Home Vijesti Koronavirus i recesija: Lista za Rijeku predlaže antikrizne mjere

Koronavirus i recesija: Lista za Rijeku predlaže antikrizne mjere

1932
0

Lista za Rijeku poslala je danas izjavu za javnost u kojoj ocjenjuje kako se službe u Hrvatskoj uključene u borbu protiv posljedica epidemije koronavirusa dobro nose s krizom.

‘Posebno se to odnosi na Nacionalni stožer civilne zaštite te sve stožere u vertikali, od regionalnih do gradskih, koji su obavili veliki posao. Oni su najzaslužniji za činjenicu da Hrvatska još nije zahvaćena epidemijom u razmjerima većine ostalih europskih zemalja, a unatoč geografskoj izloženosti Italiji kao glavnom žarištu epidemije. S obzirom na činjenicu da su na državnoj razini koncentrirana najveća sredstva i ovlasti, na državi je i najveća odgovornost sa suočavanjem gospodarskih posljedica krize. Smatramo da se što hitnije trebaju donijeti antikrizne mjere poput odgoda uplata akontacija poreza na dobit i uplata doprinosa kako bi se osiguralo preživljavanje većine gospodarskih subjekata.
Ovim putem predlažemo i dodatne antikrizne mjere primjenjive na gospodarske subjekte i lokalnu samoupravu:

– Odgoda plaćanja najamnine svim poslovnim subjektima koji ne mogu obavljati djelatnost za vrijeme postojanja preventivnih mjera protiv širenja koronavirusa
– preporuka privatnim najmodavcima da naprave isto
– odgoda/otpis/reprogram plaćanja komunalne poslovnim subjektima koji ne mogu obavljati djelatnost za vrijeme postojanja preventivnih mjera protiv širenja od koronavirusa
– odgoda prisilne naplate na sva potraživanja kojima ne prijeti zastara
(Mjere prioritetno primijeniti na pravne subjekte koji su zadržali djelatnike u radnom odnosu)
– u suradnji s Crvenim križem pokrenuti službu koja bi uključivala besplatni informativni broj za umirovljenike preko kojeg mogu nabaviti hranu i lijekove. U slučaju potrebe, staviti na raspolaganje i gradski vozni park.
– subvencionirati ugostiteljski sektor za pripremu i dostavu gotove hrane svim građanima Rijeke starije dobi kojima se ne preporučuje izlazak iz domova. Privremeno angažiranje ugostiteljskih radnika, koji trenutno nisu zaposleni u pripremi hrane, u dostavi gotove hrane, za što bi primali redovitu plaću od strane poslodavca u iznosu primjerenom tim radnim zadacima.
– napraviti program kojim bi se potaknula sportska društva da naprave streaming kanale (Youtube i slično) preko kojih bi davali savjete kako vježbati domovima i održavati kondiciju za vrijeme karantene.
– ustanove u kulturi mogu napraviti podcaste putem interneta, npr prezentacije knjiga, javne (digitalne) tribine putem streaminga, solo koncerti glazbenika itd.
– Grad Rijeka može iskoristiti ovu priliku da dodatno pojača svoje digitalne usluge u suradnji s lokalnim informatičkim tvrtkama. Sastanke mjesnih, školskih, upravnih i gradskih odbora organizirati putem grupnih video/audio poziva.
+ Osnivanje kriznog fonda za online poslovanje s kojem bi financijski pomogli tvrtkama da:
– otvore webshop i prosire lepezu svojih online usluga
– otvore račune u aplikacijama za dostavu hrane (ugostitelji) ili lijekova ako ih još nemaju.
– unaprijede svoju internetsku vezu

Sve Riječanke i Riječane, pozivamo da budu disciplinirani i odgovorni, ne podliježu neprovjerenim informacijama te da se pridržavaju uputa Kriznog stožera. Zajedno ćemo dobiti i ovu bitku, poručuju iz Liste za Rijeku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here