Home Najnovije Kuba legalizirala istospolne brakove

Kuba legalizirala istospolne brakove

198
0

Kuba je održala referendum o raznim zakonima za prava homoseksualaca: 66% građana je glasalo za nove zakone

U nedjelju je na Kubi većina građana glasala “za” na referendumu za odobrenje takozvanog “Obiteljskog zakona”, paketa zakona koji uključuje legalizaciju istospolnih brakova: to je povijesna i vrlo važna odluka, posebice za zemlju u kojoj su homoseksualci godinama bili žrtve nasilja i progona, i u kojoj je homoseksualnost legalizirana tek 1979. Otprilike 66 posto ljudi glasalo je “za”, odnosno dvije trećine birača, a suzdržano je bilo 26 posto onih koji imaju pravo glasa (prilično visoko za kubanske navike).

Obiteljski zakon se od pravnika i stručnjaka smatra jednim od najmodernijih i najzajamčenijih zakona u svijetu na tu temu, a osim gay brakova uključuje i legalizaciju posvajanja od strane istospolnih parova i trudnoće (pogotovo za trudnoće u kojima žena stavlja svoju maternicu na raspolaganje i nosi trudnoću u ime druge osobe). Postoje i druge mjere koje se tiču ​​zaštite prava djece, roditeljske odgovornosti i rodno uvjetovanog nasilja.

Štoviše, onaj o Obiteljskom zakonu tek je treći referendum u povijesti postrevolucionarne Kube (tj. nakon 1959.), te prvi koji je raspisan za odobravanje određenog zakona: druga dva održana su 1976. i 2019. kako bi se odobrio novi ustave.

Previous articleRuski egzodus se dodatno ubrzava usred glasina o zatvaranju granica
Next articleNe zaslužujemo biti tu gdje jesmo. Klanovi? Ma kakvi, napredak je vidljiv!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here