Home Vijesti Lista za Rijeku, HNS i AM: Kolonijalan odnos države prema Riječkoj regiji

Lista za Rijeku, HNS i AM: Kolonijalan odnos države prema Riječkoj regiji

6232
0
Bojan Kurelić, Danko Švorinić i Marko Boras Mandić
Bojan Kurelić, Danko Švorinić i Marko Boras Mandić

Lista za Rijeku, HNS i Akcija mladih su danas održali drugu zajedničku tiskovnu konferenciju na kojoj su govorili o ekstremnoj centralizaciji i potrebi otvaranja javne rasprave o tome što je riječki regionalni identitet te zajednički nazivnik oko čega bi se trebala složiti većina političkih subjekata u gradu i regiji.
Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić ističe činjenicu da već 25 godina nema pomaka po pitanju ekstremne centralizacije u državi i činjenice da jedinice lokalne i regionalne samouprave raspolažu sa svega desetinom poreznih prihoda ubranih na vlastitom području dok je s državnim tvrtkama još gore jer se kod njih 100 posto prihoda centralizira u glavnom gradu.
– Da se ne lažemo, takvi omjeri nisu karakteristika centraliziranih nego kolonijalnih država, ističe Švorinić uz podatak da je PGŽ unatoč centralizaciji i problemima u gospodarstvu i dalje netto uplatitelj u državni proračun te godišnje državi uplati oko 730 milijuna kuna više nego joj se vrati što je cijeli jedan riječki godišnji proračun.
– Jasno je da je takvo stanje neprihvatljivo ali do danas nije bilo organiziranog političkog otpora takvoj politici. Dapače, imamo primjere kako ne treba raditi poput prošlogodišnjeg slučaja kada su saborski zastupnici iz naše regije dizali ruku za zakone koji su smanjili lokalne proračune za desetke milijune kuna, upozorio je uz poruku da u Riječkoj regiji treba stvoriti konsenzus i minimalni zajednički nazivnik oko toga što je to riječki interes iza kojeg bi svi trebali stati bez obzira na političku boju.

– Rijeka ispred svega – poručio je dožupan Primorsko-goranske županije i predsjednik Županijske organizacije HNS-a Primorsko goranske županije Marko Boras Mandić.
– Ove tri stranke, koje su se danas okupile na zajedničkoj pressici, na narednim će parlamentarnim izborima vjerojatno biti na tri različite strane no to nije razlog da se ne postigne konsenzus oko ključnih tema i projekata našeg područja. Riječka politika traži jednu riječku platformu oko koje će se okupiti sve političke opcije kojima je stalo do Rijeke i cijele Primorsko-goranske županije, otoka, Gorskog kotara odnosno do građana koji im daju svoje povjerenje. Stav Županijske organizacije HNS-a, no i moj osobni, je da ovom kraju treba svojevrsna gospodarska autonomija odnosno decentralizacija. Kao država, toliko smo centralizirani da sami sebe ‘jedemo’. Želimo li dobro Hrvatskoj, moramo krenuti u decentalizaciju države i to odmah i osloboditi sve one regije koje mogu sa svojim novcem kvalitetnije i bolje upravljati. To je jedini put da Hrvatska iziđe na jedan kvalitetan način iz krize, a ne samo statistički – objasnio je predsjednik županijskog HNS-a.

Predsjednik riječkog ogranka Akcije mladih Bojan Kurelić istaknuo je podatak da se oko polovice ionako malih sredstava koje završavaju u lokalnoj samoupravi odnosi na Grad Zagreb.
– Pitanje decentralizacije je prevažno pitanje oko kojeg čim prije treba otvoriti javnu raspravu u kojoj glavnu riječ treba voditi struka, a ne politika. S tim procesom treba započeti prije sljedećih lokalnih izbora kako bi do onih 2021. imali novi regionalni ustroj Republike Hrvatske koji bi za razliku od ovog sadašnjeg imao neki smisao. Na kraju pohvalio je i predstavnika HNS-a koji je unatoč činjenici da se nalaze u poziciji imaju odlučnosti progovoriti o ovim temama.

Previous articleVešoviću poziv za Dansku i Švedsku
Next article‘Protiv skupog Energa’ traže ostavke Kirigina i Obersnela

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here