ostali su neugodno iznenađeni jer su ležaljke na plaži ponovno postavljenje na manje od 5 metara od mora, te je prostor ograđen špagom na kojoj visi natpis da je taj dio predviđen samo za kupače na ležaljkama.

Podsjetimo, prošle godine Grad Rijeka je novouređenu plažu Ploče na Kantridi dao u petogodišnju koncesiju tvrtki Hemingway d.o.o. iz Opatije. Tome su prethodile tzv. E-konzultacije gradonačelnika Obersnela s građanima, koje je Obersnel predstavio kao revolucionarni model neposredne demokracije, a u kojima je sudjelovalo, brojkama: 1400 ljudi koji su posjetili stranicu, 372 koji su glasali i ukupno 16 građana koji su ostavili svoj komentar. „Kroz provedene e- konzultacije o plaži Ploče građani su zauzeli stav da se ulaz na plažu ne bi trebao naplaćivati, da bi na plaži trebalo uspostaviti zaštitarsku službu radi nedoličnog ponašanja pojedinih korisnika, da plaža mora biti raspoloživa i onim kupačima koji ne žele koristiti opremu koncesionara“, izjavila je tada pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević. Gradsko vijeće je na prijedlog gradonačelnika dalo plažu Ploče u koncesiju i ugovor s tvrtkom Hemingway d.o.o. potpisan je 13. svibnja 2013. Godine. Tada je na upite skeptika gradonačelnik odgovorio rečenicom „Ja sam donio odluku da se ide u koncesiju i za to preuzimam odgovornost.”

foto: facebook

Godinu dana kasnije građani zatrpavaju Odjel za komunalni sustav žalbama na ponašanje koncesionara i na nepoštivanje koncesijskog ugovora. Naime, prema ugovoru, koncesionar smije postaviti najviše 50 ležaljki i to na udaljenosti od najmanje 5m od mora, te ne smije ograđivati prostor niti naplaćivati ulaz. U stvarnosti, većinu vremena na plaži ima i dvostruki broj ležaljki od propisanog ugovorom, poredanih tik do mora i ograđenih špagom na kojoj visi natpis da je taj dio kupališta samo za korisnike ležaljki.

Gradonačelnik Obersnel to ne smatra nekim problemom te je na sjednici Gradskog vijeća 19. svibnja na vijećničko pitanje odgovorio: “Komunalno redarstvo i druge službe uočile su određena odstupanja od koncesijskog ugovora, ali ih ja ne smatram spektakularnim kršenjem ugovora. Uvjeti ugovora su prilično jasni, koliko je meni poznato nikome nije onemogućen pristup plaži”, izjavio je , te je vijećnicima poručio kako prekomjernim kritiziranjem koncesionara loše utječu na poduzetničku klimu u gradu!

Nakon brojnih poziva građana komunalnom redarstvu koncesionar je prošli tjedan smanjio broj ležaljki na dozvoljenih 50, udaljio iz 5 metara od mora, i maknuo špagu koja ograđuje prostor na kojem su ležaljke.

Na naš upit jučer su iz Grada Rijeke odgovorili:
„U okviru redovnih kontrola, nadležne službe Grada Rijeke su očevidima na plaži Ploče, na početku sezone kupanja, utvrdile da je koncesionar imao postavljen veći broj ležaljki nego što je to predviđeno Ugovorom o koncesiji. Obzirom na to, koncesionar je pozvan na poštivanje Ugovora o koncesiji te je 23. srpnja 2014. godine utvrđeno da koncesionar na plaži ima postavljene ležaljke sukladno Ugovoru (50 komada), te da preostale ležaljke (koje su na “hrpi” posložene) ukloni sa plaže. Nadalje, što se tiče postavljenih tabli upozorenja sa zabranom pristupa dijelu plažena kojem su ležaljke, koncesionar je pozvan da iste ukloni, a komunalni redari su se 23.07.2014. godine utvrdili da je kupačima koji ne koriste ležaljke omogućen pristup moru.“

Od jutros na plaži Ploče ponovno ima više ležaljki od dozvoljenog broja, postavljene su na metar od mora i prostor je ograđen. Zvali smo komunalno redarstvo i ljubazni djelatnik nam je preko telefona poručio tek da će proslijediti žalbe nadređenima.

Osim što koncesionar krši ugovor na dijelu plaže na kojem su ležaljke, od prije tjedan dana je Hemingway d.o.o. ogradio pješčanik, stavio ga pod ključ i odlučio naplaćivati 20kn po satu, iako u ugovoru o koncesiji jasno stoji da „davatelj koncesije koncesionaru daje koncesiju na pomorskom dobru (…) BEZ MOGUĆNOSTI OGRADJIVANJA PLAŽE I NAPLATE ULAZA NA PLAŽU.” Na naš upit iz Grada Rijeke su jučer odgovorili:

“Vezano za pješčanik, Ugovorom o koncesiji za gospodarsko korištenje pomorskog dobra na području plaže Ploče, koncesija je između ostalih djelatnosti dana i za “sadržaji za djecu, kao na primjer vođene igraonice na otvorenom, postava sprava za igru djece na kopnenom dijelu plaže, gusarski brod, trampolin, tobogan i sl.” Obzirom se pješčanik nalazi na kopnenom dijelu plaže za koji je dana koncesija, koncesionar koji obavlja navedenu djelatnost, može naplaćivati korištenje sadržaja za djecu koji se nalaze u pješčaniku.“

S obzirom da članak 2 ugovora navodi da koncesionar nema mogućnost ograđivanja plaže i naplate ulaza, iz Odjela za komunalni sustav čekamo odgovor koji točno članak ugovora koncesionaru omogućuje ograđivanje plaže ili dijela plaže te naplatu istoga te koji točno članak ugovora koncesionaru omogućuje naplatu korištenja pjesčanika?

U isčekivanju odgovora preporučujemo svima koji još nisu, da pročitaju tekst E-zajebancije Petra Ciganovića, objavljen na blogu Komentar dana i prenesen na našem portalu 3.1.2012. u kojem autor teksta još prije dvije godine predviđa kakav će fijasko biti odluka Vojka Obersnela da plažu Ploče da u koncesiju. (sanja perinić)

1 COMMENT

  1. Pa ova riječka vlast od samih početaka čini od građana budale, a naročito od 1990.godine na ovamo. To je jedna od odlika tzv. socijaldemokrata. Novcima građana je učinjena plaža na pomorskom dobru, da bi se dala u koncesiju, da bi opet neki građani plaćali, a neki koji su vlast sa podobnim poduzetnikom činili poslove, i to sve će građani platiti i preplatiti.Bahata vlast otuđena potpuno od građana, koja nikad nije služila građanima jer oni to kao članovi Partije nikad nisu ni znali, ni željeli činiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here