Home Vijesti Kredit za Brajdicu i Zagrebačku obalu

Kredit za Brajdicu i Zagrebačku obalu

366
0

Lučka uprava Rijeka dovršila je pregovore sa Svjetskom bankom oko 88 milijuna eura zajma za projekt Rijeka Gateway II. Pregovore je prihvatila i Vlada na sjednici prošlog petka, nakon čega je postupak upućen u daljnju saborsku proceduru. Ravnatelj lučke uprave Bojan Hlača smatra kako je dogovor o zajmu sa Svjetskom bankom dokaz dobre razvojne politike i poslovanja riječke luke.
    – Ovim zajmom financirat će se izgradnja novih 300 metara kontejnerskog terminala na Brajdici, kao i četiristo metara Zagrebačke obale, dok će preostalih 280 metara zagrebačke obale biti izgrađeno kroz model javno-privatnog partnerstva. Zajam je dogovoren uz desetogodišnji poček, što znači da će prva rata na naplatu dospjeti 2019. godine, što je izuzetno povoljan aranžman u trenutku kada je cijeli svijet u financijskoj krizi, i teško je doći do kreditnih sredstava. To je ujedno i dokaz da je Svjetska banka prepoznala poslovne rezultate luke koji su iz godine u godinu sve bolji, rekao je Hlača.
    Hlača dodaje kako je pokrenut postupak prednadmetanja za izgradnju nove obale terminala na Brajdici, a početkom iduće godine uslijedit će i prednadmetanje za Zagrebačku obalu. Riječ je o postupku, objašnjava Hlača, kojim se prikupljaju ponude zainteresiranih tvrtki, od kojih će se potom sastaviti takozvani »short list«, odnosno skraćena lista od 6 ponuđača, koji će zatim moći sudjelovati na javnom natječaju za izgradnju. Cijeli postupak traje od četiri do šest mjeseci, pri čemu Hlača nije želio spekulirati s točnim rokovima izgradnje Zagrebačke obale, budući da prema njegovim riječima na rokove utječe čitav niz faktora, pogotovo u pripremi potrebne dokumentacije. No, rekao je kako će radovi trajati tri godine od datuma potpisivanja ugovora s izvođačem. Što se Brajdice tiče, Hlača kaže da se još očekuju građevinske dozvole za granični prijelaz, željeznički prostor za manipulaciju kontejnerima kao i radionicu za održavanje, no ističe kako se radi o manjim projektima koji neće utjecati na rok dovršenja novih 300 metara obale koji je predviđen za 2011. godinu. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here