Home Biznis Nafta ispod 113 dolara

Nafta ispod 113 dolara

1354
1

Cijene nafte na svjetskim tržištima spustile su se na najniže razine u posljednja tri mjeseca oslabivši treći dan zaredom nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozirala dostatnost opskrbe, a Rusija pozvala na obustavu sukoba u Gruziji.

Na američkom tržištu barel sirove nafte pojeftinio je 1,32 dolara, na 113,13 dolara, nakon što se prethodno nakratko spustio na najnižu dnevnu razinu od 112,48 dolara. Na tržištu u Londonu cijena nafte spustila se za 1,29 dolara, na 111,38 dolara.

Cijene nafte nastavljaju padati unatoč nastavljenom prekidu isporuka iz ključne turske naftne luke Ceyhan nakon eksplozije na naftovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan. Ta eksplozija nije povezana s eskalacijom sukoba između Gruzije i Rusije, koji također utječu na raspoloženje na tržištima, koje je poboljšano nakon vijesti da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedov u utorak naredio obustavu vojnih operacija u Gruziji.

Rast dolara na rekordnu razinu prema euru u šest mjeseci dao je poticaja prodajama na naftnim i tržištima drugih roba denominiranih u dolarima, koja tako postaju skuplja za ulagače koji raspolažu drugim valutama. (hrt.hr)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here