Home Mozaik Kraj nezadovoljstva potrošača i e-otpada: Komisija predlaže jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

Kraj nezadovoljstva potrošača i e-otpada: Komisija predlaže jedinstveni punjač za elektroničke uređaje

285
0

EU Komisija danas poduzima važan korak protiv e-otpada i nezadovoljstva potrošača koje uzrokuje mnoštvo različitih nekompatibilnih punjača elektroničkih uređaja. Zahvaljujući godinama suradnje s industrijom na dobrovoljnom pristupu, broj punjača za mobilne telefone zadnjih se deset godina već smanjio s 30 na tri, ali nije pronađeno potpuno rješenje. Komisija sad predlaže zakonodavni akt kako bi se uvelo jedinstveno rješenje za punjenje svih relevantnih uređaja.

Današnjim prijedlogom za reviziju Direktive o radijskoj opremi uskladit će se utor za punjenje i tehnologija za brzo punjenje: USB-C postat će standardni utor za sve pametne telefone, tablete, kamere, naglavne slušalice, prijenosne zvučnike i ručne konzole za videoigre. Osim toga, Komisija predlaže da se prodaja punjača razdvoji od prodaje elektroničkih uređaja. To će biti praktičnije za potrošače, smanjit će se ekološki otisak povezan s proizvodnjom i odlaganjem punjača te će se podržati zelena i digitalna tranzicija.

Izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager izjavila je: Europski potrošači dovoljno su dugo bili nezadovoljni zbog gomilanja nekompatibilnih punjača u ladicama. Industriji smo dali dovoljno vremena da sama osmisli rješenja, a sad je stigao trenutak za zakonodavne mjere za uvođenje jedinstvenog punjača. Ta važna pobjeda za potrošače i okoliš u skladu je s našim zelenim i digitalnim ambicijama.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: Za sve naše najbitnije elektroničke uređaje potrebni su punjači. Povećanjem broja uređaja prodaje se sve više punjača koji nisu međusobno zamjenjivi ili nisu potrebni. Tome je došao kraj. Zahvaljujući našem prijedlogu europski potrošači moći će koristiti jedinstveni punjač za sve prijenosne elektroničke uređaje. To je važan korak prema većoj praktičnosti i smanjenju količine otpada.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here