Home Vijesti Kvartovski huligani istukli i opljačkali dječake na Zametu

Kvartovski huligani istukli i opljačkali dječake na Zametu

2990
1

Sve veći broj maloljetnih žrtava razbojstava koje napadaju i zastrašuju tek nekoliko godina stariji kvartovski ili školski huligani, realnost je koja ukazuje na rastuće nasilje upravo među najmlađima. Prisjetimo se samo nekoliko nedavnih slučajeva maltretiranja dječaka koje su grupice mladića na pragu punoljetnosti, usred bijela dana na Korzu presretali, pretraživali im džepove, pljuskali, cipelarili te otimali mobitele i sitniš koji bi djeca dobivala za marendu. Na Pećinama su jednom dječaku skinuli i tenisice nakon što se pobunio da njemu i prijateljima vrate novce. Policija doduše rješava te slučajeve, no čini se da je sustav prevencije zakazao. Roditelji šute i žale se jedan drugom strahujući da se takvi ne osvete djetetu ili njima ukoliko o tome progovore.

Sličan je šok u subotu oko 20 sati doživio i 13-godišnjak s Kantride čija se zgrožena majka javila u našu redakciju apelirajući na ozbiljno načetu sigurnost građana i njihove djece. Njega i njegovog vršnjaka koji su još s nekoliko djevojčica šetali Ulicom braće Cetine na Zametu, automobilom su presrela trojica kvartovskih mladića, jedan maloljetan, dvojica tek punoljetna.
– Jedan je pitao »Tko je s Kantride?«, na što se moj mali odazvao. Tražili su ga da im pokaže što ima u džepovima i kad je to odbio, jedan od njih je zaprijetio »Nemoj da ti ja izađem iz auta«. I tako je to počelo, pričala je Adriana K., majka djeteta kojem su mladići prijetili.
Nakon toga ga je jedan ispljuskao, drugi ga htio udariti nogom, a treći ga je odalamio šakom iza uha. Mobitel mu nisu uspjeli oteti jer je pobjegao. Pljusku je dobio i njegov prijatelj, također 13-godišnji dječak.

– Mali je bio bijel kad mi je došao na vrata… Išli smo u bolnicu da ga liječnici pregledaju. Srećom je samo kvrgu dobio iza uha. Prijavili smo sve policiji i sad čekam kako će se sve to riješiti. Javila sam vam se jer smatram da tome više treba stati na kraj. Pa što ćemo svi brinuti hoće li nam dijete pred kućom pljačkati kvartovski huligani koji više nemaju straha ni od koga. Da mali nije uspio pobjeći, tko zna što bi bilo. Pa jedan je trčao za njim skoro do kuće. Jedan je čovjek vidio kad su ih ovi napali, ali se jednostavno nije usudio prići. Što vi znate danas? Imaju li nož, imaju li bocu, jesu li pijani, drogirani? Oni traže novac i mobitele i uzimaju ih. Danas je toga sve više i nitko im ništa ne može, kaže njegova majka.

Na upit što je s kontakt-policajcima, što se njima ne obrate i riješe problem, rekla je:
– Smatram da se to itekako može riješiti da su policajci vidljiviji u kvartovima i da imaju veće ovlasti. Kakve mi imamo koristi ako će oni sjediti po kancelarijama. No, njih nema na cesti i ljudi koji možda i svjedoče ovakvim događajima, nemaju kome to reći. Bitno je da se istoga trena intervenira jer je kasnije kasno. Meni je jasno da je policijskih službenika malo i da oni praktički dok ih ne napadnu ni ne smiju reagirati, ali ih se zato nitko i ne boji. Tog nasilja je sve više, to su maloljetni delinkventi koji čine što ih je volja jer se kazni ne boje. Stoga apeliram na građane da preko toga ne prelaze samo tako. Neka traže sigurnost, neka zahtijevaju policajca u kvartu ne samo ujutro i tko zna gdje, već onda kad su najpotrebniji, a upravo su večernji i noćni sati problem, zaključila je Adriana.
Da je riječ o kaznenom djelu razbojstva u pokušaju potvrdila nam je i glasnogovornica PU primorsko-goranske Mirjana Kulaš.

– Trojica su fizički nasrnula na dijete pokušavajući mu oduzeti mobitel, ali je dijete uspjelo pobjeći. Identitet počinitelja je utvrđen, no kriminalistička obrada je još uvijek u tijeku budući da je razgovor obavljen tek s dvojicom počinitelja od kojih je jedan maloljetan.
Za očekivati je da bi iznude i otimačine nad djecom mogle prerasti u vladavine uličnih bandi slinavih srednjoškolaca ukoliko se gradske vlasti u sprezi s policijom i roditeljima tome ne usprotive i nešto ne poduzmu. No, pitanje je tko će napraviti prvi potez prije nego što bude prekasno. (Novi list)

1 COMMENT

  1. I sad se svi tu čude kako imamo huligane. Kriv je sustav. Retardirani psiholozi uvijek brane delinkvente, umjesto da budu kažnjeni im se sve popušta i evo do čega dolazi. Policija ne može raditi svoj posao kako treba jer će ih novinari odmah prozvati i tako, idemo što dalje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here