Home Vijesti Ruski egzodus se dodatno ubrzava usred glasina o zatvaranju granica

Ruski egzodus se dodatno ubrzava usred glasina o zatvaranju granica

196
0

Moskovljanin Rodion Logvin odlučio je pobjeći u južnokavkasku državu Gruziju kako bi izbjegao novačenje u rusku vojsku nekoliko sati nakon što je predsjednik Vladimir Putin prošlog tjedna najavio mobilizaciju.

“Do kraja tog dana, spakirao sam svoje stvari, dao neke upute majci i napustio Moskvu,” rekao je Logvin, 30. “Emocije su bile stvarno jake.”

Nakon vožnje od 2000 kilometara, izbjegavanja policijskih kontrolnih točaka i čekanja u golemim kolonama automobila na granici, konačno je tijekom vikenda stigao u gruzijsku prijestolnicu Tbilisi.

“Znao sam da vrijeme ističe”, rekao je Logvin za The Moscow Times o svom očajničkom putovanju središnjom i južnom Rusijom.

Deseci tisuća ruskih muškaraca u dobi za služenje vojnog roka poput Logvina pobjegli su u susjedne zemlje posljednjih dana zbog rastućih strahova da će Kremlj vjerojatno uvesti zabranu izlaska u pokušaju da zadrži rezerve radne snage.

Rusija bi mogla zatvoriti svoje granice za one koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju već u srijedu, izvijestila je u nedjelju neovisna medijska kuća Meduza pozivajući se na izvore.

Osjećaj zatvaranja prozora doveo je do nepristojnih scena na ruskim kopnenim granicama s Gruzijom, Kazahstanom i Mongolijom – zemljama kojima nije potrebna viza za posjet Rusima. Konkretno, vladala je gužva na jedinom ruskom graničnom prijelazu s Gruzijom u podnožju planina Velikog Kavkaza.

“Mnogi su ljudi odlučili napustiti svoje automobile, nemaju vode, goriva, ničega”, rekao je Rus na rusko-gruzijskoj granici koji je želio ostati anoniman za The Moscow Times u ponedjeljak.

Previous articleHrvatska neće nositi traku podrške za LGBTQ zajednicu na Svjetskom prvenstvu
Next articleKuba legalizirala istospolne brakove

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here