Home Vijesti Linić: Pozvat ćemo MMF

Linić: Pozvat ćemo MMF

1379
11

Pobjedi li na predstojećim parlamentarnim izborima Kukuriku koalicija pozvati će Međunarodni monetarni fond u Hrvatsku, uvesti porez na imovinu te smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje za sedam do osam posto.

‘2012. je godina kada će vjerojatno biti potrebno pregovarati i koristiti sredstva MMF-a. MMF je ipak daleko manja kamata nego što će Hrvatska moći dobiti na vanjskom tržištu. Ekonomski interes je taj koji jasno treba znati i ne trebamo se plašiti MMF-a. Da bi mogli dobiti jeftina sredstva i ostaviti sredstva za investicije’, rekao je u sučeljavanju u Dnevniku Nove TV Slavko Linić, izgledni budući ministar financija, pobjedi li Kukriku na izborima.

Martina Dalić, HDZ-ova ministrica financija, protivi se pozivanju MMF-a. ‘Hrvatska je država kojoj ne treba Međunarodni monetarni fond. Nama zato MMF ne treba niti kao alibi niti kao izgovor za odlučivanje’.

Dalić je replicirala Liniću kazavši da sredstva MMF-a nisu za financiranje proračuna nego da su to sredstva za jačanje rezevi HNB-a. Linić je odgovorio da su se programi MMF-a promijenili, i da se danas se sredstva MFF-a mogu koristi i za sređivanje stanja u proračunu i za deficite.

Komentirajući kakva će biti politika nakon izbora, Dalić najavljuje da će država ‘nastaviti manje trošiti’, dok Linić spominje privatizaciju.

Ni HDZ ni Kukuriku ne planiraju povećati PDV. Što se tiče novih poreza, Linić najavljuje zamjenu poreza i uvođenje imovinskog poreza. ‘Ako stanujete u svom stanu, neće plaćati komunalnu naknadu nego porez na imovinu, ako imate tri stana, za ona druga dva stana koja eventualno ne koristite za iznajmljivanje, platiti ćete veći porez’, objasnio je.

Dalić smatra da su novi porezi nametanje novih troškova hrvatskim građanima. Kukuriku koalicija planira skinuti osam posto zdravstvenog doprinosa iz plaće, što Dalić kritizira govoreći da to zapravo znači oduzimanje deset milijardi kuna prihoda državnom proračunu.

Previous article12 godina bez odgovora: Zašto sud ne spriječi kamatiranje Zagrebačke banke u stečaju Brodomaterijala?
Next articleVarao lažnim oglasima na Internetu

11 COMMENTS

 1. Ljevičarski, nema šta. MMF je uništio cijeli jedan kontinent, Južnu Ameriku koja se i dan danas oporavlja od “pomoći” MMF-a vojnim diktaturama.
  Najbolji saveznik MMF-a u svim zemljama su korumpirane vlade (vidi pod Grčka), a ono što MMF uvijek traži su socijalni rezovi.
  Onaj tko i nakon ovoga kaže da SDP nije neoliberalna stranka je jednostavno ili slijep ili glup…

 2. Vijest je jako selektivna, odnosno važno djelomična. Drug Linić je rekao da će “prodajom imovine puniti državni proračun”. Što
  to znači? Drugu Liniću će dolaziti u četiri oka zainteresirani, pa ako se “dogovore” ići će prodaja. Tako, i veoma poznato, se je
  dogovorio sa Štrokom i “prodao” najbolje hotele u Dubrovniku. Kome? Sinu komunističkog funkcionera. Slučajno. Nema slučanog
  u politici. A vlasnik Štrok par mjeseci unazad preprodao. Drug Linić opet će zajahati na vlasti. Ima i što prodavati. Koliko još ono
  milijardi je ostalo imovine građana Hrvatske. E samo zbog te imovine drug Linić hrli ponovo na vlast. Ne da bi država prestala biti
  glavni investitor, već da bi taj nakaradni kapitalizam nastavio, sve do kraja. Inače da podsjetim:komunisti uvijek prodaju tuđe, a vlast smatraju pljenom s kojim mogu raditi što žele. I to rade. Prodaju i troše tuđe a zbog svoga neznanja nisu sposobni stvoriti
  ni jedno novo radno mjesto.A svog pulena kojem je najveći domet bio rad u zanatskom instalaterskom poduzeću misli namjestiti
  na mjesto Ministra, gdje se vrti najviše investicija. Slučajno? Ne u politici nema slučajnosti.

 3. Na Dnevniku Nove TV večeras drug Linić je potvrdio njegov stvarni interes zbog čega hoće da bude Ministar financija. On će prodavati zajedničku imovinu kao način rješavanja minusa državnog duga. To je on činio i 2000. godine. To “znanje” ima bar pedesetisuća građana Hrvatske. Na sceni je Komunistički kapitalizam. Kakav je tokapitalizam ako je državna blagajna glavni i najveći investitor. To ne postoji u normalnom i stvarnom kapitalizmu. Doći će da opet prodaje, to je njegovo znanjekao dipl.ekonomista. Koji je razlog da vlasti ne pada na pamet prodaja poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima. Da li samo zbog nauka tzv. komunista da su seljaciopasnost za državu? Čak je u staroj Jugoslaviji neki kralj podjelio zemlju seljacima. Komunisti oduzeli i daju u najam!!! Drug Linić je poznat po krilatici Rijeka-gradpoduzeće, a od tog lešinarenja po poduzetnicima (prostori koje su opet komunisti nekom uzeli, kao i Gradsku vjećnicu) najviše su imali zaposleni u gradskoj upravi,kroz dobar prosjek plaća i redovitost. Propale su sve velike firme kao: Torpedo,R.Benčić,Tvornica papira,Elektromaterijal, Transadrija,Vulkan, a samo ugradskoj upravi nema promjena. Na dug je izgrađen bazen, dvorana Zamet. Milijarda kuna duga. Rijeka je kad se zagrebe ispod Grad slučaj. Nažalost to se ne vidi možda jasno iz Zagreba jer i novinari šire lakiranu “uspješnost” lokalne samouprave.

 4. franjo o. j. kaže – U politici ovih krajeva – NEMA SLUČAJNOSTI ! To sam prvi put čuo od staroga člana (sada pokojni) ondašnje KPJ-u (izašao prije “transformacije” u esdepe). U početku sam bio skeptik, sumljičav prema toj tvrdnji, (kao i većina nadobudnih mulaca koji završe srednju školu i žele promijeniti svijet na bolje), ali sam vremenom i sam uvidio kako JE TA SLUČAJNOST ne-SLUČAJNA, gdje bitnu ulogu u dezinformiranju populacije (sitnoga zuba) imaju određeni krugovi medijia pod kontrolom – suradnjom te iste politike. Ponavljam samo određeni – ne svi ! Uvijek je većina ZDRAVA ! Jedna jabuka kvari koš puno jabuka…to je i u politici, i u drugim segmentima društva tako. Činjenica je da se mora ukazati ono što se priča na prijašnjim postovima; trebalo bi prokazati i te trule jabuke društva. Svaku trulež je teško za objasniti našim “starcima”, neki još vjeruju da ako se budu ponašali drugačije, da će im doći udba noću na vrata i odvesti ih na goljak; ima i takvih slučaja…Zato svaki zdravi mladi (mlađi) pripadnik društva (kao i svi zdravi (umno) korisnici PC-a), u svojim bi sredinama trebali poticati pozitivno razmišljanje o politici (nikako se ugledati na naše “tkv.” političare , čiji je cilj samo trpati u vlastiti džep, umjesto SLUŽENJA TOM ISTOM DRUŠTVU – To je stvar morala, koji se teško stiče, i lako gubi; kršćani bi se trebali tako vladati, nikako stalno griješiti da se onda kaju za te grijehe. To nije kršćanski !!! A oni koji ateisti, agnosstici i dr. vjeroispovijedi, bi trebali postupati po istoj logici. Lopovi i farabuti nemaju morala. NJIH treba maknuti sa scene, kao i umišljene faraone. Čovjek koji je izmislio grad-poduzeće i uništio male poduzetnike i koji se “dokazao” u mandatu 2000-03 (vidi riječka zaobilaznica, termocentrala – još je na mazut !!!) itd., nema više šta tražiti po moralnim kriterijima; ima, ako bude se vladao kao po prethodnom postu !!! Osobno hoću nove njuške na političkoj sceni !!! Ne samo da je sada Grad Rijeka pred bankrotom (prazna kasa !!!), već ima i previše posla za napraviti na državnoj razini.

 5. Nema gore do ovih starih recikliranih političara .Pa jebemu takve kao što je Linić gledamo već 20 godina i što on može novo ponuditi ???One ne zna nego ono što je naučio prije 20 godina .Nama trebaju novi mladi obrazovani ljudi koji prate situaciju koji znaju što se i kako se radi .Ne znam jednostavno kad ga gledam i razmišljam o izborima ispada mi kao da glasam da se Hrvatska vrati u 1995 godinu …. a to nije dobro jer želim novu modernu Hrvatsku bez ovih starih prdonja koji neznaju za bolje.

 6. Naravno da se mogu provesti reforme i bez MMF-a, ali SDP to ne može jer im je Rohatinski naredio da zovu MMF. SDP zauzvrat dobiva povlašteni medijski prostor i naravno da to njima paše.

 7. Petre. Nisi pročitao druga Linića. On je najavio oštre mjere štednje, a kako bi prikrio politiku koja će se najprije razbiti o
  glavu sirotinje, drug će zvati MMF pa ćemo dobiti dežurnog krivca.

 8. Ja moram priznati da sam zbunjen. Nije mi jasno tko još vjeruje da je SDP lijeva stranka…Nikako mi nije jasno. Jedan za drugim, svi iz vrha SDP-a govore stvari koje kao da su prepisane iz abecede neoliberalizma. Valjda računaju na to da stoka sitnog zuba u Hrvatskoj redovno glasa po principu manjeg zla.
  Jebeno je to što je zlo zlo, bilo malo ili veliko…

 9. od ’90. do ’99. bili smo zaduženi 8 milijardi eura(s tim da smo imali rat, izbjeglice, bez naoružanja), 2000. do 2003. račanova vlada zadužila nas je 22 milijarde eura, a od 2004. do odlaska sanadera sa vlasti 2009. potonji nas je zadužio 15 milijardi eura . Baš se pitam koliko će nas kukuriku koalicija kad ako dođe na vlast ponovno zadužiti ako su u samo 3 godine i nekoliko mjeseci uspjeli 22 milijarde eura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here