Home Mozaik Korlević o udaru u asteroid: Nisam siguran da će to biti dovoljno...

Korlević o udaru u asteroid: Nisam siguran da će to biti dovoljno za obranu planeta

314
0
HRT/NASA

NASA-ina svemirska letjelica DART noćas se uspješno zabila u asteroid. Cilj ove misije bio je jednostavan – znanstvenici žele vidjeti mogu li skrenuti putanju nekog potencijalno opasnog asteroida koji bi se mogao srušiti na Zemlju i izazvati katastrofu.

Astronom Korado Korlević kazao je za Dnevnik HTV-a da će podaci sa sonde, koja je snimala posljedice eksplozije, za dva tjedna pokazati što se točno dogodilo te da nije baš siguran da je to pravi način obrane od nebeskih objekata.

“Prava priča nam stiže kada vidimo je li sonda, koja je kasnila dvije minute iza DART-a i snimila posljedice eksplozije – uspjela preživjeti let kroz sve krhotine koje su letjele. Trebaju dva tjedna da stignu podaci s nje i da vidimo što se točno dogodilo”, kazao je Korlević.

“Za dvije godine kreće projekt Hera. Jedna druga svemirska sonda ići će gore, parkirati se i u detalje snimiti cijelu priču da znamo je li to pravi način da se možemo obraniti od nebeskih objekata. Po onome što se dosad vidjelo, nisam siguran da je to pravi način i očekujem da će u narednih nekoliko godina krenuti priča da sve to treba ponoviti, ali s nuklearnom bojevom glavom, da vidimo hoće li biti efikasnije”, smatra Korlević.

Na pitanje koliko se često otkrivaju svemirska tijela koja bi mogla predstavljati opasnost za život na Zemlji, Korlević je rekao da se ona otkrivaju na dnevnoj razini.

“Jedno je kad otkriješ tijelo koje naizgled ide prema tebi, a onda treba tri dana mjerenja kako bi bio siguran ide li prema tebi. Tada se obično isključi takva mogućnost, dodao je i kazao da je trenutačno oko 3000 objekata koji se nazivaju ‘potentially hazardous object'”, rekao je Korlević.

“Ali ne možemo reći da baš imamo neki objekt koji će udariti sutra, preksutra ili za 50 godina. Imamo samo objekte koji su potencijalno opasni ako uđu u nešto što se zovu ‘ključanice kaosa’ i onda nas mogu udariti. Trenutačno od poznatih niti jedan ne ide na sraz”, dodao je.

O tome kako gleda na potencijalnu opasnost za čovječanstvo od udara asteroida u kontekstu svega onoga što nam se danas događa – klimatske promjene, prijetnje nuklearnim ratom – Korlević je kazao da si mi sami najviše prijetimo.

“Nebeska tijela, potresi, uragani – priroda je to uvijek bila i uvijek je imala. Nema veće opasnosti za čovjeka od samog čovjeka. Nažalost, cijeli taj svjetski sustav koji se bavio obranom, on košta na razini transfera jednog nogometaša. Budžet za to je u razini ispod jednog nogometnog kluba”, kazao je Korlević.

Letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) lansirana je prošlog studenog. Nakon detaljne analize putanje asteroida nakon sudara, znanstvenici smatraju da će dobiti bolji uvid u metodu odvraćanja asteroida, odnosno zaštitu Zemlje u slučaju takve “svemirske nepogode”.

Objekti koji prolaze blizu Zemlje (eng. near-Earth object, NEO), poput asteroida ili kometa, često projure relativno blizu našeg planeta, a mediji su skloni pretjerati s izjavama o njihovoj opasnosti samo na temelju toga što su svrstani u kategorije PHO i NEO, koje su zvučnog imena. No što te kategorije uopće znače?

NEO je svaki objekt koji u blizini Sunca prođe na udaljenosti manjoj od 1.3 AJ (AJ, astronomska jedinica). AJ označava okvirnu udaljenost Zemlje od naše zvijezde i iznosi 150 milijuna kilometara.

To znači da se radi o tijelima koja će proći blizu našeg planeta u relativnom smislu. Primjerice, neki asteroid kategorije NEO može proći unutar udaljenosti od 6.3 milijuna kilometara od našeg planeta, što je zapravo dosta daleko. Za usporedbu, Mjesec je od nas u prosjeku udaljen 384.400 kilometara.

Potencijalno opasan objekt (PHO) je ono svemirsko tijelo čiji je promjer veći od 140 metara i koje od Zemlje prolazi na udaljenosti 0.05 AJ (7.500.000 km) ili manjoj.

Previous article‘Tako je Hitler došao na vlast’ Apokaliptična prognoza jednog od najcjenjenijih ekonomista: ‘Svijetu prijeti totalni kolaps’
Next articleProcurila snimka iz najvećeg bordela u državi: Prostitutka spavača s više muškaraca, jedna stvar je šokantna (VIDEO)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here