Home Vijesti ‘Protiv skupog Energa’ traže ostavke Kirigina i Obersnela

‘Protiv skupog Energa’ traže ostavke Kirigina i Obersnela

4156
0
protiv
Loše poslovanje Energa dovelo do toga da Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj?

‘Saznanjem da je Energo 2007 godine kupio tvrtku Amga Adriu za 12,5 milijuna kuna te preuzeo obveze vrijedne preko 100 milijuna kuna vjerujemo da je time došlo do velikih problema u poslovanju Energa te uslijed toga do nepravilnosti u raspolaganju javnim novcem svih građana Rijeke. Smatramo da su zbog zataškavanja stvarnih posljedica ove promašene akvizicije direktor Sanjin Kirigin kao i naš gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je i ujedno predsjednik skupštine Energa, manipulirali javnošću tvrdeći da je to bio dobar posao za budućnost Energa’, istaknuto je na današnjoj tiskovnoj konferenciji inicijative ‘Protiv skupog Energa’.

– Kolika su naša poduzeća-gubitaši prodana za kunu, a mi bi poslovnim uspjehom trebali nazvati kupnju poduzeća sa zaduženjem koje se neće isplatiti ni slijedećih 30 godina. Nisu niti pokušali smanjiti vrijednost Amge Adrie pregovorima prije kupnje, nego su jednostavno prebacili sav teret na stanovnike grada Rijeke kojima naplaćuju najskuplje grijanje u Hrvatskoj. Osim ovakvih pogrešnih poteza u svom poslovanju, Energo se morao suočiti s čitavim nizom financijskih gubitaka, jer je liberalizacijom tržišta izgubio važne kupce plina INA d.d. i PIK d.d. koji su svojevremeno kupovali preko 50% ukupne količine prodanog plina, upozoravaju u inicijativi uz napomenu da je prodaja toplinske energije je u razdoblju od 2009 do 2013 godine pala za 18%*

– Unatoč svemu, u Energu nisu napravili racionalizaciju poslovanja, plaće su ostale iste, zadržali su božićnice i regres a broj zaposlenih je porastao. Mi u inicijativi Protiv skupog Energa tražimo neopozivu ostavku direktora Energa Sanjina Kirigina i predsjednika skupštine Energa Vojka Obersnela, te hitnu kontrolu od strane državnih institucija nad poslovanjem Energa, ističu Josip Kukuljan i Neva Milunić uz retoričko pitanje je li upravo loše poslovanje dovelo do toga da Riječani plaćaju najskuplje grijanje u Hrvatskoj?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here