Home Mozaik Kralj Lear ponovno na Malom Brijunu

Kralj Lear ponovno na Malom Brijunu

1053
0

Teatar Ulysses najavljuje ovosezonske izvedbe Kralja Leara, koji će se zbog iznimnog interesa publike i ove godine igrati u tvrđavi Minor na Malom Brijunu, i to od 10. do 13. srpnja.

Ujedno, to je i prvi ovogodišnji kazališni naslov u programu – sezonu je u subotu otvorio spektakularni koncert Salsa Filarmonica, Zagrebačke filharmonije.

W. SHAKESPEARE: KRALJ LEAR
Tvrđava Minor, Mali Brijun

Redateljica: Lenka Udovički
Dramaturg: Borislav Vujčić
Scenografi: Richard Hoover i Damir Medvešek
Kostimografkinja: Jagoda Buić – Wuttke
Autor glazbe: Nigel Osborne
Oblikovatelj svjetla: Miljenko Bengez
Koreografkinja: Kate Foley
Lektorica: Marina Vujčić
Asistent redateljice: Marin Lukanović

Igraju:
RADE ŠERBEDŽIJA, MLADEN VASARY, MIODRAG KRIVOKAPIĆ, KSENIJA MARINKOVIĆ, LUCIJA ŠERBEDŽIJA, NINA ŠERBEDŽIJA, DEJAN AĆIMOVIĆ, ŽIVKO ANOČIĆ, NENAD CVETKO, FILIP DETELIĆ, JURE IVANUŠIČ, MARKO JURAGA, IGOR KOVAČ, DAMIR POLJIČAK, EVA STAZIĆ
Glazbeni izvođači: Putokazi i Mostarska Sinfonietta

Ideja da se Lear postavi na Malom Brijunu, otoku, na Tvrđavi, negdašnjem austro-ugarskom fortifikacijskom objektu, u vrijeme završnice Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, nakana je kazališnog odgovora na pitanja gdje i kada. To je vrijeme kada se formira nova karta Europe. Iz sna ili ludila? Što je vlastodršcima ludilo a što su oni ludilu, postavlja se kroz ovog Leara. Ludilo od profesije (Luda), od izbora (Lear), od patnje (Kent, Edgar) kao štit prognanika, izopćenika i potraga za skrovištem, utočištem od dnevnog, pragmatičnog ludila pohlepnih i intrigama sklonih. Što znači pobjeći u zaklonište i osvrnuti se pred raspalim iza sebe? Tko će nakon Leara zasjesti na tron? Što je europski tron nakon 1918. godine gdje je ova kazališna inscenacija vremenski smještena?

Ovo je prva predstava Kazališta Ulysses – projekt kojim je Brijunsko otočje, nakon svih političkih i društvenih, kroz povijest stečenih konotacija, steklo i atribut kazališnog središta. Interes publike za ovu kultnu predstavu Kazališta Ulysses iz godine u godinu ne jenjava.
Od premijerne izvedbe u kolovozu 2001. godine vidjelo ju je više od 30.000 gledatelja.

Previous articleTribina o permakulturi
Next articlePD Kamenjak upisuje u opću planinarsku školu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here