Home Vijesti Lista za Rijeku: Kandidati Domovinskog pokreta i Mosta svode žene na...

Lista za Rijeku: Kandidati Domovinskog pokreta i Mosta svode žene na predmet!

840
0

Lista za Rijeku oštro je reagirala na jučerašnje izjave kandidata Domovinskog pokreta Miroslava Škore ‘Ako žena zatrudni tijekom silovanja, mora se dogovoriti s obitelji što učiniti’ te istup kandidata Mosta Nine Raspudića koji bi zabranio pobačaj. Reagiranje objavljujemo u cijelosti:

‘U Listi za Rijeku smo zgroženi anticivilizacijskim izjavama Miroslava Škore i Nine Raspudića koji su u svojim izjavama otišli toliko daleko da su osim zagovaranja zakonske zabrane pobačaja javno deklarirali i stav da žena o tome sama ne smije donijeti odluku čak niti ako je žrtva silovanja. Radi se o do sada nezabilježenom bešćutnom iživljavanju nad osobnim traumama i njihovom iskorištavanju u političke svrhe.

Srednjovjekovna izjava provincijskog tamburaša Miroslava Škore, prema kojoj bi se žene u slučaju silovanja “trebale dogovoriti s obitelji što će učiniti”, opasno je baratanje tematikom koju Škoro očito niti razumije niti se trudi razumjeti. Radi se o stavu gotovo identičnom šerijatskom zakonu u nekim zemljama, a koji svodi ženu na predmet.

Ponovimo gradivo, žene su punopravne članice društva koje mogu samostalno odlučiti o svojem tijelu. Psihološko savjetovanje za silovane žene ne obavljaju vračare ili plemenske poglavice nego stručni ljudi, a odluka o abortusu, koju nije lako donijeti nijednoj ženi, odluka je isključivo žene i nikoga više. Potvrdio je to i Ustavni sud koji je u veljači 2017. jasno i nedvosmisleno odbacivši zahtjev da se pravo na pobačaj proglasi neustavnim.

I za kraj, kada bi se Miroslav Škoro istinski borio za očuvanje ljudskih života od začeća do smrti, teško da bi za vrijeme predsjedničke kampanje javno zagovarao pomilovanje ratnog zločinca Tomislava Merčepa’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here