Home Vijesti Lista za Rijeku i Akcija mladih zajedno na izbore

Lista za Rijeku i Akcija mladih zajedno na izbore

1349
20

Nakon zajedničkih kandidatura za primorsko-goranskog župana i riječkog gradonačelnika, Lista za Rijeku i Akcija mladih su danas najavili zajednički izlazak na izbore za riječkog gradsko vijeće i županijsku skupštinu. Kako je istaknuto na pressici, posljednje ankete pokazuju kako je ovaj savez prestigao HDZ-ovu koaliciju i postao druga politička snaga u gradu Rijeci.

Predsjednik Akcije mladih Mario Alempijević istaknuo je komplementarnost programa Akcije mladih i Liste za Rijeku i neovisnost o tzv. velikim strankama i njihovim nacionalnim centralama koji su prema njegovim riječima odredili put ka zajedničkoj listi za predstojeće lokalne izbore.


Lista za Rijeku i Akcija mladih zajedno na izbore

– Sve ove činjenice kao i dosadašnji rad i trud Akcije mladih i Liste za Rijeku prepoznate su kod biračkog tijela, te prema najnovijim istraživanjima, koalicija ove dvije stranke ima naklonost 14% birača te predstavlja trenutno drugu opciju iza SDP-a i njegovih nebrojenih koalicijskih partnera. Očekujemo i daljnji rast budući da je koalicijska kobasica SDP-a u koju se udružuje sve više stranaka motivirana isključivo zadržavanjem vlasti i podjelom fotelja, a zajednički program i ideje Akcije mladih i Liste za Rijeku, druga su opcija koja u borbu za vijećnička mjesta kreće s druge pozicije.

Zajednički kandidat za primorsko-goranskog župana Goran Frković u svojem je obraćanju istaknuo brojne probleme koje je uzrokovao nerad aktualne vlasti na županijskoj razini poput nerealiziranih ideja od kojih neke čekaju svoje ostvarenje preko dva desetljeća.

– Popravljanje životnih uvjeta mlade populacije, od smanjivanja nezaposlenosti, preko stambenog zbrinjavanja do ispunjavanja društvenog sadržaja kroz različite kulturne, sportske i ostale aktivnosti programi su koji su prepoznati od strane birača u Primorsko-goranskoj županiji i Gradu Rijeci. Povratak riječkog identiteta koji se zagubio u raljama prošlih desetljeća, kao i potpuna modernizacija željezničkog prometa koja bi olakšala život i žiteljima Gorskog kotara, Liburnije, i Vinodolske regije kao i građanima Rijeke, preduvjet su razvoja, istaknuo je Frković.

Kandidat za riječkog gradonačelnika Predrag Blečić biračima je ponudio ekonomski program ‘Autonomija, slobodna luka, ekonomski razvoj’, koncept Kvarnerske metropole, odnosno stvaranje koordinacije grada Rijeke s općinama prstena na metropolitanskom području bivše općine Rijeka kao i zaštitu riječkog identiteta, odnosno pozicioniranje Rijeke i okolice kao pete prirodne i povijesne hrvatske regije.

– Spoj ove tri komponente programa trebaju postati nadgradnja novog riječkog razvoja u bogatu i prosperitetnu Kvarnersku metropolu – grad s posebnim samoupravnim statusom ali i važno ekonomsko središte šire regije.

Prema predstavniku Liste za Rijeku Danku Švoriniću, savez Liste za Rijeku i Akcije mladih želi osloboditi Rijeku iz talačke krize, u kojoj ju drže odnosi SDP-a i HDZ-a na nacionalnoj razini, ali i od onih političkih opcija koje su interese grada, odnosno svoj program i identitet, pretpostavile goloj grabeži prema foteljama.

Švorinić se zapitao protiv koga se stvaraju megakoalicije na gradskoj i županijskoj razini u kojoj su uz SDP našle mjesto i opcije koje na nacionalnoj razini podržavaju Sanaderovu Vladu. Da li protiv HDZ-a koji je prema Švoriniću u Rijeci mrtav već desetak godina ili se radi o pokušaju zaustavljanja demokratskih procesa u gradu i županiji i izbjegavanju suočavanja s biračima samostalnim izlaskom na izbore.
– Najrazvijenijim evropskim gradovima i regijama, upravljaju upravo regionalne i lokalne stranke. Naš jedini prioritet su grad Rijeka i Riječka regija i ne moramo raditi trule kompromise ili tražiti dozvolu ili pokriće na nacionalnoj razini. Uvjereni smo da će s jačanjem naše opcije ojačati i položaj Rijeke i Riječke regije na razini države, zaključio je Švorinić.

20 COMMENTS

 1. Komentatoru, napravio ju je puls, a narucila tvoja stranka. aj sad nazad u stožer na dodatnu obuku. šalju vas u svijet potpuno nepripremljene.

 2. “Sve ove činjenice kao i dosadašnji rad i trud Akcije mladih i Liste za Rijeku prepoznate su kod biračkog tijela, te prema najnovijim istraživanjima, koalicija ove dvije stranke ima naklonost 14% birača te predstavlja trenutno drugu opciju iza SDP-a i njegovih nebrojenih koalicijskih partnera.”

  Malo drukčije je to u Pulsovoj anketi, pogledaj Korzo.net

  “Korzo – net
  Prema istraživanju agencije Puls provedenom telefonskom anketom na uzorku od tisuću Riječana starijh od 18 godina, SDP-ovac Vojko Obersnel na predstojećim neposrednim izborima za gradonačelnika pobjeđuje već u prvom krugu s 58 posto glasova.
  Kandidat PGS i Hrvatske ljevice, Nikola Ivaniš, osvaja 15 posto, a HDZ-ova kandidatkinja Vesna Buterin 10 posto glasova.
  Prema istoj anketi za lokalne parlamente uvjerljivo vodi velika koalicija predvođena SDP-om s 57 posto, slijedi HDZ s koalicijskim partnerima koji, kažu anketni rezultati osvajaju 15 posto glasova, dok je na trećem mjestu s 8 posto Nezavisna lista za Rijeku.
  Navedeno istraživanje naručio je riječki SDP.”

 3. haha pa tu anketu je Obi naručio, znači vjerojatno je broj i veći….hahah..znači radili smo je u tvome članstvu ;))
  eee slabi su ti FM-ovci…nikad nisu neke argumente imali, ali ovo je stvarno smiješno 😀

 4. simplex, cini mi se da si pomijesao postotke iz ankete s vlastitim kvocijentom inteligencije 😉

 5. Vidjet ćemo 17.5., premda se ja osobno nadam da će Lista+AM dobiti jedno viječničko mjesto. pa da Riječani napokon shvate da vas zanimaju samo fotelje i rušenje Obersnela, a da vas živo boli briga za naš grad i kako ga poboljšati.
  A ova priča o alternativi HDZ-u i SDP-u; pa ne budite ludi, začas bi vaše viječnike HDZ kupio!

 6. ove aktiviste ko’ da ste na marišćini skupljali 😉 da simplex ima zrno mozga u glavi, znao bi da je na izborima za grad rijeku nemoguce dobiti samo jedno vijecnicko mijesto. dobiju se barem 2 s prelaskom izbornog praga. osim toga, ovaj internet aktivist vam je i terminalno nepismen. možete vi i bolje 🙂

 7. ma mogu oni svi zajedno i sa 101 strankom kad od tog nema nikakve koristi. maleni su i uvjek ce takvi ostat!

 8. Par zanimljivosti o Listi + AM:

  1. Jeste li znali da u Programu Liste za Rijeku stoji da se zalažu za ZABRANU koaliranja u prvom krugu!!!! Pa šta ne koaliraju sa AM!? Toliko o ozbiljnosti ove stranke!

  2. Znate zašto su ove dvije stranke išle u koaliciju?
  – jer samostalno nisu imale dovoljan broj članova da ispune listu!

  3. Koliko dugo žive ove dvije stranke?
  -2 mjeseca u 4 godine! (pred parlamentarne jedan i pred lokalne izbore jedan), a ulaze u “zimski san” dan nakon izbora

 9. nevjerojatno, koja količina jala i neistina. ili nisi u stanju komunicirati argumentima ili ih naprosto nemas
  1. Izbori na nivou gradova, zupanija, opcina u Hrvatskoj nisu dvokruzni nego se odvijaju u jednom krugu. Radi se o prijedlogu novog izbornog sustava na drzavnoj razini prema kojem bi se birali pojedinci, a ne stranke i biralo u dva kruga. U takvom sustavu bi koalicije u prvom krugu zaista bile nepotrebne. Dobro je da citas programe ali nije dobro ako nista ne uspijes razumjeti. ja sam siguran da bi svi i u listi i u akciji bez problema prihvatili zabranu koaliranja i u jednokruznom sustavu (jer po anketama i samostalno prelaze prag) ali pod uvjetom da ista pravila vrijede za sve. ne moze se akciji i listi zabranjivati koaliranje, a istovremeno formirati kobasice sastavljene od 10 stranaka.
  2. Ovo je skoro nepotrebno komentirati. Samo Akcija mladih na sljedecim izborima samostalno pokriva vecinu opcina i gradova u zupaniji, očekuje gotovo siguran izbor opcinskog nacelnika u Lovranu, a gdje je još kombinacija sa Listom za Rijeku. Biti ce puno članova i aktivista koji nazalost nece moci biti na listama ali ce biti rasporedjeni kao promatrači po biračkim mjestima
  3. I ovo je uobičajena neistina koju plasiraju oni koji se boje jačanja ovog novog bloka. I Akcija i Lista su neuobičajeno aktivne za neparlamentarne stranke (akcija mladih je do sada bila parlamentarna jedino u opcinskom vijecu lovrana), sjetimo se samo tuzbe akcije mladih kontra INA rafinerije na Mlaci (smrd, smrdi, uzasno smrdi) koja je na koncu prislilia i gradsko vijece da pod pritiskom javnosti donese odluku kojom rafinerija više ne moze biti tu gdje se nalazi.

 10. ma simplex ti je ovdje neka vrsta forumskog kućnog ljubimca 🙂 prešašav da razumije bilo što o čemu nastoji pisati ali opet simpatičan u upornom nastojanju da izvrši misiju koju si je zacrtao 🙂

 11. Predlazem da rijekadanas.com napravi novu rubriku “Greatest shits” s najvecom podvalama i monadama koje mladi forumasi SDP-a ovdje pisu…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here