Home Mozaik ‘La Traviata’ nakon 23 godine na riječkim kazališnim daskama

‘La Traviata’ nakon 23 godine na riječkim kazališnim daskama

1795
0

Jedna od najomiljenijih i najizvođenijih djela cjelokupnog opernog repertoara Verdijeva „La Traviata” ponovno će biti premijerno postavljena na scenu riječkog HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak, 12. ožujka 2009. godine u 19,30 sati i to pod vodstvom svjetski proslavljenog maestra Nikše Bareze. Poznatu Verdijevu „Damu s kamelijama“, (libreto prema Dumasovoj drami „Dama s kamelijama“napisao je F.M. Piave) nakon 23 godine od posljednje premijerne izvedbe u Rijeci, režirat će poznati srednjoeuropski redatelj Janusz Kica kojemu će ovo biti, naglasimo, prva operna režija u Hrvatskoj.


Margareta Klobučar

Verdi je oblikujući lik Violette Valery, žene iz polusvijeta, stvorio izvanrednu koloraturnu ulogu u kojoj su bogato iskorištene sve mogućnosti toga specifičnog soprana. Stoga je ta uloga uvijek veliki izazov za operne pjevačice a u riječkom HNK–u s tim će se izazovom susresti jedna od ponajboljih mladih opernih sopranistica Margareta Klobučar, već 8. godinu članica ugledne operne kuće u Grazu. Omiljena od publike ali i od kritike, predviđaju joj blistavu zvijezdanu budućnost, sopranistica Margareta Klobučar s Verdijevom Violettom predstavila se publici u zagrebačkom HNK-u kao i u svojoj matičnoj kući u Grazu u sezoni 2005./2006. Ulogu Violette Valery pjevat će, u novoj produkciji, i domaće snage i to dobro poznata riječka Traviata Olga Šober i izvrsna operna pjevačica Olga Kaminska. Uloga ljubavnika Alfreda Germonta povjerena je solistima riječke Opere. U njoj će se izmjenjivati Davor Lešić i Sergej Kiselev kao što će se u ulozi Flore Bervoix izmjenjivati Kristina Kolar i Anđelka Rušin. Annina, Violetina služavka je Vanja Zelčić, dok je Alfredov otac Giorgio Germont Vitomir Marof u alternaciji s Robertom Kolarom.
U ostalim ulogama su Marko Fortunato (Gastone, Visconte de Letorières), Saša Matovina ( Barun Douphol), Dario Bercich (Markiz D’Obigny), Siniša Štork (Dr.Grenvil, liječnik), Martin Marić (Giuseppe, sluga kod Violette), Darko Matijašević (Komisionar), Siniša Oreščanin (Sluga kod Flore).
Autorsku ekipu, uz dirigenta Nikšu Barezu i redatelja Janusza Kicu, čine i scenograf Marko Japelj, kostimografkinja Irena Sušec, oblikovatelj svijetla Zoran Mihanović te koreografkinja i suradnica za scenski pokret Blaženka Kovač Carić.
Zbor je uvježbao Igor Vlajnić a koncertna majstorica je Danijela Maras Mendiković.
U predstavi sudjeluje zbor i orkestar Opere HNK Ivana pl. ZajcaRijeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here