Home Vijesti Lista za Rijeku i Akcija mladih za uređenje šetnica na Kantridi i...

Lista za Rijeku i Akcija mladih za uređenje šetnica na Kantridi i Pećinama

1216
0

Tema današnje press konferencije Liste za Rijeku i Akcije mladih bilo je uređenje gradskih rekreacionih zona, posebno one na potezu od 3.maja do Preluka te na Pećinama za što će se založiti i njihovi vijećnici nakon ulaska u novo gradsko vijeće.
Predrag Miletić je istaknuo kako Rijeka ima velike potencijale za uređenje rekreacijskih, šetališnih, kupališnih zona takvih sadržaja čije se lokacije nalaze u granicama grada i gotovo na dohvat ruke svima građanima Rijeke.
– Nažalost sve dosadašnje gradske uprave pa i sadašnja nisu učinile ništa kako bi ovi prostori bili optimalno uređeni i iskorišteni. Paradoksalno je da će Riječani uskoro dobiti novu šetnicu – riječki lukobran i to zahvaljujući Lučkoj upravi, koja financira uređenje. Oni kojima je dužnost da Riječanima obogate društveni život i življenje u gradu kroz rekreacijske kupališne i šetališne zone pokazuju opet nedostatak senzibiliteta, volje i želje učiniti nešto za svoje građane.


Predrag Miletić i Zlatko Moranjak na današnjoj tiskovnoj konferenciji

Na tiskovnoj konferenciji je istaknut primjeri obalne šetnice na Costabelli koja je u izgradnji od 1978., a danas je nema niti u gradskim smjernicama iako ju predviđa GUP. Slično je stanje i s Pećinama gdje postojali su planovi i želje za izgradnjom šetnice i uređenjem postojećeg plažnog kompleksa, koji bi počinjao od ex kupališta Clotilda i završavao na plaži Grčevo. Na nedavnoj javnoj raspravi DPU Pećine bilo je postavljeno pitanje izgradnje šetnice, a odgovoreno je da zbog strme obale ne postoji mogućnost izgradnje obalnog puta.
– Nasuprot tome, u Lovranu na izrazito strmoj obali, izgrađena je šetnica duga više kilometra i to prije 100 godina, istaknuo Miletić.

Osim ove dvije rekreacione zone, postoji velik potencijal na Katarini, Pulcu i velom Vrhu, sa prekrasnom šumom i pogledom na Kvarner i Grobnik izmrežen mnogim stazama za šetnju. Na tiskovnoj je iznesen i primjer doline Rječine te projekt iz riječkog arhiva gdje postoje idejni projekti šetnice koja bi se protezala od Vodovodne ulice preko Hartere i dolazila do mlina Žakalj. Ovaj prostor nekada je bio popularno izletište Riječana pedesetih godina XX stoljeća, sada također potpuno zapušten prostor, istaknuo je Miletić koji ocjenjuje kako realizacija svih ovih projekata financijski nije zahtjevna.

Katastrofalno stanje riječkog sporta

Drugi dio tiskovne konferencije je posvećen sportskoj politici, a Zlatko Moranjak je sportsku politiku grada ocijenio katastrofalnom.
– Odnos grada prema sportu pokazuje i posljednji slučaj jedriličarke koja je otišla u Split za 15.000 eura. Rijeka osim ženske odbojke nema prvaka države već 60 godina. Povijesni centar rukometa,košarke,vaterpola, nogometa i ostalih sportova nije uspio osvojiti niti jedno prvenstvo. dok s druge strane puno manje sredine imaju prvake i igraju europske utakmice. Rijeka je dovedena u poziciju proizvođača igrača koji se kite odličjima klubova iz Splita i Zagreba. Uz podršku riječkih birača, mi to više nećemo dozvoliti. Reorganizacija financiranja i upravljanja klubovima bit će provedena na način da naši sportaši ostaju u gradu i donose trofeje, istaknuo je Moranjak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here